Közélet

Pénzbüntetés és felfüggesztett börtön a kényszermunkásokat dolgoztató makói férfinak

Pénzbüntetés és felfüggesztett börtön a kényszermunkásokat dolgoztató makói férfinak

2017. június 21., szerda
Pénzbüntetés és felfüggesztett börtön a kényszermunkásokat dolgoztató makói férfinak

A Makói Járásbíróság nem jogerősen bűnösnek mondta ki K. L. M. vádlottat 5 rendbeli kényszermunka bűntettében ezért őt 1 év végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett fogház fokozatú szabadságvesztésre és 300 napi tétel, összesen 900.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a mezőgazdasági termeléssel és állattenyésztéssel foglalkozó vádlott a korábban hozzá került sértetteket nehéz életkörülményeik – így családi kötődéseik hiánya, vagyontalanságuk, alulképzettségük és munkanélküliségük – kihasználásával pihenőnap és pihenőidő nélkül akár napi 14-15 órában foglalkoztatta - közölte a Szegedi Törvényszék. A sértettek a vádlottnál kialakított rossz lakhatási körülmények között éltek, munkabérrel és érdemleges választási lehetőséggel nem rendelkeztek. A vádlott a sértettek ezen kiszolgáltatott helyzetét tovább erősítette, fenntartotta, ezáltal kihasználta és 2013. július 1. és július 11. napjai közötti időszakban olyan ráhatást gyakorolt a sértettekre, mellyel cselekvési szabadságukat befolyásolta. A sértettek a vádlott által alkalmazott kényszer hatására vállalták a minden napos, pihenőnap nélküli munkavégzést a vádlott által biztosított elfogadhatatlan körülmények között. A vádlott cselekményével a sértettek kiszolgáltatott helyzetének kihasználásával őket munkavégzésre kényszerítette gazdasági haszna növelése, ekként haszonszerzés végett. Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a sértettek kilátástalan helyzetben voltak, melynek egyik tényezője, hogy valós mérlegelésen alapuló, elfogadható választási lehetőségük nem volt, más munkalehetőséget nem találtak. A bíróság szerint a vádlott kihasználta a sértettek ezen kiszolgáltatott helyzetét, hiszen egyrészt visszaélt ezzel a helyzettel, másrészt ezen állapotot éveken át fenntartotta, az abból való kilábalást nem hogy elősegítette volna, de kifejezetten meg is akadályozta a fent részletezett munkakörülmények fenntartásával. Éppen a vádlott által biztosított munka- és életkörülmények azok, melyek igazolják, hogy a vádlott nem egyszerűen a sértettek munkatudását és időközben megszerzett tapasztalatát, de emberi mivoltukat, méltóságukat használta ki azzal, hogy szabadságukat, önrendelkezési jogukat elvonta, illetve korlátozta (munkaidő, szálláskörülmények, munkabér elmaradása). A bíróság ítéletével szemben az ügyész és a vádlott 3 napi gondolkodási időt tartott fenn, míg a védő fellebbezést jelentett be elsődlegesen a vádlott felmentése, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében, így az ítélet nem emelkedett jogerőre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.