/

DK: a Fidesz az állami oktatás ellehetetlenítésére készül

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz az állami oktatás ellehetetlenítésére készül azzal, hogy a jövő évi költségvetés negyedakkora normatívát biztosít ezeknek az intézményeknek, mint az egyháziaknak – mondta pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón Oláh Lajos, a párt országgyűlési képviselője.

Az 54 és a 200 ezer forintos összeget egymással szembe állítva arról beszélt: a különbségtétel üzenete, hogy az állami intézmények diákjai “negyed annyit érnek, mint az egyházi iskolába járó gyerekek”, a tudatos kivéreztetéssel pedig az egyházi iskolákba “terelik” a diákokat.

A DK szerint ez egyértelmű támadás a magyar fiatalok, a szabad gondolkodás ellen; az oktatásnak nem ideológiát, hanem tudást kell adnia – jelentette ki az ellenzéki politikus, hangsúlyozva, hogy az oktatás – és annak vallási hovatartozástól, világnézettől független volta – állami feladat.

Lehet, hogy a kormány szerint az iskolákban jó keresztényeket kell nevelni, a munkaerőpiac jól fizető pozícióiban tudásra van szükség és nem ideológiai megjelelésre – jelentette ki, hozzátéve, természetes, hogy szükség van egyházi iskolákra, de “a szükségből nem lehet kényszer, egyetlen diákot sem lehet arra kényszeríteni, hogy egyházi iskolába járjon”.

Előző sztori

Labdarúgás: Laczkó marad a bajnokcsapatnál

Következő sztori

Jó reggelt Vajdaság: Nyár!