A sportcsarnoképítés kapcsán feltételeket szabna Szeged városa az államnak

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jogibizottsagi_ules03_gs

Biztosítékokat akar az önkormányzat a kormánytól az Etelka sori sportcsarnok megépítése kapcsán a telek állami kézbe adásáért cserébe – ez is kiderült a jogi bizottság ülésén, ahol az is elhangzott, hogy a jövőben a szociális bérlakások pályázatainál még inkább a rászorultságot fogják figyelembe venni.

Mint ismert, a Modern Városok Program (MVP) keretében, állami forrásokból három sportfejlesztés valósul meg, egyrészt támogatják a szocialista városvezetés által már 2002 óta minden egyes választási kampányban megígért fedett uszodát, amelynek a tervpályázatát már tavaly elbírálták. Ezen felül létesül a városban egy atlétikai pálya, továbbá új sportcsarnok is épül Szegeden, a 3 milliárd forintos beruházás egy 6000 fős versenyarénát, valamint egy ehhez kapcsolt 1000 fős munkacsarnok megvalósítását foglalja magában. A csarnok a Felső Tisza-parti stadion helyére fog épülni, amivel kapcsolatban Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester arról tájékoztatott, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársai helyszíni szemlét már tartottak az Felső-Tisza parti stadionnál, majd kaptak egy megkeresést, mely szerint a szegedi közgyűlés június végéig fogadjon el egy határozatot, ahhoz, hogy megkezdődhessen az állami beruházás. Ennek lényege, hogy ingyenesen adják át a telket az állam részére. Ehhez több kitételt is kötne a baloldali városvezetés, amivel Szentgyörgyi elmondása szerint biztosítékot szeretnének arra nézve, hogy ez a csarnok meg fog épülni.

„Egyrészt a birtokbaadásig szeretnénk kérni az építési engedély bemutatását, másrészt kérjük a kormányt, hogy ameddig nem kezdődik el a kivitelezés, addig biztosítsák a sporttevékenység végzését. A kormánytól azt is kérnénk, hogy amíg a birtokbavétel megtörténik, hozzon határozatot arról, hogy megépítik az atlétikai pályát. Azt is kérjük, hogy építsék ki a közműveket, kiváltképp a Szilléri-Baktó főcsatorna rekonstrukcióját valósítsák meg, ami a fedett uszoda és a sportcsarnok megépítéséhez is elengedhetetlen” – sorolta az alpolgármester milyen kitételekkel adnák át a stadion területét az államnak. Ezeken felül azt is el szeretné érni az önkormányzat, hogy amennyiben 3 éven belül nem kezdődik el a beruházás, akkor visszaszármaztatják a városra a terület tulajdonjogát. Hozzátette, a terület és a felépítmény egyaránt állami tulajdonban lesz, a működtető pedig várhatóan a kézilabdacsapat.

Az elhangzottakra reagálva Német Ferenc, a bizottság külsős tagja üdvözölte, hogy sportberuházások valósulnak meg a városban, amivel kapcsolatban fontosnak tartaná, hogy kihangsúlyozzák, hogy ebben partner az állam, hiszen fedett uszodát és sportcsarnokot már 2002 óta minden egyes önkormányzati választáskor megígérte az MSZP. Megjegyezte, a Felső-Tisza parti stadionnak nem volt jó gazdája a város, bebizonyosodott, hogy nem képes fejlesztéseket végrehajtani saját erőből, ezért is pozitív, hogy központi források érkeznek. Szentgyörgyi a Modern Városok Program kapcsán megjegyezte, nem tudható, mikor lesz ebből konkrétan pénz és fejlesztés. Szerinte egy kormányhatározat sem biztosíték erre, hiszen az MVP kapcsán több kormányhatározatot már visszavontak, ezért most türelmesen várnak. Német erre azt közölte, hogy a szegediek is türelmesen várnak, immár 15 éve arra, hogy sportfejlesztések legyenek a városban. Az előterjesztést végül Német Ferenc és Rózsavölgyi József tartózkodása mellett fogadta el a bizottsági többség.

A pénteki közgyűlésen módosíthatják az önkormányzati tulajdonú lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről, valamint a lakbértámogatásról szóló rendeletet. Ahogy már Botka László az önkormányzati lakások felújítási programjáról tartott múlt heti sajtótájékoztatóján jelezte, a jövőben a pályázatok elbírálása során a korábbiakhoz képest még inkább a rászorultságot szeretnék figyelembe venni. A jogi bizottság ülésén Solymos László alpolgármester arról tájékoztatott, hogy a szociális bérlakásokra kiírt pályázatok esetében módosul az elbírálás alapjául szolgáló pontrendszer, a szociális helyzet 70%-os nyomatékkal esik latba, míg a jövedelem 30%-os súllyal. Próbaszámításokat is végeztek, jelenleg az egy főre eső jövedelemnek 67-68 ezer forintnak kell lennie ahhoz, hogy szociális bérlakást kapjon valaki, amennyiben elfogadja a közgyűlés a rendeletmódosítást, nagyjából 10 ezer forinttal kevesebb lesz. A pályázati eljárás is egyszerűsödik valamelyest, jelenleg ugyanis a konkrét lakásokra kell jelentkezni, a jövőben viszont csak egy kérelmet kell benyújtani, s az alapján döntenek. Az is változás, hogy az elbírálásnál előnyt fognak élvezni azok, akik kiskorú gyermeket nevelnek.

Nagy Sándor a város új pályázatairól számolt be, amelyek közöl kettő is a Móra Ferenc Múzeumhoz kapcsolódik. Rózsavölgyi József méltatta a kultúrpalota pályázatait, majd megjegyezte, hogy vár környékét is rendezni kellene, hiszen a belváros egyik szégyenfoltja a terület. Nagy Sándor elmondta, arra a környékre két TOP-os pályázata is van a városnak, amelyek bár nem érintik a vár környékének rendezését, de elindult a tervezése egy további pályázatnak is, amely a múzeum főépületének és a mellette lévő parknak a rekonstrukcióját tartalmazza, s ez foglalhatná magában a vár környékének rendbetételét is.

Röszke rendőrőrs parancsnoka Vígh Orsolya címzetes rendőr alezredes lehet a jövőben – kinevezését a jogi bizottság támogatta, pénteken pedig a közgyűlés is véleményt alkot. Zélity László szegedi rendőrkapitány elmondta, mivel a röszkei rendőrőrs illetékességi területéhez tartozik Szentmihály is, ezért került a grémium elé a téma. Elmondta, Vígh Orsolya bizonyította szakmai rátermettségét, korábban négy évig az újszegedi rendőrőrsöt is irányította, bűnügyi és rendészeti gyakorlattal egyaránt rendelkezik. Személyét egyhangúlag támogatta a bizottság.

no images were found

Előző sztori

Országos kampány indult a nyúlhús fogyasztásának népszerűsítésére

Következő sztori

Novák: 2010-2018 között megduplázódott a családtámogatások nagysága