6-7000-ren az ÁGOTA családi napján + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

agota_integracios_nap103_gs

Fagylalt, vattacukor, csokoládé – többek között ezekkel a finomságokkal várták az ÁGOTA Alapítvány és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gyermek, családi, közösségi és integrációs napjának résztvevőit a Zápor tónál. A trambulin, a kézműves foglalkozások és játékos vetélkedők ezúttal is ezreket vonzottak a rendezvényre, amelynek a célja az önfeledt kikapcsolódáson túl az is volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a nevelőszülői hivatásra.

Az ország minden részéből érkeztek ezúttal is családok, nevelőszülők és gyermekek az ÁGOTA gyermek, családi, közösségi és integrációs napjára, amelyen Katitól megtudtuk, imádja a lepkéket, ezért az arcfestésnél természetesen egy pillangómotívumot kért. A színes programkavalkád szombaton délelőtt 10 órakor vette kezdetét, a gyerekeket ugráló várral, rodeó bikával, játszóházzal, arcfestéssel és kézműves foglalkozásokkal várták egészen délután öt óráig. Kora délután az Iszkiri zenekar szórakoztatta a résztvevőket, de fellépett a Ham Ko Ham együttes és Janicsák Veca is. Az élő csocsó is nagyon népszerű volt, ott vattacukrot majszolva várta Robi és testvére, hogy ők is bekapcsolódhassanak a játékba. Mint elmondták, a csoki evő versenyen is indultak természetesen és a délutáni koncertekre is kíváncsiak voltak. Péter Tarjánban él, erkélyükről rá is lát a Zápor tóra, a gyereknap környéki ÁGOTA-s rendezvényt miden évben várja, fiával és lányával érkezett, akik épp a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által „Fitnesz a bűnmegelőzésért” címmel meghirdetett átmozgató edzésen vettek részt. Elmondta, a lánya imád mozogni és táncolni, így minden olyan programba bekapcsolódik, ahol erre módja van. A tó körüli árnyas területen családok piknikeztek, Angéla épp nevelt gyermekét altatta. Portálunknak elmondta, egyetért azzal a jelmondattal, hogy „minden gyermeknek családban a helye”, családjuk nagyon sokat kapott a hozzájuk került kisfiútól. A rendezvényen ezúttal is toborozták a nevelőszülőket, a standnál minden érdeklődő megtudhatta, mi mindennel jár ez a hivatás.

„Tizenhét évvel ezelőtt rendeztünk először családi és integrációs napot Tarjánban a Zápor tónál, az utóbbi nyolc évben pedig kiszélesítettük a rendezvényt, régiónkon túlról, például Komárom-Esztergom Megyéből is érkeztek nevelőszülők gyermekekkel. A környékbelieket is szívesen fogadjuk és a játszóházunkba járó fiatalokat, a sok esetben halmozottan hátrányos helyzetű családtagjaikkal együtt. Így közösen éljük meg évről-évre ezt a családi és integrációs napot, amelytől nemcsak azt reméljük, hogy jól érzik magukat a gyerekek, hanem azt is, hogy népszerűsíthetjük, bővíthetjük a nevelőszülői hálózatot, s minél több gyermeke hazavihetünk családokhoz” – fogalmazott Kothencz János, az egyházmegye által fenntartott Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója, az ÁGOTA Alapítvány alapítója.

agota_integracios_nap166_gs

Ahogy az ÁGOTA® Országos Gyermekvédelmi Konferencián elhangzott, az 1970-es években a gyerekek 20% volt nevelőszülőknél elhelyezve, 1997-ben, a gyermekvédelmi törvény életbe lépésekor 40%-uk, míg ma már 64% ez az arány, ám nagyok a területi eltérések. Kothencz János elmondta, azt, hogy mely megyében vagy városokban mennyien is vállalják ezt a hivatást, nagyban függ attól is, hogy az adott szakellátásért felelős működtető mennyi energiát fektet arra, hogy megismertesse, népszerűsítse ezt. „Hosszú évek óta toborozzuk tudatosan a nevelőszülőket, ugyanis azt láttuk, hogy a Szeged környéki kistelepüléseken sokkal többen vállalták ezt a hivatást, mint itt. Fontosnak tartom, hogy a nagyvárosokban, ahol jelen vagyunk, például a fővárosban, Tatabányán, Cegléden vagy épp Szolnokon és Szegeden külön figyeljünk arra, hogy legyenek nevelőszülők. A városi infrastruktúra – gondolok itt az iskolarendszerre vagy épp az egészségügyi ellátásra – sok olyan előnyt jelenthet, ami hasznos lehet a csemetéink számára, természetesen nem alábecsülve a kistelepülések nevelőszülői közösségeit” – részletezte. Hozzátette, Szegeden az elmúlt öt évben megnégyszerezték a nevelőszülők számát, jelenleg már százan vannak, s ezt szeretnék még tovább emelni, ezért is folyamatos a toborzás. „A Csongor téri közösségi házunkban, amely a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató módszertani központjaként is működik, külön nevelőszülői klubot is létrehoztunk, ahol a hétköznapokban is találkozhatnak, ismerkedhetnek a leendő nevelőszülők ennek a hivatásnak a szépségeivel és kihívásaival” – tudtuk meg Kothencztől. Mindenkinek, aki érdeklődik, négykörös szűrőn kell átesnie, elsőként például szakemberek, vagyis pszichológusok, szociális munkások és pedagógusok egy aktív nevelőszülővel közösen szűrik azokat, akik jelentkeznek. Egyértelművé kell tenni azt is, hogy ennek a hivatásnak nemcsak szépsége van, hiszen akadnak olyan fiatalok is, akik későn kerülnek az ellátórendszerbe, s előtte olyan szocializációs mintákat követtek, amelyek nem feltétlenül segítik a társadalomba való integrációjukat. Sok gyermeket elhanyagoltak, vannak, akiket bántalmaztak, éppen ezért az alapvető szocializációs mintákat, viselkedési normákat is újra kell kódolni, meg kell szerettetni a gyermekkel. Éppen ezért tudatosan kell készülnie az egész családnak arra, hogy egy ilyen gyermeket fogadnak. „Szerencsére, elvétve akad olyan nevelőszülői család, ahol megfeneklett volna egy ilyen próbálkozás, vagyis 99,9%-ában sikertörténetekről beszélhetünk. Csongrád megyében az általuk nevelt gyermekek 93%-a családoknál van, míg másfél évvel ezelőtt ez az arány fordított volt” – hangsúlyozta Kothencz János.

Az ÁGOTA gyermek, családi, közösségi és integrációs napján nagyjából 6-7000 fő vett részt, a délelőtti programok sok tarjánit is vonzottak, a kisebb gyermekekkel érkezők a déli órákban hazamentek, ám a délutáni koncertek idején ismét több ezres tömeg verődött össze. Azt, hogy minden gördülékenyen menjen, nagyjából 300 önkéntes segítette, s ahogy Kothencz János kiemelte, mindenki azért dolgozott, akár az arcfestésben segédkezett, akár vattacukrot osztott, hogy a nap sztárvendégei, azaz a gyermekek feledhetetlen élménnyel gazdagodjanak.

no images were found

no images were found

no images were found

no images were found

Előző sztori

Kézilabda: a Picket kiejtő PSG testén át vezet az út döntőbe a Veszprémnek + FOTÓK

Következő sztori

Kalmár: az összetartozás megélése segít kezelni a trianoni traumát