Bulvár

Új mesterséges intelligencia a Facebooknál

Új mesterséges intelligencia a Facebooknál

2017. május 29., hétfő
Új mesterséges intelligencia a Facebooknál
facebook-mesterseges

Képzeld el, hogy milyen fantasztikus számítási kapacitásra van szükség ahhoz, hogy kezeld 1,23 milliárd felhasználó adatát, akik naponta 100 millió órányi videót néznek meg és 95 millió bejegyzést és képet tesznek közzé. És ez a szám napról napra egyre csak növekszik. Ez az a kihívás, amit a Facebook mérnökeinek meg kell oldaniuk.

És ez még csak a kezdet, hiszen ezeket az adatokat a Facebook fel is dolgozza. Az összes feltöltött kép áthalad a Facebook arcfelismerő rendszerein, mind bejegyzést értékelni kell, és az egyes felhasználók preferenciája alapján meg kell jeleníteni a kiválasztott bejegyzéseket és képeket. Minden felhasználónak személyre szabva.

Mesterséges intelligencia

Ezeket a feladatokat természetesen nem egy valós személy, hanem a Facebook mesterséges intelligenciája látja el, amely a Big Sur nevet kapta. A mesterséges intelligencia 2015 óta válogatja számunkra össze a híreket és látja el mindazokat a feladatokat, amit emberek nem tudnának elvégezni. Most ezt a mesterséges intelligenciát egy újabb váltja majd le, amely képes a megnövekedett feladatokat kezelni. Ez a Big Basin nevet kapta a cégóriáson belül.

A MI és TE

Ha használod a Facebook-ot, akkor kapcsolatba kerülsz a mesterséges intelligenciával. Ezt mondja Kevin Lee, a Facebook technikai programjának vezetője. A mesterséges intelligencia az un. gépi tanulás használja, amely szoftver modellek és algoritmusok együttese. Ez ma már képes arra, hogy adatok sokaságán keresztül következtetéseket vonjon le. Ennek legegyszerűbb példája, ahogy egy újonnan feltöltött fénykép arcait felismeri a korábban feltöltött képek alapján a mesterséges intelligencia. De ma már rengeteg helyen kapcsolatba kerülhetünk a gépi tanulással az internet világában, szinte nincs olyan nagyobb webes szolgáltató aki ne alkalmazná kisebb vagy nagyobb mértékben, akár csak a hirdetések kiszolgálásánál.

Sok a videó

A Facebooknak az új mesterséges intelligencia mellett rengeteg tárhelyre is szüksége van – írja a

Rackhost virtuális szerver-szolgáltató

. A megnövekedett tárhely-kapacitás oka, hogy megváltozott a felhasználók tartalom-megosztási szokása. Míg korábban a képek és bejegyzések voltak a népszerűek, ma robbanásszerűen nő a videós megosztások és az élő-videómegosztások aránya, ami rengeteg tárhelyet igényel. Ehhez pedig a Facebooknak is alkalmazkodnia kell, ha meg akarja őrizni a vezető szerepét a közösségi médiák piacán. (x)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.