Írjon nekünk

Közélet

Szeged Napján tüntetni fognak a károsultak – tanúmeghallgatások a Szeviép-perben (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szeviep_per001kf

Szeged Napján tüntetnek a Szeviép-károsultak, és várhatóan az Országgyűlés Gazdasági bizottsága is meghallgatja az ügyben érintetteket, hogy felgöngyölítsék a politikai szálakat – jelentette ki Szabó Bálint a Szeviép-ügy hétfői tárgyalási napja előtt. A Szegedi Járásbíróságon ezúttal is tanúmeghallgatásokat tartottak, ketten közülük nem jelentek meg.

Szeged Napján, az ünnepi közgyűléshez kapcsolódóan tüntetést szerveznek a Szeviép-károsultak, amelyre mindazokat várják, akik nem értenek egyet azzal, hogy elloptak nagyságrendileg 10 milliárd forintot – közölte Szabó Bálint a Szeviép-per hétfői tárgyalási napja előtt tartott sajtótájékoztatóján. „Úgy látjuk, hogy Magyarországon, s Szegeden a mögöttem lévő épületben nemcsak az igazság-, hanem a jogszolgáltatás sem működik, csak nagyon döcögősen” – jelentette ki a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a Szegedi Járásbíróság Széchenyi téri épülete előtt. Emlékeztetett, a járásbíróság megpróbálta feloldani vádlottak, a három volt Szeviép-vezér vagyonzárát, amit végül az ügyészség megfellebbezett. Ezentúl a károsultakat, mint sértetteket kizárták az eljárásból, ezért az elmúlt másfél évben semmilyen joga nem volt a ki nem fizetett több száz alvállalkozóknak belefolynia az eljárásba. A jogász elmondta, megvásárolt egy kis összegű követelést is, hogy a sértettként léphessen be az eljárásba, s azt szerette volna elérni, hogy a károsultakat vegyék vissza a perbe. Erre egyébként a bíró azt mondta neki a tárgyaláson, hogy a követelés megvásárlásával annak érvényesítésére szerzett jogot Szabó, a sértetti pozícióban jogutódlás nem következett be, jelen ügyben tehát egyéb érdekeltként vehet részt, és csakis a követelés érvényesítésével kapcsolatban lehetnek észrevételei, illetőleg indítványai.

szabo_balint_sajttaj002kf

Szabó arról is beszélt, hogy a járásbíróság elnöke és elnökhelyettese lemondott tudomása szerint, s azt mondta, ha ezt nem tették meg, akkor erre szólít fel, mondván nem elfogulatlanok. A jogász szerint elfogadhatatlan, hogy egy olyan kiemelt ügyben, mint a Szeviép-per a lehető leghosszabb tárgyalási időközöket tartják be, ezzel elhúzzák az ügyet, ami ellentétes a károsultak érdekeivel. „Azt gondoljuk, erősen politikailag elfogult és a szegedi városházához lojális a Szegedi Járásbíróság, ebben az ügyben messze nem elfogulatlanok” – jelentette ki Szabó.

„A Szeviép-ügy egyértelmű politikai felelőse Botka László és Ujhelyi István, de ezt egy független vizsgálóbizottságnak kell kimondania” – folytatta Szabó. Mint mondta, az igazság feltárásában nem partner sem a szegedi városvezetés, sem pedig a helyi ellenzék, ezért azt kezdeményezték a parlament Fidesz frakciójának vezetőjénél, Kósa Lajosnál, hogy vizsgálóbizottság tárja fel az ügy politikai szálait, illetve amennyiben nem lehetséges külön erre a célra létrehozni egy vizsgálóbizottságot, akkor az Országgyűlés Gazdasági bizottság ülésén foglalkozzanak a témával, és hallgassák meg az érintetteket. Ezt a bizottsági meghallgatást várhatóan még májusban megejtik.

A Biztonsági Üzem Kft. felszámolóját is meghallgatták

Még 2015 áprilisában emeltek vádat a három volt Szeviép-vezér ellen „különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntett” vádjával. Az elsőrendű vádlott O. Józsefre, a másodrendű vádlott, B. Sándorra és a harmadrendű vádlottra, P. Lászlóra az ügyben eljáró ügyész letöltendő szabadságvesztést indítványozott, illetve további büntetéseket és intézkedéseket. Bár másfél milliárd eltüntetésével vádolják az egykori Szeviép-vezéreket, a felszámolási eljárás során hozzávetőlegesen 6 milliárd 500 millió forint hitelezői igényt jelentettek be. Legutóbb január 19-én tartottak tárgyalást a Szeviép-ügyben, arról szóló tudósításunkat ITT olvashatja.

A tanúk padjára május 8-án elsőként a Biztonsági Üzem Kft. felszámolóját szólították. Ahogy megírtuk, a Szeviép leányvállalataként működő céget a szegedi repülőtér jelenlegi vezetője, Báló Tamás igazgatta, aki korábban Ujhelyi István MSZP-s politikus volt sofőrje volt. A Biztonsági Üzem Kft. 2008 és 2010 között az ügyészség szerint 428 millió 905 ezer 423 forintot kapott kölcsönként az anyacégtől, ami nem térült meg, a céget pedig felszámolták.

Pusztai Gábor Tamás volt a felszámolóbiztosa a Biztonsági Üzem Kft.-nek, a férfi a bíró kérdésére elmondta, 2015-ben fejeződött be a felszámolás, s tudomása szerint a cég fuvarozással foglalkozott. Arra a kérdésre, hogy milyen pénzmozgások voltak a társaság és az anyacég Szeviép Zrt. között nem emlékezett, s azt sem tudta megmondani, hogy a Biztonsági Üzem Kft. fizetett-e a Szeviépnek. Elmondta, hogy hitelező kezdeményezte a felszámolást, s már az eljárás előtt is több mint tíz hitelező volt, követelésük pedig meghaladta az 1 milliárd forintot. Arról is beszélt, hogy a Szeviép Zrt.-től kapott kölcsönöket nagyrészt a működési költségek fedezésére és eszközvásárlásra fordították, ám arra nem emlékezett, hogy ezek megtérültek-e. Az ügyész kérdésére felelve arról is beszélt, hogy vagyonkimentésre utaló jelet nem tapasztalt, de tételesen nem vizsgálták a pénzmozgást, az a NAV szokta.

A III. rendű vádlottat védő Szilágyi János ügyvéd egy banki iratot nyújtott be, amelyből kiderül, hogy a Szeviép Investment Kft. felszámolásakor egy ingatlant nettó száz millió forintért értékesítettek, ám ezt nem számították be a felszámolási eljárás során. Ezt a levelet a tanúként megidézett felszámoló írta, amit el is ismert a férfi. P. László megjegyzéssel élt, elmondta, hogy a Biztonsági Üzem Kft. pénzmozgása pontosan lekövethető a korábban benyújtott iratokból, eszközvásárlásra és működésre költötték. A tanúnak Szabó Bálint is tett fel kérdést, először arra volt kíváncsi, hogy a férfi még most is felszámolóként dolgozik-e, amit a bíró nem tekintett az ügy szempontjából releváns kérdésnek. A tanú ettől függetlenül válaszolt, elmondta, hogy még mindig ez a munkája. Arra is kíváncsi volt a jogász, hogy a Biztonsági Üzem Kft. felszámolása kapcsán tud-e büntetőeljárásról, ha nem tudott, de bűncselekmény gyanújáról igen, akkor miért nem tett feljelentést. Megítélése szerint a Kft.-vel kapcsolatban az alapügyben felmerül a bűnszervezeti minősítés is. Pusztai Gábor Tamás elmondta, nem észlelt vagyonkimentésre vonatkozó adatot.

2009 őszétől jelentkeztek a Szeviép fizetési problémái

Több mint 80 millióval tartozik a Szeviép Zrt. a HÓDinvest-FAKTOR Pénzügyi Zrt.-nek, amelynek ügyvezetőjét, Gémes Pétert is tanúként hallgatták meg. A férfi elmondása szerint 2005-től nyújtottak faktoring szolgáltatást a Szeviépnek egészen a társaság csődjéig, a fizetési problémák 2009 augusztusától, szeptemberétől merültek fel. A fizetési nehézségek láttán egyfajta kivonulást vetítettek előre, ennek eredményeképp csökkentek jelentősen a kintlévőségeik, mert a kihelyezéseiket vagy nem, vagy csak részlegesen valósították meg. Arra a kérdésre, hogy a Szeviép értesítette a fizetési nehézségekről vagy máshonnan tudja, Gémes elmondta, piaci információk alapján az M43-as autópálya építésével összefüggő fizetési problémák jelentették a fő magyarázatot, de tudomása szerint romániai beruházónál is voltak kintlévőségei a végül csődbement Szeviép Zrt.-nek.

A HÓDinvest-FAKTOR Pénzügyi Zrt. próbált a pénze után menni, Gémes Péter elmondta, arról szereztek tudomást, hogy 2010-ben, vagyis a csőd körüli időszakban 2 milliárdos törzstőkével bejegyezték a Szeviép-Hungary Vízépítő Zrt.-t, amit hasonló tevékenységi körrel alapítottak, mint az ő cégük. Próbálták a tulajdonosi kört feltérképezni, de nem jártak sikerrel, több céges áttételen keresztül a szálak egy New York-i bejegyzésű céghez vezettek, ami szerinte offshore-jellegű. (A SZEGEDma is írt az említett cégről, amit 2010. június 30-án jegyeztek be Faddon. – a szerk.)

szeviep_per004kf

A tanú 2010 elején találkozott B. Sándor vádlottal, s mint elmondta, akkor már nem bízott abban, hogy javul a Szeviép pénzügyi helyzete, és 2009 legvégén vagy a következő év elején kezdeményezték is felszámolását. Voltak megtérüléseik, jelenleg több mint 80 millió forintos követelésük áll fenn a társaság irányába. Az ügyész kérdésére válaszolva elmondta azt is, hogy részt vett a csődegyezségi tárgyaláson, amelyen válságmenedzser tárta fel az akkori helyzetet, s az ahhoz vezető utat. Gémes úgy emlékezett, itt hangzott el, hogy a Szeviép nagy volumenben, s szerinte saját likvid forrásértékeit meghaladó mértékben hitelezte leány- illetőleg kapcsolt vállalkozásait, s ezek jórészt nem térültek meg. Emlékei szerint bő egymilliárdot tételről volt szó összességében, és prognosztizálható volt, hogy nem fizetik vissza ezeket a kölcsönöket az anyacégnek, s az említett leányvállalatok is tönkremennek. Hozzátette, ezen kölcsönök nagy része vagy egésze fedezet nélküli kihelyezés volt, s ezek a társaságok meglátása szerint a pénzpiacról nem jutottak volt ilyen forrásokhoz ilyen formában. Csődegyezség azonban nem született az említett tárgyaláson, a pénzintézetek ugyanis nem fogadták el az ajánlatot. Mint mondta, ha van egyezség, akkor azt a cégük támogatta volna, tapasztalatai szerint ugyanis jobb helyzet alakult volna ki, mint a felszámolással.

Az egyik védő a Tisza M43 konzorciumról érdeklődött, így elhangzott, hogy azt a spanyol Sedesa vezette, tagjai a Hídépítő és a Szeviép voltak, és később a SEDESA S.A.-t is felszámolták. A III. rendű vádlott védője pedig egy korábbi Gémes egyik korábbi vallomásából olvastatott fel részletet, amiben a férfi azt mondta, hogy a Szeviéppel 2009 év végéig jó volt a kapcsolatuk. B. Sándor vádlott a HÓDinvest-FAKTOR Pénzügyi Zrt. 2009-es árbevétele felől érdeklődött, amire a vezérigazgató közölte, hogy közepes évet zártak 200 millió körüli árbevétellel, majd rámutatott arra, hogy az árbevétel és a faktorált számlaforgalom korántsem ugyanaz, utóbbi 7 milliárd körüli tétel lehetett abban az évben.

Tanúként hallgattak volna meg egy könyvvizsgálót, aki betegség miatt nem vett részt a tárgyaláson, így a miatta visszahívott másik tanú feleslegesen jelent meg a Szegedi Járásbíróságon. A délutánra megidézett Katona József sem jelent meg, ő az idézést sem vette át.

Az egyik védő azt nehezményezte, hogy az EchoTV és az RTL Klub stábja a bíróság folyosóján próbálta kérdezgetni a vádlottakat és a védőket, amit inzultációnak minősített, így a csütörtöki tárgyalási napon várhatóan már a biztonsági szolgálat munkatársai itt ott lesznek a tárgyalóteremnél. A tanúmeghallgatások május 11-én negyed 10-kor folytatódnak.

Hírzóna

Ismét megrendezik a Family Expót Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

November 16-17-én.

Tovább olvasom

Közélet

Tovább szedi áldozatait a zombidrog Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nagyon nehéz fellépni az úgynevezett zombidrogok terjedése ellen. Szegeden is egyre több jel árulkodik arról, hogy az olcsó és rendkívül veszélyes kábítószer egyre inkább elszabadult.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nyílt napra várják a fiatalokat a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

November 28-án,

Tovább olvasom

Aktuál