Szeged legnagyobb botránya? – csődbűntett miatt vádat emeltek egy építőipari cég vezetői ellen (FRISSÍTVE)

jog_birosag_torveny

Vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség három férfi ellen, akik fő tevékenységként útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó gazdasági társaság igazgatósági tagjaként követtek el bűncselekményt – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, az ügyészség a vádlottakat a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett és különösen jelentős mértékű, tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntett elkövetésével vádolja.

A vádirat szerint a vádlottak a milliárdos forgalmat lebonyolító gazdasági társaság igazgatóságnak tagjai voltak, majd egyikük vezérigazgató, a másik pedig önálló cégjegyzésre jogosult cégvezető lett. A részvénytársaság gazdasági mutatói 2008-tól romlani kezdtek, 2009 elejére a cég fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetbe került, tartozásait már nem tudta határidőben maradéktalanul teljesíteni. Az zrt. április 18-án fizetésképtelenné vált, júniusban csődeljárás indult ellene. A hitelezők között nem jött létre csődegyezség, ezért a bíróság 2010 augusztusában csődeljárás során elrendelte a felszámolást.

A társaság vesztesége a fizetésképtelenség bejelentése után is tovább nőtt, 2010. augusztus 13-ára elérte a 2 milliárd forintot. A vádirat szerint a jelentős vagyonvesztést az okozta, hogy a vádlottak igazgatósági tagként egyhangú döntéseikkel 2007-től rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon a teljes egészben vagy részben a zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, valamint magánszemélyeknek, sportszervezeteknek. A több esetben likviditási problémákkal küzdő társaságok annak ellenére kaptak hitelt, hogy már a kölcsönadáskor jelentős összegű tartozást halmoztak fel a céggel szemben, így a visszafizetésre nem volt reális esélyük. A kölcsönök egy részét már a fizetésképtelenné válás után nyújtották, folyamatosan csökkentve így a társaság vagyonát, összességében mintegy másfél milliárd forinttal.

A felszámolási eljárás során több mint 6 milliárd forint hitelezői igényt vettek nyilvántartásba.

Szabó Bálint: fordulóponthoz értünk

Szabó Bálint, aki számos csődbe jutott vállalkozót képviselt az elmúlt időszakban, az alábbi kommentárt fűzte a HVG-n is megjelent, sokakat érdeklő és érintő cikkhez:

“Szeged 2000-es éveinek legnagyobb gazdasági-politikai-közéleti botrányában 5 éve küzdünk, hogy közel 400 vállalkozás hozzájusson mintegy 6 milliárd forintjához. Ma fordulóponthoz értünk: az elkövetőket bíróság elé állítják, és kezdhet aggódni minden érintett…” – írta.

A károsultak képviselője május végén tervezett volna egy nagyszabású demonstrációt az érintett alvállalkozói körrel egyetemben. “Szeged gazdasági és közéletének legnagyobb botránya a nyilvánosság előtt, jogilag szabályozott körülmények között zajlik majd a bíróság előtt. Fontos kiemelni, hogy nem csupán a három gyanúsítottnak, de rengeteg közéleti személynek, közöttük jól ismert politikusoknak is van félnivalója” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak a hír kapcsán Szabó Bálint. Korábbi nyilatkozataiban már hangsúlyozta a károsultak képviselője, amit most is megerősített: véleménye szerint az ügy a szegedi városházáig ér.

Szabó szerint korábban már megtettek minden szükséges lépést, hogy a nyomozóhatóság kellő információt gyűjthessen össze, a céljuk pedig innentől az, hogy az elkövetői kör vagyonából teljes mértékben kártalanítsák a károsultakat. Közel hatmilliárd forintos összegről van szó, az érintett vállalkozói kör pedig 433-ról 300 alá csökkent, hiszen a történtek hatására rengetegen csődbe mentek. “Indítványozzuk, hogy a bíróság kiemelt ügyként kezelje a történteket” – mondta Szabó Bálint.

Vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség három férfi ellen, akik fő tevékenységként útépítéssel, vízépítési létesítmények…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 30.

12 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  12. Emlékező
  2016. május 4., szerda, 15:59
  Válaszolok

  Nem felejtjük hogy Botka velük üzletelt a villamos projekten, az autópályán, de talán még a téli kikötőben is 🙂

 • '>
  11. VONA
  2015. május 4., hétfő, 08:09
  Válaszolok

  Lázár János elvtárssal mikor lesznek ilyen ,alázatos és gyors vizsgálati eljárás ?

 • '>
  10. Dragon
  2015. május 3., vasárnap, 19:08
  Válaszolok

  Végre!!! Végre!!!! először….
  … másodszor….
  …. s harmadszor!!!
  Hallod ezt Remete??? Ilyenkor hol vagy??? Valamelyik Szeged környéki erdőben?

 • '>
  9. Barta bácsi
  2015. május 3., vasárnap, 18:15
  Válaszolok

  Zseb dugig tele, városházán is, röhögnek a választókon, mindent lenyomnak a saját szimpatizánsaik torkán is.

 • '>
  8. szegedi
  2015. május 2., szombat, 12:45
  Válaszolok

  Munkaszüneti napon nincs ellenkomment dömping. A városházi bérkommentelők nem túlóráznak. Na majd hétfőn 🙂

 • '>
  7. NP
  2015. május 1., péntek, 12:35
  Válaszolok

  Aki bűnös azt csukják be – oszt annyi!
  Nincsenek illúzióim.
  Mint ahogy a Közgép, a Mészáros Kft, Tiborcz és társai ügyében sincsenek…..

 • '>
  6. károsult
  2015. május 1., péntek, 11:29
  Válaszolok

  Pisztrujt lecsukják végre ? Újhelyi és Botka lobbizott nekik ,hogy sok pézt kapjanak !!!

 • '>
  5. szegedi
  2015. május 1., péntek, 11:27
  Válaszolok

  Kedves szopp ! Nincs munkaidő a városházán,ne túlórázz ! Jól látható,hogy munkaidőn kivül nem aktiv a Botkapárti komment kommandó 🙂

 • '>
  4. Barta bácsi
  2015. május 1., péntek, 09:35
  Válaszolok

  “És aki száz meg százezret rabol, bírája lészen annak, akit a szükség garast rabolni kényszerített.”

 • '>
  3. szopp
  2015. május 1., péntek, 09:27
  Válaszolok

  Tanácselnök, ha tudsz valamit, akkor tegyél feljelentést.
  🙂

 • '>
  2. tanácselnök
  2015. május 1., péntek, 00:31
  Válaszolok

  az ügy a szegedi városházáig ér.
  – Még Botka is belebukhat?

 • '>
  1. tanácselnök
  2015. május 1., péntek, 00:27
  Válaszolok

  Vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség három férfi ellen.
  – Név szerint?
  Újhülyének mentelmi joga van.