/

Sztárügyvéd is megszólalt Botka vagyonnyilatkozatáról

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

futobarnabás1

Akár egy évig terjedő szabadságvesztés is járhat azért, ha kiderül, hogy Botka László szándékosan adott be hiányos vagyonnyilatkozatot – nyilatkozta portálunknak Futó Barnabás budapesti sztárügyvéd.

Mint arról beszámoltunk, vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményezett a Fidesz szegedi szervezete Botka László ellen, tisztán akarnak ugyanis látni valós vagyoni helyzetét illetően . Az utóbbi hetekben számos sajtóhír megjelent abban a témában, hogy a szegedi polgármester, az MSZP miniszterelnök-jelöltje vagyonnyilatkozatából kimaradt egy több millió forint értékű Rolex óra és egy közel 300 négyzetméteres telek is. Azt is megírtuk, komoly jogi, politikai és kommunikációs viták várhatóak a szocialista politikus bevallásával kapcsolatban. Portálunknak ezúttal egy budapesti sztárügyvéd fejtette ki álláspontját.

„Büntetőjogi szempontból vizsgálva úgy tűnik, hogy fennáll a hamis magánokirat felhasználásának megalapozott gyanúja. A Büntető Törvénykönyv 345. paragrafusa szerint akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ha kiderül, hogy Botka László szándékosan, és nem gondatlanságból használta a meghamisított tartalmú nyilatkozatot” – fejtette ki a SZEGEDma.hu-nak Futó Barnabás. A budapesti sztárügyvéd nem ért egyet Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatójának korábbi kijelentésével, mely szerint a politikusoknál az illetékes nyomozóhatóság a gondatlanságot feltételezi, és nem vizsgálja meg a szándékosság gyanúját.

„A büntetőjog nem ismeri a jóhiszeműség kifejezést, így mindig meg kell róla bizonyosodni, hogy fennáll-e a szándékosság. Nincs a politikusok számára kedvezmény” – mondta a jogász, aki még hozzátette, így Botka Lászlónak bizonyítania kell, hogy nem szándékosan tette közzé a hamis vagyonnyilatkozatát. „Ha ez sikerül, akkor természetesen megszűnik ellene az eljárás, hiszen nem követett el bűncselekményt” – fejtette ki.

Előző sztori

Labdarúgás: a feljutásért harcoló Kisvárdát fogadja a Szeged-Grosics

Következő sztori

Kubatov Gábor: a másfél millió aláírás a függetlenség melletti kiállás bizonyítéka