Közélet

Németh Zsolt: további lehetőségek a magyar-orosz viszonyban

Németh Zsolt: további lehetőségek a magyar-orosz viszonyban

2017. május 12., péntek
Németh Zsolt: további lehetőségek a magyar-orosz viszonyban
nemeth zsolt

Képesek vagyunk meghaladni a szélsőséges érzelmi ingadozásokat az orosz viszonylatban, lehetséges a Budapest és Moszkva közötti együttműködés, amelynek újabb lehetőségei körvonalazódnak - hangsúlyozta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az MTI-nek pénteken, miután Moszkvában eszmecserét folytatott Konsztantyin Koszacsovval, az orosz Szövetségi Tanács külügyi bizottságának vezetőjével.

Szergej Lavrov

orosz külügyminiszter minapi washingtoni és

Angela Merkel

német kancellár moszkvai tárgyalásaira utalva, Németh szerencsésnek nevezte a külügyi bizottsági párbeszéd folytatásának időzítését. "Az időzítés megerősíti azt a megközelítést, amelyet Magyarország alkalmaz Oroszország vonatkozásában. Azt, hogy - különösen a biztonságpolitika terén meglévő nézetkülönbségeknek a tudomásul vétele mellett - lehetséges egy elkötelezett és elmélyült párbeszéd Oroszország és a partnerei között" - mondta a politikus. "Magyarország ezt teszi évek óta, és úgy gondolom, hogy a magyar megközelítést ezek a közelmúltbeli találkozók is visszaigazolják, és megnyitják a lehetőséget arra, hogy tovább tudjuk fejleszteni az oroszokkal az együttműködésünket" - tette hozzá. A politikus hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kapcsolat Magyarország részéről immár "nem egy érzelmektől fűtött viszony". "Képesek vagyunk meghaladni az érzelmi szélsőséges ingadozásokat az orosz kapcsolatban. Nem könnyű ez Magyarország számára, tekintettel a múltbeli és bizonyos jelen eseményekre, de a kölcsönös tisztelet és közös érdekeknek az azonosítása alapján lehetséges egy gyümölcsöző együttműködést kialakítani. Ennek zászlóshajója Paks, és ennek mentén úgy gondolom, hogy további együttműködési lehetőségek körvonalazódnak Magyarország és Oroszország között" - fogalmazott

Németh Zsolt

. Az együttműködés potenciális területei között említette meg az energetika egyéb területeit, valamint a vízgazdálkodást, a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart és a közlekedést. Elmondta, hogy hamarosan napirendre kerülnek a hosszú távú gázmegállapodás kérdései, és méltatta, hogy a Wizz Air augusztusban újraindítja a közvetlen légi járatot Budapest és Szentpétervár között. Kitért rá, hogy a folytatódó magas szintű magyar-orosz párbeszéd keretében a közeljövőben ülést tart a gazdasági vegyes bizottság, és az év második felében

Kövér László

, az Országgyűlés elnöke az Interparlamentáris Unió (IPU) moszkvai tanácskozásának keretében találkozik majd orosz hivatali partnereivel. Németh Zsolt elmondta, hogy az orosz bizottsági elnökkel folytatott megbeszélése abból a szempontból is különleges volt, hogy az általa vezetett parlamenti delegáció, amelynek tagjai Velez Árpád (MSZP) és Tilki Attila (Fidesz) voltak, Koszacsov javaslatára felkereste a finnugorok által is lakott Komi Köztársaságot. "Láthattunk egy mintegy 230 ezer fős finnugor közösséget, amelyik őrzi nyelvét és kultúráját, és tudja, hogy támaszkodhat a magyar, az észt és a finn állam elnökének védnöksége mellett működő, 25 éves Finnugor Világkongresszus működésére" - mondta. Fontosnak nevezte, hogy Magyarország minden lehetőséget megragadjon arra, hogy Moszkván és Szentpéterváron túl is diverzifikálja kapcsolatait Oroszországban. Mint mondta, a finnugor vonalon történő kapcsolatépítés az autonóm köztársaságokkal kiváló alkalom erre. A magyar parlamenti küldöttség Sziktivkárban mások mellett egyetemi vezetőkkel és diákokkal tárgyalt az együttműködés lehetőségeiről. Németh Zsolt elmondta, hogy Magyarország, illetve a komik, a marik és az udmurtok részvételével digitális együttműködés kezdődött a finnugor nyelvek terminológiájának kidolgozása és a tantárgyfejlesztés területén. A magyar politikus közölte, hogy Magyarország is részt vesz majd Komiföldön a Finnugor Világkongresszus negyedszázados jubileuma alkalmából a kétnyelvűség témájában megrendezendő idei nemzetközi konferencián. A külügyi bizottsági elnökök tárgyalásának sajtónyilvános részén Koszacsov önállónak és tartósnak nevezte a magyar-orosz kapcsolatok napirendjét. "Tökéletesen megértjük, hogy országaink és parlamentjeink álláspontja nem minden kérdésben esik egybe, de álláspontunk szerint fontos, hogy a nézeteltérések ellenére mindkét fél arra törekszik, hogy fenntartsa és folytassa a párbeszédet" - mondta. Hozzátette, hogy a párbeszéd iránti készség egészében megkülönbözteti Magyarország álláspontját az Európai Unió és a NATO Oroszország viszonylatában folytatott politikájának általános összefüggéseitől.

Koszacsov

és Németh egyetértett abban, hogy találkozóikat éves rendszerességűvé kell tenniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.