Közélet

Mascarponés túrókrém sós karamellel az Év Fagylaltja (FRISSÍTVE)

Mascarponés túrókrém sós karamellel az Év Fagylaltja (FRISSÍTVE)

2017. május 29., hétfő
Mascarponés túrókrém sós karamellel az Év Fagylaltja (FRISSÍTVE)
ev_fagylaltja_eredmenyhirdetes011kf

Balmazújvárosi lett az Év Fagylaltja, a Centrum fagyizó cukrásza, Eszenyi Ferenc alkotta a díjnyertes alkotást. A SZEGEDma.hu-nak kifejtette, csakis házi készítésű, természetes alapanyagokat használt fel a mascarpones túrókrém fagylalthoz, amit sós karamellel kínálnak.

„Házi főzésű karamella és csokoládé van a fagylaltban, a mascarpones túrókrémet is én kevertem össze, vagyis teljesen gyári alapanyagmentes, a kézműves fagylaltok nyomdokán készítettem el, illetve pirított mogyoródarabkákat is kevertem bele. Mi azt valljuk, hogy jó minőségű alapanyagokból lehet jó minőségű fagylaltot készíteni” – mondta el portálunknak

Eszenyi Ferenc

. Hozzátette, a díjnyertes fagylalt receptjét közkinccsé teszik, így azok a cukrászok, akik fantáziát látnak benne, maguk is elkészíthetik. Azt is megtudtuk Eszenyi Ferenctől, hogy minden egyes versenyre új ízeket találnak ki. Azt pedig, hogy igazán értik a szakma csínját-bínját az is bizonyítja, hogy a verseny nívódíja mellett a mentes kategóriában a bronzérmet is ők hozták el sós pisztácia fagylaltjukkal, amit pirított magvakkal készített a Centrum fagyizó. A cukrászdák és fagylaltozók versenyében az ezüstérmet az Amaretto Fagyizó A napfény íze fantázianevű fagylaltja érdemelte ki, a kategória bronzérmese pedig a Tóth cukrászda Azték aranya lett. A gyártók és forgalmazók versenyét az Aromitalia nyerte krémsajt fagylalttal sós tejkaramellával és a sült almával. Ezüstérmet az Ikrényi mézes napsugárfagylalt kapott a zsűritől, míg a bronz a mézes krémes feketeribizlivel nevet viselő fagyié lett. A mentes, azaz cukor-, tej- és gluténmentes kategóriát paleo feketeribizli fagylalttal

Erdélyi Balázs

nyerte meg, az ezüstérem

Kirschner Zoltán

banános málna költeménye lett, míg a bronz a Centrum fagyizóé lett. Közönségdíjban

Csap Szabolcs

barackos túróspite fagylaltja részesült, míg az I love Szeged fagyi a

Jóri-Hegedűs Szilvia

által készített narancsos-bazsalikomos csokoládé érdemelte ki. Kézműves nívó-díjat is kiosztottak, az elismerést Eszenyi Ferenc érdemelte ki.

Korábban írtuk:

Az idei Év Fagylaltja versenyen összesen 94 hűs fagyi szállt versenybe, s ahogy megírtuk a jubileumi, 20-ik szakmai megmérettetésre a kiírást is modernizálták, idén nincs kötelező íz, és minden versenyző maximum két szabadon választott fagylalttal nevezhetett. Csak néhány induló: Helikon, chilis-fügés túrófagylalt, császármorzsa málna raguval, mogyorós Napóleon, szívmelengető mák, királyi diós linzer grillázzsal, mascarpones túrókrém sós karamellel, bodzás limonádé friss mentalevéllel, Deák torta újragondolva, fenyőmagos grillázs karamellfagylalt, sós pisztácia pirított magvakkal, hűsítő szeder, pekándiós almatorta és több borsmentával megbolondított fagylalt is sorakozik a tiki-tiki waikiki fantázianévre keresztelt mellett, amelyet a népes szakmai zsűri mellett civilek is végigkóstolnak. Egyikük Risztov Éva olimpiai bajnok úszó, akitől megtudtuk, a csokoládéfagylaltért rajong. „A kedvencem a csoki, és ha leöntenénk csokiszósszal, megbolondítanánk csokidarabokkal és csokitölcsérbe tennénk, akkor számomra az lenne a nyerő. Természetesen itt nem lehet ilyen elfogult, és mivel mindent szeretek megkóstolni, izgalommal várom, mivel készültek a cukrászok” – mondta el az olimpikon. „A tavalyi versenyre egy nagyon sötét csokoládéfagylaltot készítettünk, karamellt tettünk hozzá, és került mellé meggyöntet, ami az édes ízeket kiegyenlítette, ezen felül mandulagrillázzsal szórtuk meg” – ismertette Nándori László, hogy mivel is nyert tavaly a cukrászdájuk. Tapasztalata szerint ma már az összetettebb fagylaltok a népszerűbbek, s így egy-egy kompozíciót tud mindenki egyetlen gombócban megkóstolni. Kérdésünkre elmondta, a zsűrizés során a küllemet is pontozzák, de az is szempont, hogy gombóconként adagolható legyen, ez szerepelt a versenykiírásban is. „Változtattunk az arányokon, felértékelődött az íz és az állag, s ezzel párhuzamosan a megjelenés picit háttérbe szorult, hogy ezzel is a minőséget próbáljuk propagálni” – tudtuk meg Nándori Lászlótól.
ev_fagylaltja_verseny002kf
Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke és ügyvezetője elmondta, évről-évre változik, hogy mi a trend, volt, amikor a magasra púpozott fagylaltok voltak a divatosak a versenyeken, most már több laposra lehúzott tégely látható a Klauzál téren is. „A cukrászdába ráadásul visszajött a retró, a süllyesztett tégelyek, mint Bagaméri idejében, tény ugyanis, hogy az azokból kínált fagylalt érintkezik a legkevesebbet a levegővel, vagyis tovább marad friss” – magyarázta Selmeczi. Elmondta, a szakmai zsűri 15 fős, ugyanis a cukrászdák és a fagylaltozók kategóriájába nevezett fagylaltokat külön ötfős zsűri bírálja el, akárcsak az alapanyaggyártók és a mentes kategóriában indult hűs finomságokat. „Jellemzően a nevezett fagylaltok főzött technológiával készültek, ezeket otthon elkészítették, csak nem fagyasztották ki, illetve volt, aki csak félig készítette el, s itt ízesítette. Egy-egy fagylaltot nagyjából 15 perc alatt ki lehet fagyasztani, amit a díszítés követ, ez utóbbi munkafolyamat viszont akár fél óráig tart” – mondta el kérdésünkre Gyuris László mestercukrász, a Virág cukrászda üzemeltetője. Hozzátette, szerinte az a legfontosabb, hogy minden fagylalt természetes alapanyagokból készüljön, ez az egyik titka a jó fagyinak. Nemcsak a népes zsűrit és a szakmai kiállítókat érdekelték a fagylaltcsodák, már délelőttől szegediek fotózták és kóstolták a hűs finomságokat. „Kimondottan az újdonságok érdekelnek, lúdláb fagylaltot még sosem ettem, nagyon finom, mindenkinek ajánlom! Azt gondolom, bátran kell nyitni az új ízek felé” – mondta el portálunknak Szakáli Ferencné. Budai Sándor és felesége Nagykőrösről utazott el Szegedig csakis a fagylaltverseny miatt. Ők a hagyományos ízeket kedvelik, épp csokoládéfagylaltot kóstoltak, de mint elmondták, további 3-4 ízt is kipróbálnak a nap folyamán. Az érdeklődőknek a Virág cukrászda nosztalgiafagyival kedveskedik gombóconként 88 forintért, majd az eredményhirdetés után 100 forintért a versenyre nevezett fagylaltokat is meg lehet ízlelni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.