/

Botka próbál beelőzni: a városházán jelentette készre az ELI-t a hivatalos avató előtt egy nappal

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

botka_laszlo_gs

Azzal indokolta Botka László, hogy a városháza sajtószobájában jelentette be az ELI lézerközpont elkészültét egy nappal az ünnepélyes átadó előtt, hogy az elmúlt tíz évben a lézeres kutatóközponttal kapcsolatos minden fontos mérföldkőről a polgármesteri hivatal épületében adtak tájékoztatást. A szocialista városvezető úgy értékelt, hazánk tekintélye megtépázott, ezért is jelentősnek tartja, hogy ilyen pozitív hír lesz hazánkról.

Örömtelinek nevezte az ELI átadását Szeged és Magyarország életében egyaránt Botka László MSZP-s városvezető hétfő délutáni sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett, a lézeres kutatóközpont az egyetlen olyan európai tudományos nagyberuházás, ami Magyarországon valósul meg.

Azt mondta, a keddi protokoll átadás előtt azért tartotta fontosnak, hogy beszéljen az ELI-ről, mert az elmúlt egy évtizedben minden fontosabb, a projekttel kapcsolatos bejelentés a polgármesteri hivatal épületében volt. Legutóbb tavaly novemberben járhattak a sajtó munkatársai az épületben, május 23-án pedig Orbán Viktor miniszterelnök és Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója adja át a komplexumot, majd Krausz Ferenc, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója tart előadást.

Botka sajtótájékoztatóján számba vette az ELI megvalósulásának fontosabb mérföldköveit, így például azt, hogy 2007-ben jelentették be, hogy az Európai Unió több tudományos nagyberuházást tervez, s ezek között szerepelt a lézerközpont is. Elmondta, hogy már akkor elkezdődtek az előkészülteket, s tudható volt, hogy nagy verseny várható a lézerközpontért, hiszen angol, francia és svéd nagyvárosok is jelezték, hogy örömmel fogadnák. 2009. október elsején született meg a brüsszeli döntés, hogy Szegeden épülhet meg az ELI, amely kapcsán Bajnai Gordon akkori miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány egymilliárd forintot biztosít a tervezésre. Botka emlékeztetett, hogy a 2010-es kormányváltás után mégsem utalta a kormány a tervezésre, majd az év őszén Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, B. Nagy László akkori polgármesterjelölt és Gyimesi László, aki a helyi Fidesz elnöki tisztét töltötte be, közös sajtótájékoztatón kijelentették, hogy az ELI szélhámosság és átverték a szegedieket, mert az EU nem ad támogatást a szuperlézerhez. Végül az összességében 245 millió eurós EU-s támogatás lehívásához szükséges dokumentumokat 2012. december 12-ére készültek el. Az ELI alapkövét 2014. február 6-án tették le, az ünnepélyes átadó pedig május 23-án lesz.

Botka László úgy értékelt, Magyarország tekintélye számára is rendkívül fontos az ELI felavatása, mert a szocialista politikus szerint a CEU-botrány is igencsak megtépázta, s szükség van valami pozitív hírre hazánkból. Arról is beszélt a polgármester, hogy az önkormányzat útépítéssel járul hozzá az ELI jobb megközelíthetőségéhez, 3,5 milliárdot költenek erre a célra. Ezen felül a Szegedi Tudományegyetemmel közös cégük egy 4000 négyzetméteres inkubátorházat tervez felépíteni a lézerközpont melletti területen. Azt is mondta, hogy az ELI évtizedekre lökést adhat Szeged és az egész ország gazdaságának.

Nincs válasz a sajtótájékoztatón

Botka László polgármester hétfő délutáni sajtótájékoztatóján az M1 és az Echo Tv stábja egyaránt szerette volna megkérdezni a város vezetőjét a vagyonnyilatkozat-tételi eljárásól, de Botka elzárkózott, azt közölte utóbbi stáb egyik tagjával, hogy nem nyilatkozik hazugsággyárnak, és el is hagyta sajtószobát.

Előző sztori

Taekwon-do: két érmet hoztak el az algyői versenyzők a Nemzetek Kupájáról

Következő sztori

Jégkrémet osztottak az ÁGOTA Alapítvány önkéntesei + FOTÓK