Újból Szakmák Éjszakáján csábítják a fiatalokat a szakképzés világába

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szakmak_ejszakaja_sajttaj009kf

A szegedi iskolák közel 120 programmal készülnek, 15 helyszínen mutatkoznak be április 21-én. Csupán tavaly tartották meg először szegedi kezdeményezésre a Szakmák Éjszakáját az ország szakképzési centrumaiban, de idén már a határon túli intézményekben is követik a dél-alföldi példát.

A gyakorlatban is kipróbálhatják egy-egy szakma csínját-bínját a Szakmák Éjszakáján Szegeden. Nemcsak a közoktatásban tanulókat, hanem a felnőtteket is megcélozzák a programokkal április 21-én 18 és 22 óra között.

„Tavaly országossá nőtte ki magát a rendezvény, 121 település intézményeinek 8 ezer pedagógusa fogadta a 43,5 ezer látogatót” – tudtuk meg Angyalné Kovács Anikótól, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatójától. Idén már a határon túli oktatási – erdélyi, felvidéki, délvidéki – intézmények is csatlakoznak az anyaországi programhoz. Szegeden a szakképzési centrum tíz intézménye, valamint a Hansági Ferenc Szakképző Iskola, a Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozó Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola, és a PRO-DENT-A Fogtechnikai Szakgimnázium vesz részt a Szakmák Éjszakáján, összesen 15 helyen 114 programot kínálnak. A sajtótájékoztatónak otthont adó Krúdy Gyula Szakképző Iskolában például a finomságok mellett a koktélkészítés rejtelmeivel is megismerkedhetnek a fiatalok.

szakmak_ejszakaja_sajttaj003kf

A megyei kormányhivatal már az előző évben is részt vett a rendezvényen. Budai László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője kiemelte, minden hasonló lehetőséget megragadnak, hogy képviseltessék magukat, így kínálva minél nagyobb segítséget a foglalkoztatás növeléséhez. A középfokú intézményeket elvégző, de felsőoktatásba felvételt nem nyerőknek vagy az elhelyezkedését támogatják, vagy olyan képzéseket – OKJ, nyelvoktatás – nyújtanak, amelyeknek köszönhetően bekerülhetnek egy főiskolára, egyetemre. Felmérik a megyei munkaadók igényeit, s ennek megfelelő oktatási tevékenységhez nyújtanak segítséget, a 2017-es évi képzési jegyzékük hamarosan megjelenik. Uniós források is rendelkezésre állnak, ennek kézzel fogható részei a sorra megkötött foglalkoztatási paktumok.

„2013-ban, a szegedi tankerület létrejöttének évében egy olyan megállapodást kötöttünk meg, amelynek aktív szereplői ma is a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a tankerület. Ennek célja a munkaerőpiac és a képzés szereplőinek egy asztalhoz ültetése és ösztönzése arra, hogy a tanulók célirányos pályaválasztását elősegítsék” – mondta Plesovszkiné Újfaluczki Judit, Szegedi Tankerületi Központ igazgatója. Azt tapasztalja, hogy Szeged nemcsak a napfény városa, hanem a Szakmák Éjszakájának szülővárosa is.

Horváth Gábor Zsolt, Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képzési igazgatója arról beszélt, hogy vissza kell adni a kétkezi munka becsületét, ugyanis ma is szükség van jól képzett szakemberekre. Bízik abban, hogy ezzel és más hasonló rendezvényekkel sikerül megállítani a negatív tendenciákat. Erre törekszik a saját szakterületén Dombóvári Tamás, a Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola vezetője. Ők idén mutatkoznak be először a Szakmák Éjszakáján, „Készítsd el velünk a reggelidet” címmel mutatják be a hús-, a tej- és a pékipar működését. Elárulta, a hozzájuk kilátogatók „3D sertéspuzzle-t” is megismerhetik, mert egy malacot bármely hentes szétbont, összerakni viszont már nem biztos, hogy tudja…

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Aszódi: Ausztriának is el kell fogadnia, hogy Magyarország maga dönt energiaigényének fedezéséről

Következő sztori

2017-ben is folytatódik a rendőrség nagyszabású sebességmérési akciója

Legutóbbi hasonló cikkek