Színek és lelkek találkozója – Balasi Marianna tárlata Algyőn

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

BC5K1463

Az érzelmeket és gondolatokat nem szóban, hanem színekkel, anyagokkal és különböző harmóniákkal próbálja a világ számára megmutatni Balasi Marianna – az Algyői Faluház Galériájában nyílt tárlat ebbe a különleges világba enged bepillantást.

„A tánc a mindenség lelke, minden mozog, minden forog, nincs megállás. De az örök mozgásnak rendszeres szabályai vannak, üteme van, a lélek adja…” – G. Hajnóczy Rózsa író gondolatait választották Balasi Marianna kiállításának mottójául, ami az Algyői Falunapok keretében nyílt meg a Nepomuki-szobor avatása után a faluház emeletén. A tárlat anyaga kilenc hónap alatt készült el, s most mint egy gyermek, megszületett – invitált az alkotó.

A megnyitón Gubacsi Enikő alpolgármester arról beszélt, hogy milyen nehéz is szavakba önteni mindazokat az érzéseket, amelyeket a tárlat anyaga kelt az emberben. Elmondta, Balasi Marianna egy olyan alkotó, aki már tízéves korában azt mondta, hogy ő keramikus lesz, s ezt a gyerekkori álmát végig tudta vinni. Sőt mondhatni polihisztorként több művészeti ágban is kipróbálta magát, több hangszeren játszik, és énekesnő is volt. „Egy olyan kivételes személy kiállítását csodálhatják meg, aki az érzelmeket és a gondolatokat nem szóban, hanem színekkel, anyagokkal és különböző harmóniákkal próbálja a világ számára megmutatni. Számomra ez azért csodálatos, mert a mai fogyasztói társadalomban, ami azt sulykolja, hogy vásároljunk, fontos, hogy ebben a környezetben valaki azt mutassa meg nekünk, hogy egy színnel, egy ruhával, egy tárggyal mekkora örömet lehet szereznünk magunknak vagy másoknak” – fogalmazott.

Gubacsi Enikő a kiállított tárgyak közül felhívta a figyelmet egy mellényre, amelyet két hónapon keresztül kézzel hímzett Balasi Marianna. Szerinte, aki ilyen ruhadarabot képes készíteni, az alkotás közben ki tudja varrni magából bánatát, s beletenni örömét. Kiemelte, hogy több nemzet viselete találkozik a tárlaton, hazánk tájegységeinek jellegzetességein kívül a szláv viseletek is megtalálhatóak a faluház emeletén, míg a kiállított kerámiák révén pedig egy ősi korba tudunk visszarepülni, s annak energiából is táplálkozhatnak azok, akik megtekintik a színekben és formákban gazdag anyagot a Faluház Galériájában május negyedikéig.

no images were found

Előző sztori

Közgazdász: a munkaerőhiány is emelte a fizetéseket

Következő sztori

Tehetségsegítő szervezet: minden társadalmi erőre szükség van