Szeri Húsvét a hagyományőrzés jegyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

160328husvet_onte389

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren. Az emlékpark a Szeri Húsvétra készülve idén is színes programokkal várja a családokat, lesz tojásfestés, régimódi lovas kocsis locsolás, ételszentelés, és természetesen muzsikaszó és néptánc is.

Az ünnepi szokásokat megelevenítő programok mellett az idei húsvétra egy különleges tárlattal is készülnek Ópusztaszeren, a Hungarikum Tárházban új kiállítás nyílik, április 16-án, vasárnap 11 órakor „A makói hagyma és az általa létrehozott világ” címmel. Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója a SZEGEDma.hu-nak elmondta, sokan ismerik és szeretik az ízletes makói hagymát, de nagyon kevesen ismerik múltját, vagy éppen azt, hogy mit is jelentett a Viharsarok szegényparasztsága számára, és jóformán erre épült Makó városa egykor. Hozzátette, rendszeresen megújítják a Hungarikum Tárház anyagát, most a makói József Attila Múzeum biztosítja a tárlat néprajzi anyagát. „Nem véletlenül időzítettük a makói hagyma bemutatását húsvétra, hiszen a húsvéthoz kapcsolódik a hagyma, egykor annak héjával festették a tojást. Ezt a hagyományos tojásfestést el lehet sajátítani az emlékparkban, és szakképzett múzeumpedagógus kollégáinktól azt is megtudhatják a látogatók, hogy a tojást díszítő motívumok mit is jelentenek. Másféle tojást kapott egykor ugyanis az, aki udvarolni érkezett egy házhoz, és mást, aki csak barátságban volt a lánnyal” – részletezte Kertész Péter. Hozzátette, azt tapasztalja, hogy egyre többen fordulnak a hagyományok felé, azt a kort éljük, amikor visszatekintünk őseink tudására, merítkeznek belőlük, így a húsvéttal kapcsolatos tradíciók iránt is egyre nagyobb az érdeklődés. A hagyományos tojásfestésbe így például nemcsak a gyerekek, hanem szüleik is örömmel kapcsolódnak be. „Vannak olyan dél-alföldi sajátosságok, amelyeket nem sokan ismernek, egykor térségünkben például a húsvéti szentelményeket kókonyának nevezték” – fűzte hozzá.

Természetesen idén sem marad el a hagyományos húsvéti locsolkodás, vagyis a legények egy-egy vödör vízzel öntik nyakon a leányokat. Kertész Péter elmondta, ez is egy ősi szokás, amely csak a Kárpát-medencére jellemző. „Keletről hoztuk ezt, mely bár a keresztény hagyományainkba is beivódott az idők során, alapjában azonban egyfajta terményvarázslásról van szó” – részletezte az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark vezetője. Az emlékparkban ezúttal is egész nap biztosítanak programokat minden korosztály számára, a legkisebbek nyuszikeresésben vehetnek részt, de lesznek kézműves foglalkozások, ki lehet próbálni a nomád íjászkodást, Piri nénitől el lehet lesni a kalácssütés fortélyait. A makói parasztházban bútorfestés lesz az ünnepen, így bárki megismerkedhet azzal, hogy a hagymaváros lakói miként is pingálták ki bútoraikat egykoron. Az idei év meglepetése pedig a lovaskocsikázás lesz. Kertész Pétertől megtudtuk, az ünnepre az ÓNTE kiállításai is megújulva várják a látogatókat, Fábián Tamás, az Etiópiában tragikus körülmények között elhunyt geográfus és utazó ásványgyűjteményének legszebb darabjait is meg lehet csodálni, a Puszta Házában pedig a dél-alföldi természeti értékeivel ismerkedhetnek meg a vendégek.

Az ünnepi szokásokat megelevenítő programokhoz akkor is érdemes csatlakozni, ha nem lesz verőfényes, tavaszi idő, erre is felkészültek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, hiszen fedett területen is tudnak programokat biztosítani a látogatóknak. Azt, hogy mi mindent kínál idén a Szeri Húsvét, ITT találja.

Előző sztori

Toroczkai: Nem adom fel, mert a történelem engem igazol majd!

Következő sztori

Nem minden nyúl szereti a húsvétot