/

Szegedi Fidesz: Botka László hívja vissza a pártcsinovnyikot! (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

cserepes_piac_nemet_ferenc01_gs

Botka László országos kampánykörútja helyett figyeljen a szegediekre, és hívja vissza a Cserepes sori piac éléről Rácz Attilát – ezt kéri a szegedi Fidesz. Német Ferenc elnökségi tag szerint a tavalyi év gazdálkodásáról készített beszámolóból egyértelmű, hogy a piacvezető megbukott. Megkérdeztünk két kereskedőt is, akik szerint az a cél továbbra is, hogy a piacosok szedjék a sátorfájukat.

„A 2014-es választások után Botka László pályáztatás útján ígért Szegednek cégvezetőket, méghozzá olyanokat, akik szakértők. Ezt az ígéretét a Cserepes sori Piac Kft. esetében nem tartotta be, nem pályáztattak, és nem szakembert hoztak, hanem egy politikai ejtőernyőst, aki korábban Ujhelyi István  MSZP-s EP-képviselő személyi titkára volt a parlamentben, magyarán Rácz Attila volt a táskavivő ember” – jelentette ki Német Ferenc, a Fidesz Szegedi Szervezetének elnökségi tagja a piac bejáratánál tartott sajtótájékoztatóján.

Német emlékeztetett, hogy Szeged szocialista polgármestere az önkormányzati cégek fellendülését ígérte, ám a számok mást mutatnak a Cserepes sori piac esetében. A Fidesz Szegedi Szervezete az elmúlt egy évben többször jelezte, hogy a Cserepesen nem megfelelően mennek a dolgok, amit az önkormányzat és a piacvezető folyamatosan tagadott, azt kommunikálták, hogy növekszik a forgalom. A tervezett több mint 13 millió forint helyett azonban kevesebb, mint 6 millió forintos eredményt ért el az új igazgató vezetése alatt a piac, ez derült ki a múlt héten a pénzügyi bizottság ülésén, amit a piac élére kinevezett Rácz a rémhírekkel, negatív sajtóvisszhanggal magyarázott, továbbá azzal, hogy felmondtak a kereskedők. „A bérlők azonban nemcsak felmondanak, hanem kiteszik őket a piacról, jelenleg több kereskedő is perben áll a céggel. Példátlan a piaci viszonyok között, hogy valaki peres úton kívánja eltávolítani azt, aki bevételt hoz neki” – szögezte le Német Ferenc. Hozzátette, Rácz más módon is kárt okozott a piacon, egyrészt bevezették a parkolódíjat a szombati napokra, amit korábban Szentgyörgyi Pál indoklásával pont ezért szüntettek meg évekkel ezelőtt, mert többe került az őrzés, mint amennyi bevételt produkált ez a tevékenység. Német Ferenc szerint a fizetős parkolás újbóli bevezetése önmagában is csökkenti a forgalmat, hiszen a szegények piacára így kevesebb vásárló megy. Ezen felül bevezették az áfát, méghozzá jogtalanul, s igaz ezt kénytelenek is voltak visszavonni, a Fidesz Szegedi Szervezetének elnökségi tagja azt szeretné tudni, hogy ennek a (bal)lépésnek lesz-e valamilyen következménye Rácz Attilára nézve. Szerinte sokat elmond a baloldali városvezetés és Botka László szociális érzékenységéről, hogy engedték Rácznak a drasztikus áremelést, s így immár a legdrágább négyzetméterárat a Cserepesen kell fizetniük azoknak az árusoknak, akik a kispénzű szegedieknek kínálják portékájukat.

cserepes_piac_nemet_ferenc02_gs

„Szeretnénk, ha Botka László országos kampánykörútja helyett a szegediekre figyelne, azokra, akik őt megválasztották, és megszüntetné azoknak a károkozását, akiket idehozott a Cserepes sori piacra. Arra kérjük a város polgármesterét, hívja vissza Rácz Attilát, s a szegediek érdekében tevékenykedjen” – szögezte le Német Ferenc. Kérdésünkre elmondta, nem gondolja, hogy a szegedi Fidesznek ismételten kezdeményeznie kellene Rácz visszahívását, hiszen ismertek a számok a tavalyi év gazdálkodásáról, s azok világosan mutatják, hogy alkalmatlan a kinevezett piacvezető. „Rácz Attila azt mondta, hogy a forgalom növekszik, ami nem igaz, vagyis hazudott. Az önkormányzat azt mondta, hogy a piacvezető jól teljesít, de ez tévedés, a számok nem ezt mutatják” – összegzett.

Szabó Bálint: A számok is bizonyítják, Rácz Attila alkalmatlan

„A kialakult helyzethez vezet az, ha egy tökéletesen alkalmatlan pártcsinovnyikot neveznek ki egy köztulajdonban lévő cég élére” – értékelte a piac 2016-os évének számait kérdésünkre Szabó Bálint jogász. A piacosok egy részének jogi képviselője hangsúlyozta, nemcsak azok a kereskedők elégedetlenek, akik nem írták alá a Rácz-féle új bérleti szerződést, van ugyanis, aki kényszerből marad. Egy közülük Kotogány István, aki portálunknak elmondta, ő bár aláírja a szerződést, de elfogadhatatlannak tartja. „Kényszer hatására írtam alá a szerződést, mert a piacvezetés egy bírósági persorozatba kényszerített bele” – közölte a férfi. Elmondta, először a makói jegyző által megadott birtokvédelmet támadta meg a piac, ezekben a perekben volt olyan nap, amikor hat kereskedőt marasztaltak el. Később jogerős bírósági végzést kapott kézhez, amely szerint vagy kiüríti az általa bérelt pavilont, vagy távozik a vásártérről, így végül aláírta. Kotogány a szerződés legaggályosabb pontjának azt tartja, hogy amennyiben a piacvezetés vagy a jegyző más célra használná fel a pavilont, egyből hatályát veszti bérleti szerződése, és a kártalanításról is le kell mondania.

Váczi Tibor azonban azon nagyjából fél tucat kereskedő közé tartozik, aki nem volt hajlandó aláírni az új szerződést. „Ha 3000 forintot fizettünk eddig, most 4100-at kell négyzetméterenként, az hol jó nekem? Világos, hogy nem akarom aláírni az új szerződést! Ráadásul az ingatlan bérbeadást áfássá tették, pedig azt nem lenne kötelező, vagyis ez 27%-os díjemelés a semmire, amit nem lehet kigazdálkodni. Az egész piacon két kereskedő van, aki áfakörös, a többiek nem tudják visszaigényelni. Egyszerű a képlet, a cél, hogy ellehetetlenítsenek, hogy magunktól menjünk el innen” – közölte. Váczi hozzátette, nagyjából 30 kereskedő szedte a sátorfáját, s egy se jött helyettük, így összességében a piac forgalma a negyedére esett vissza.

cserepes_piac_nemet_ferenc04_gs

Előzmények:

A Cserepes sori piac körüli botrány tavaly tavasszal robbant ki, a brutális díjemelés és az áfa tervezett bevezetése miatt demonstráltak a piacosok március közepén, a jobbikos Tóth Péter vissza is akarta hívni a piacigazgatót, ám erről érdemben nem is tárgyaltak a botrányba fulladt pénzügyi bizottsági ülésen, majd április végén mintegy 70 bérlőjének mondott fel Rácz Attila. Májusban 30-an bíróságon támadták meg a felmondásokat, amelyeket később visszavont a piacvezető, majd újfent szerződést kívánt bontani azokkal, akik nem fogadták el az új bérleti feltételeket.

Egy érdekes politikai-gazdasági háló is kirajzolódni látszik a szegedi Cserepes sori piac környékén, rendkívül fontos lett a szegedi baloldal számára a 92%-os önkormányzati tulajdonban lévő Cserepes sori piac helyzetének átrendezése. A piac élére kinevezett Rácz a polgármesteri kabinet abszolút bizalmi embere, Ujhelyi István szocialista EP-képviselő személyi titkáraként is tevékenykedett. Miután a baloldal győzelmet aratott a 2014-es önkormányzati választáson Szegeden, és az új közgyűlési többség szinte az összes városi tulajdonú gazdasági társaság vezetőjét lecserélte, 2014. végétől a Szegedi Vásár és Piac Kft. igazgatóhelyettese is lett.

Rácz Attila sajtóközleménye

A Cserepes sori piac vezetője sajtóközleményben reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra, a közleményt változtatás nélkül közöljük:

“Mindenek előtt szögezzük le: 2015-ben a Cserepes sori piac 6 millió Ft-os veszteséget, tavaly 6 milliós nyereséget termelt – ami összesen 12 milliós javulás. A társaság pénzeszköze egy év alatt 30 %-kal, 13 millió Ft-tal növekedett.

Megszűnt az egyéni alku tárgyát képező, igazságtalan, “mutyi” rendszerű díjszabás, helyette felelősségteljes, a törvényeket és előírásokat betartó szemlélet uralkodik a piacon, melynek nyomán a politikai szélhámos által feltüzelt kereskedők is aláírták a bérleti szerződéseket. A szauna, a fitness gépek és a szcientológiai egyházhoz köthető kiadványok, könyvek vásárlása helyett, mi a piacot fejlesztjük!

Így egyetlen esztendő alatt kijavítottuk az évek óta elhanyagolt pavilontetőket, esőcsatornát építettünk, az életveszélyes elektromos hálózatot felszámoltuk, a balesetveszélyes úthibákat megszüntettük. Elbontottuk a düledező pavilonokat, és rendezett környezetet teremtettünk. Vásároltunk 100 új piaci asztalt, 100 db kerékpár tárolására alkalmas tárolót. Felfestésre került a parkoló egész területe, ami után megszűntek az állandó belesetek a piacon. Május végén lecseréljük a 15 éves, még a Mars térről áthozott, öröklött ponyvát.”

no images were found

Előző sztori

Női labdarúgás: megállíthatatlanul robog a Nagymágocs

Következő sztori

’56-os emlékművet adnak át Mórahalmon