Egyház

Olajszentelési misét celebráltak a szegedi dómban + FOTÓK

Olajszentelési misét celebráltak a szegedi dómban + FOTÓK

2017. április 14., péntek
Olajszentelési misét celebráltak a szegedi dómban + FOTÓK
olajszentelesi_szentmise026kf

Az Oltáriszentségre és Krisztus utolsó vacsorájára emlékeztek tegnap. A püspök a szolgálat és az alázat fontosságára hívta fel a figyelmet.

Megkezdődött nagycsütörtökkel a három szent nap, amely az egyházi év legfontosabb időszaka. Délelőtt a megyés főpásztorok együtt celebrálják az olajszentelési misét egyházmegyéjük papjaival. Ezen a szertartáson a püspökök megszentelik a keresztelendők és a betegek olaját, valamint a bérmálás szentségének kiszolgáltatásakor használt krizmát. Krisztus az utolsó vacsorán alapította meg az Oltáriszentséget, valamint az egyházi rendet, ezért az olajszentelési mise keretében a papok közösen újítják meg szentelésükkor tett ígéreteiket – írtuk négy éve. „Az első keresztényeket azért nevezték

Jézus

követőinek, mert szó szerint követték őt útja során. Azonban nem valami útleírást írtak evangéliumaikban, mégis maradt néhány olyan rész, ahol Jézus csak a 12 apostollal foglalkozott” – mondta

Kiss-Rigó László

megyéspüspök, majd ezekből a részletekből idézett. Mikor Krisztus megtudta, hogy tanítványai azon vitatkoznak, hogy ki a legnagyobb közülük, azt tanácsolta, hogy inkább abban versengjenek, hogy ki tudja a másikat jobban szolgálni. „Mert tudjuk a mondást: ő maga sem azért jött, hogy szolgálják őt, hanem azért érkezett, hogy minket szolgálhasson” – emlékeztetett rá a püspök, aki szerint a szolgálat ilyen módon történő felfogása kikopott az egyházból. A pápa felvette évszázadokkal ezelőtt az „Isten szolgáinak a szolgája” címet, amely szépen hangzott, de visszássá vált, mikor a pápák világi hatalomra törtek. II. János Pál pápa óta azonban az egyházfők hangsúlyozzák az eredeti értékekhez való visszatérést, kioktatás, számonkérés helyett a valódi szolgálatot hirdetik. Rámutatott, Krisztus nem megszidni, móresre tanítani jött a bűnösöket, hanem gyógyítani kívánta őket, Isten szeretetét kívánta tükrözni feléjük. Ma a keresztút ájtatosság délután négy órától, a nagypénteki szertartás, a passió öt órától kezdődik a dómban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.