Közélet

Mórahalom a szerbiai vállalkozók új magyarországi célpontja lehet

Mórahalom a szerbiai vállalkozók új magyarországi célpontja lehet

2017. április 29., szombat
Mórahalom a szerbiai vállalkozók új magyarországi célpontja lehet
morahalom_magyar_szerb2

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a kamara Mórahalom térségi szervezete – együttműködve Mórahalom Város Önkormányzatával, valamint a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamarával – Magyar–Szerb Vállalkozói Fórumot rendezett Mórahalmon április 27-én. A Fórumon közel száz vállalkozó szerzett értékes tapasztalatokat a határon átnyúló gazdasági kapcsolatok építése terén.

A találkozó célja a térség vállalkozásainak ösztönzése, segítése szerbiai gazdasági kapcsolatok, üzleti együttműködések létrehozásában, valamint Mórahalom, mint befektetési célpont megismertetése a külföldi résztvevőkkel. Továbbá a térségi szervezet a fórum megálmodásával azt is célul tűzte ki, hogy taglétszáma növekedjen, hiszen Mórahalmon és környékén eddig nagyon kevesen ismerték fel a tagsággal járó előnyöket. Szerbiából elsősorban vajdasági üzletembereket, valamint kamarák és önkormányzatok képviselőit várták a rendezvényre. Az eseményen részt vett

Babity János

főkonzul, a Szabadkai Főkonzulátusról,

Török György

, a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara elnöke,

Tráserné Oláh Zsuzsanna

, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára, valamint

Fehér Éva

, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mórahalom térségi elnöke, és

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke.

morahalom_magyar_szerb

A szervező Mórahalom térségi kamarai szervezet vezetője elmondta: a város nagyon jó helyzetben van szerbiai kapcsolatok terén, mindez kézenfekvő módon a turisztikai irányában a leglátványosabb, de nagyon fontos a gazdasági kitekintés is, ami miatt a fórumot megszervezték. Fehér Éva hozzátette, kiváltképp aktuális a téma az IPA határon átnyúló pályázatok kapcsán, melyeket az év elején nyújtottak be a vállalkozók. A rendezvényen beszélt arról, hogy a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mórahalom térségi szervezetének átfogó célja egyrészről a kamara szerepének népszerűsítése a nem kamarai tagok körében, a térség szerkezetéből adódóan a kötelező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara-tagság és az önkéntes Kereskedelmi és Iparkamara-tagság, illetve a kettős tagdíjfizetés elkerülése technikájának, másrészről az üzleti kapcsolatok és azok kamarai technikájának megismertetése a vállalkozók körében. Elhangzott, a CSMKIK Mórahalom térsége regisztrált vállalkozóinak száma közel ezer, azonban a tagok létszáma ennek öt százaléka. Így a jövőben a térségi céglátogatások fontos szerepet fognak betölteni a térség kamarai elnökének a munkájában. Kakas Béla a fórumon a nemrég elindult kenderprogramot ismertette a vállalkozókkal, mely szintén szerb-magyar összefogással valósul meg. A rendezvényen a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke egy országhatáron átívelő ipari kendertermesztési- és feldolgozási program fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, a kendertermesztésnek és feldolgozásnak több mint 100 éves hagyománya volt a térségben. A szegedi kendergyárak nemcsak a környező településeken, de a Vajdaságban is termeltettek kendert, így a határon átnyúló együttműködés már akkor is létezett. Első körben a megyei önkormányzat a helyi szereplőkre építve, azokat feltérképezve szeretné újraéleszteni az ipari kendertermesztést és feldolgozást.

morahalom_magyar_szerb3

A fórum egyik vajdasági résztvevője, a Magyarkanizsai Vállalkozók Általános Egyesületének elnöke elmondta: az utóbbi évtizedekben a szerbiai vállalkozások inkább a túlélésre törekedtek és nem a közösségi szellem építésre.

Raffai Mária

hozzátette, hogy a mostani vállalkozógárda fiatal, szakképzett és családi hagyományokra alapozó tagokból áll, akik nyitottak a határon átívelő kapcsolatok megújítására, különösen Mórahalom felé. Végeredményben az együttműködés azért is rejt magában óriási potenciált, mert az üzleti kapcsolatok építésének nyelvi akadálya nincs, azonos mentalitással rendelkeznek a határ két oldalán élők, tulajdonképpen a határzónában az emberek haza járnak, akármelyik oldalról legyen is szó – mondta Raffai Mária. Ehhez óriási előrelépés lenne az ásotthalmi határátkelőhely nyitva tartásának állandóvá tétele is – fűzte hozzá

Török György,

a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.