Közélet

Tuzson Bence: Brüsszel veszélyezteti az adócsökkentés politikáját

Tuzson Bence: Brüsszel veszélyezteti az adócsökkentés politikáját

2017. április 23., vasárnap
Tuzson Bence: Brüsszel veszélyezteti az adócsökkentés politikáját
Tuzson Bence

Brüsszel egyre nagyobb szeletet kíván kihasítani magának a magyar adópolitikából, amivel veszélyezteti a magyar gazdaságpolitika eddig elért eredményeit, és a magyar családoknak, valamint gazdasági szereplőknek is adóemeléseket okozhat - mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy fogalmazott, már nem csak a kormány migrációs, hanem adópolitikája is Brüsszel érdeklődési körének középpontjában szerepel, ezért minden olyan választópolgárt a nemzeti konzultációs ívek kitöltésére kérnek, akiknek fontos a kabinet adócsökkentési politikájának megőrzése. "Magyarország politikája csak akkor lehet sikeres, ha mögötte ott állnak a magyar emberek is" - mondta. Kiemelte, Magyarország 2010 óta a saját útját járja a gazdaságpolitika területén, ennek köszönhetően egyre inkább erősödik pénzügyileg és gazdaságilag is, amit jórészt az adócsökkentés révén érhetett el. Magyarország ugyanis hátat fordított az adóemelések és megszorítások politikájának, helyette 2010 óta sorozatosan csökkentette az adókat - mondta Tuzson Bence, példaként említve, hogy 32 százalékról 15 százalékra mérséklődött a személyi jövedelemadó, emellett bevezették, majd folyamatosan bővítették a családi adókedvezményeket, a társasági adó pedig 19 százalékról 9 százalékra csökkent, miközben folyamatosan csökkennek a munkát terhelő adók is. Az államtitkár szerint Magyarországon így egyre többen dolgoznak, miközben a minimálbér és a reálbérek is jelentősen emelkedtek. A kormány emellett a családoknak legfontosabb területeken is csökkentette a forgalmi adót, így például a lakások, a legfontosabb élelmiszerek és az internet áfája is mérséklődött - fejtette ki Tuzson Bence. Hangsúlyozta, mindennek köszönhetően Magyarországon a gazdaság, a foglalkoztatottság és a bérek is növekedtek, ugyanakkor mindez veszélybe kerülhet, ha Magyarország elveszti azt a lehetőségét, hogy önmaga határozza meg az adópolitikáját. Brüsszel ugyanis "egyrészt lopakodva, másrészt egyenesen", de bele kíván szólni a magyar adópolitikába, ami biztosan nem a magyar emberek és vállalkozások érdekeit szolgálná, hiszen Brüsszel általában a multik javára szokott dönteni - mondta Tuzson Bence, aki szerint a kormánynak az a fontos, hogy Magyarországon megmaradjon a kölcsönös teherviselés, vagyis a nagyvállalatok és a bankok is kivegyék a részüket az adózásból. Tuzson Bence elmondta, a kormány korábban ezért vezette be a bank- és reklámadókat, valamint más nagy nyereségű szektorok különadóit. Amennyiben Brüsszel megszüntetné Magyarország ezen döntési lehetőségét, akkor az adópolitika a multik érdekét szolgálná - tette hozzá, megjegyezve, egyes brüsszeli politikusok most már nyíltan felvetik azt is, hogy a "migráció finanszírozására az unió közvetlen adókat vessen be, vagy adóztasson akár a tagállamokon keresztül". "Nem engedhetjük meg azt, hogy a magyar parlament és a magyar kormány döntésével ellentétben a brüsszeli bürokraták dönthessenek arról, hogy mi, magyar emberek mekkora adót fizessünk" - fogalmazott Tuzson Bence.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.