Közélet

Halált okozó járművezetés tiltott átengedése miatt ítéltek el egy férfit

Halált okozó járművezetés tiltott átengedése miatt ítéltek el egy férfit

2017. április 25., kedd
Halált okozó járművezetés tiltott átengedése miatt ítéltek el egy férfit
biro_birosag_jogasz_ugyved

A Csongrádi Járásbíróság nem jogerősen bűnösnek mondta ki azt a férfit, aki átadta gépjárművét annak az ittas személynek, aki később balesetet szenvedett vele és annak következtében elhunyt. A vádlottat egy év hat hónap szabadságvesztésre, valamint két év közügyektől való eltiltásra ítélték, valamint négy évre eltiltották a közúti járművezetéstől.

A nem jogerős ítélet szerint 2015. májusában a vádlott a használatában lévő gépjárművet átadta a cselekmény során utóbb elhunyt, vezetői engedéllyel nem rendelkező, ittas sértettnek. A haladás során a gépjármű kisodródott, majd kigyulladt, melynek következtében két fiatal életét vesztette. A járművezetés tiltott átengedése bűncselekmény halált okozó minősített esete egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés kiszabásakor a bíróság az enyhítő körülmények figyelembe vételével az irányadó középmértéktől lefelé eltérve határozta meg a szabadságvesztés tartamát és eggyel enyhébb – fogház – végrehajtási fokozatot alkalmazott. A végrehajtandó szabadságvesztést azonban nélkülözhetetlennek tartotta a büntetés generális és speciális céljainak elérése érdekében. A bíróság ítéletével szemben a vádlott és védője jelentettek be fellebbezést elsődlegesen eltérő jogi minősítés – a bűncselekmény alapesetének - megállapítása érdekében, másodlagosan a kiszabott büntetés enyhítése végett, így az nem emelkedett jogerőre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.