Képek a torony alól – Ízelítő a Városháza képzőművészeti gyűjteményéből Hódmezővásárhelyen

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Krucz_D_Istvan-Puszta

A Városháza képzőművészeti gyűjteményéből nyújt ízelítőt az a kiállítás, melyet március 14-étől tekinthetnek meg az érdeklődők a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

A hódmezővásárhelyi városháza képzőművészeti gyűjteménye jelenleg több mint négyszáz alkotásból áll. A kollekció kialakulása a 20. század kezdetére, Tornyai János (1869-1936) festőművész tevékenységének idejére nyúlik vissza. Ekkor rendelte meg a város vezetése a vásárhelyi születésű festőművésztől „Nagy Bercsényi Miklós” egészalakos képét a városháza dísztermébe. A megrendelt vagy megvásárolt művek száma a két világháború között lassan gyarapodott. A 20. század második felében a gyűjtemény bővülése egyrészt a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon, másrészt a városban élő művészektől alkalmanként közvetlenül a műteremből – eszközölt vásárlásokban testesült meg. A rendszerváltoztatás óta Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város vezetése kiemelt hangsúlyt fektet a város képzőművészeti vagyonának gyarapítására. Az elmúlt negyedszázad során a kortárs anyag főként a képzőművészeti szimpóziumok résztvevőinek műveivel nőtt, illetve az alföldi iskola jeleseinek számos alkotásával gazdagodott a gyűjtemény.

A Képek a torony alól című kiállítás április végéig látogatható az Alföldi Galériában.

Default thumbnail
Előző sztori

Törvényben tiltanák az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú felhasználását

Default thumbnail
Következő sztori

Dopeman, Simicska Ádám, Botka és a Szeviép az Echo TV-ben

Legutóbbi hasonló cikkek