Közélet

Az építőipar munkaerőhiányán is lendítene a Csongrád Megyei Foglalkoztatási Paktum

Az építőipar munkaerőhiányán is lendítene a Csongrád Megyei Foglalkoztatási Paktum

2017. március 29., szerda
Az építőipar munkaerőhiányán is lendítene a Csongrád Megyei Foglalkoztatási Paktum
paktum

Építőipar, nyomdaipar, biztonságtechnika – csak néhány azon ágazatokból, melyek állandó munkaerőhiánnyal küzdenek. A régió építőiparában óriási szükség lenne a szakképzett munkaerőre, de a betanított szakmákra is egyre kevesebb a jelentkező. A Csongrád Megyei Foglalkoztatási Paktum azért dolgozik, hogy minél előbb megoldást találjon arra, hogyan lehetne vonzóbbá tenni, illetve felölteni a hiányzó helyeket.

Bár még nincsenek végleges eredményei a Csongrád Megyei Foglalkoztatási Paktum

online kérdőívezésének

, az eddigi adatokból azonban világosan látszik, hogy a megyei építőipar jelentős munkaerőhiánnyal küzd. A munkaerő-piaci probléma lépésre kényszerítette a foglalkoztatási együttműködés szereplőit, akik jelenleg a paktum keretében működő egyedi képzések kidolgozásán munkálkodnak. Ezek 250-300 órás tanfolyamok lennének, ahol főként betanított munkásokat képeznének, térítésmentesen. A Csongrád megyei építőipari vállalkozásoknak óriási szüksége lenne a munkásokra, de ugyanúgy igaz ez például a nyomdaipari és biztonságtechnikai ágazatokra is. A foglalkoztatói oldalról érkező jelzéseket, melyek a munkaerő-paci problémákra irányították rá a figyelmet, prioritásként kezeli a paktum. A téma aktuális volt a partnerségi fórum március 27-ei ülésén is, ahol immár 27 tag jelenlétében vitatták meg a foglalkoztatási kérdést. A fórumnak ezúttal a Szegedi Szakképzési Centrum adott otthont, ami nem véletlen, hiszen az egyedi képzések kidolgozásában és koordinációjában oroszlánrészt vállal az intézmény. „A paktummal az a célunk, hogy összegyűjtsük azokat a szervezeteket, melyek a megye munkaerő-piaci helyzetére hatással vannak. Ezek lehetnek akár oktatási intézmények, civil szerveztek, munkaadók, munkavállalói érdekképviseletek, klaszterek, ipar- és agrárkamarák” – foglalta össze

Gyarmati Zoltán

, a Csongrád Megyei Önkormányzat paktumiroda vezetője, kik csatlakoztak eddig az együttműködéshez. „Több dolog is van, amit az együttműködők várhatnak a paktumtól. Például aktuális információkat, akár a munkaerőpiaccal, a megyével, vagy a programmal kapcsolatban, illetve egyfajta bemutatkozási lehetőséget is biztosít a tagoknak, valamint lehetőséget teremt arra, hogy a tagok egymással kommunikáljanak. Alapinformációkkal segítjük őket, és megteremtjük a kapcsolatépítés feltételeit” – folytatta. A partnerektől cserébe együttműködési hajlandóságot várnak, hiszen a paktum lényege, hogy közösen jussanak el a problémától a megoldásig. A foglalkoztatási paktum továbbra is nyitott, tavalyi első üléseik óta nőtt a tagok száma, hiszen a Csongrád megyei oktatási intézmények, vállalkozók és szervezetek is szükségét érzik az egyeztetésnek, a munkaerő-paci problémák orvoslásának.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Projekt neve: Csongrád Megyei Gazdaság- és Foglalkoztatás-fejlesztési Együttműködési Program (PAKTUM) Projekt azonosító: TOP-5-1-1-15-CS1-2016-00001

(X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.