Közélet

OLAF-jelentés - Fidesz: a főváros hozzon létre vizsgálóbizottságot

OLAF-jelentés - Fidesz: a főváros hozzon létre vizsgálóbizottságot

2017. február 4., szombat
OLAF-jelentés - Fidesz: a főváros hozzon létre vizsgálóbizottságot

A Fidesz kezdeményezi, hogy a Fővárosi Közgyűlés állítson fel egy vizsgálóbizottságot a 4-es metró beruházása körüli korrupciós ügyek feltárására.

Hidvéghi Balázs

, a kormánypárt kommunikációs igazgatója szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján egyértelműen a rendszerváltás utáni legnagyobb korrupciós ügynek nevezte a beruházást az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) pénteken nyilvánosságra hozott jelentése alapján. A Fővárosi Közgyűlés vizsgálóbizottsága dokumentumokkal, vizsgálatokkal, meghallgatásokkal jelentősen hozzájárulhat az ügy tisztázáshoz - emelte ki Hidvéghi Balázs. Hozzátette: az OLAF-jelentés alapján a 4-es metró építésének körülbelül harmadát lopták és csalták el, a felelősség pedig egyértelműen a

Medgyessy Péter

,

Gyurcsány Ferenc

és

Bajnai Gordon

által vezetett szocialista-szabaddemokrata kormányokat, illetve a

Demszky Gábor

által vezetett ugyanilyen összetételű budapesti városvezetést terheli. A Fidesz kommunikációs igazgatója elmondta, az említettek tevékenysége miatt Magyarországnak 59 milliárd forintot kell visszafizetnie az Európai Bizottságnak az okozott 166 milliárd forintos káron felül. A legfőbb kérdés, hogy hova lett "ez a temérdek pénz" - mondta Hidvéghi Balázs, aki szerint egy fővárosi vizsgálóbizottság ebből a szempontból is meggyorsíthatná a teljes tisztán látást. Kiemelte, fontos lenne tudni, hogy a korábbi városvezetésben milyen politikusok, tisztségviselők, milyen módon voltak érintettek ebben az ügyben. "Velünk együtt bizonyára sokan kíváncsiak arra, hogy kik voltak azok a szocialista politikusok, kik voltak azok a liberális, szabaddemokrata politikusok, akik ma talán az MSZP-ben, a Demokratikus Koalícióban, az Együttben, vagy más pártokban még mindig aktívan politizálnak" - fejtette ki. Hidvéghi Balázs kérdésekre válaszolva nem zárta ki, hogy a későbbiekben például parlamenti vizsgálóbizottságok is felállhatnak az ügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.