/

Kettős jubileumot ünnepeltek a karolinás diákok + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

karolina_unnep07_gs“Ahhoz, hogy a gyerekek szívében tartsuk Istent, minél több egyházi iskolára van szükség” – fogalmazott Soltész Miklós államtitkár a Karolina-iskolában, ahol fontos esztendők kerek évfordulóit ünnepelték. Idén 145 éve, hogy az egykori leányiskola és tanítóképző megalakult, s 25 éve annak, hogy hosszabb szünet után az iskolanővérek kitartó munkájának köszönhetően újraindulhatott a ma is iskolaként és óvodaként működő intézmény.

Mintegy 850 gyermeket tanítanak, nevelnek az Iskolanővérek Szegeden a Karolina Óvodában, Általános Iskolában, Gimnáziumban, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégiumban. Az iskolának – sok már egyházi intézménnyel együtt – nehéz múltja volt, 1872-es alapítását követően 1948-ban bezáratták, s csak 44 évvel később folytathattak újra oktató-nevelő munkát. Az épületben működött addig óvóképző és varróiskola is, de 25 éve a ma is ismert alapfokú művészeti iskola és kollégium működik a Szentháromság utcában.

Edmondo De Amicis Szív című könyvéből hozott idézetet a csütörtöki ünnepsége Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára; a diákoknak a Kis kőműves című fejezetből olvasott fel részletet. A rövid történet arról szólt, milyen keresztény tanításokkal látja el fiát az apa. “Az elmúlt 25 évből előkerül az a küzdelem, amit az iskolanővérek a kommunista időkben folytattak azért, hogy egyáltalán iskolák lehessenek. Az idősebb diákoknak mondom, hogy nem volt természetes a kommunista időkben, hogy egyházi iskolánk legyen, hiszen csak 8 katolikus iskolát engedélyeztek. Az sem volt természetes, hogy csak úgy valaki újra elindíthasson egy iskolát, akik itt voltak, sokat mesélhetnének erről a küzdelemről.” Hangsúlyozta, ma több mint 500 településen több mint 120 ezer gyerek járhat katolikus iskolába – órási változás ez a 25 évvel ezelőtti állapotokhoz képest.

karolina_unnep10_gs

Az államtitkár hozzátette, ahhoz, hogy a gyerekek szívében tartsák Istent, minél több egyházi iskolára van szükség. Szerinte itt tanulják meg a diákok, hogy mit jelent családhoz, hazához és közösséghez tartozni, szeretni azt, valamint iskolai éveik vezethetnek oda, hogy később a papi, szerzetesi hivatást válasszák. “Érdemes odafigyelni minden gyermekre, lelkileg is” – intézte szavait a pedagógusokhoz.

Lobmayer M. Judit nővér, a Boldogasszony Iskolanővérek magyarországi tartományfőnöknője rendkívüli feladatot kapott, ő nyitotta meg ugyanis a karolinás kisdiákok “irgalmasság kapuját”. A gyerekek mind elképzelhették kedvenc helyüket az intézményben, lehetett az játszótér vagy a tornaterem, a lényeg az volt, hogy olyan helyet válasszanak maguknak, ahol kapcsolatba tudnak kerülni Istennel. “Ha év közben áthaladtok rajta, jusson eszetekbe, hogy ide tartoztok, itt vagytok otthon” – kérte őket.

Az ünnepségen köszöntötte a tanárokat, egykori és mai diákokat Kozma József szegedi képviselő, a kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottság elnöke is. Ő azt mondta, sokak életét határozta meg a szegedi intézmény, ezért tisztelni kell annak múltját. Ugyanakkor szerinte az ünnepség a jövőről is szól.

Az ünnepség végén filmet vetítettek le, mellyel mintegy fotóalbumban, áttekintették az intézmény múltját.

no images were found

Előző sztori

Korai tavaszt jósolnak a Szegedi Vadaspark medvéi + FOTÓK

Következő sztori

Madárinfluenza – Országos zártan tartást rendelt el a főállatorvos