Közélet

Kettős jubileumot ünnepeltek a karolinás diákok + FOTÓK

Kettős jubileumot ünnepeltek a karolinás diákok + FOTÓK

2017. február 2., csütörtök
Kettős jubileumot ünnepeltek a karolinás diákok + FOTÓK
karolina_unnep07_gs

"Ahhoz, hogy a gyerekek szívében tartsuk Istent, minél több egyházi iskolára van szükség" - fogalmazott Soltész Miklós államtitkár a Karolina-iskolában, ahol fontos esztendők kerek évfordulóit ünnepelték. Idén 145 éve, hogy az egykori leányiskola és tanítóképző megalakult, s 25 éve annak, hogy hosszabb szünet után az iskolanővérek kitartó munkájának köszönhetően újraindulhatott a ma is iskolaként és óvodaként működő intézmény.

Mintegy 850 gyermeket tanítanak, nevelnek az Iskolanővérek Szegeden a Karolina Óvodában, Általános Iskolában, Gimnáziumban, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégiumban. Az iskolának - sok már egyházi intézménnyel együtt - nehéz múltja volt, 1872-es alapítását követően 1948-ban bezáratták, s csak 44 évvel később folytathattak újra oktató-nevelő munkát. Az épületben működött addig óvóképző és varróiskola is, de 25 éve a ma is ismert alapfokú művészeti iskola és kollégium működik a Szentháromság utcában.

Edmondo De Amicis

Szív című könyvéből hozott idézetet a csütörtöki ünnepsége

Soltész Miklós

, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára; a diákoknak a Kis kőműves című fejezetből olvasott fel részletet. A rövid történet arról szólt, milyen keresztény tanításokkal látja el fiát az apa. "Az elmúlt 25 évből előkerül az a küzdelem, amit az iskolanővérek a kommunista időkben folytattak azért, hogy egyáltalán iskolák lehessenek. Az idősebb diákoknak mondom, hogy nem volt természetes a kommunista időkben, hogy egyházi iskolánk legyen, hiszen csak 8 katolikus iskolát engedélyeztek. Az sem volt természetes, hogy csak úgy valaki újra elindíthasson egy iskolát, akik itt voltak, sokat mesélhetnének erről a küzdelemről." Hangsúlyozta, ma több mint 500 településen több mint 120 ezer gyerek járhat katolikus iskolába - órási változás ez a 25 évvel ezelőtti állapotokhoz képest.

karolina_unnep10_gs

Az államtitkár hozzátette, ahhoz, hogy a gyerekek szívében tartsák Istent, minél több egyházi iskolára van szükség. Szerinte itt tanulják meg a diákok, hogy mit jelent családhoz, hazához és közösséghez tartozni, szeretni azt, valamint iskolai éveik vezethetnek oda, hogy később a papi, szerzetesi hivatást válasszák. "Érdemes odafigyelni minden gyermekre, lelkileg is" - intézte szavait a pedagógusokhoz.

Lobmayer M. Judit

nővér, a Boldogasszony Iskolanővérek magyarországi tartományfőnöknője rendkívüli feladatot kapott, ő nyitotta meg ugyanis a karolinás kisdiákok "irgalmasság kapuját". A gyerekek mind elképzelhették kedvenc helyüket az intézményben, lehetett az játszótér vagy a tornaterem, a lényeg az volt, hogy olyan helyet válasszanak maguknak, ahol kapcsolatba tudnak kerülni Istennel. "Ha év közben áthaladtok rajta, jusson eszetekbe, hogy ide tartoztok, itt vagytok otthon" - kérte őket. Az ünnepségen köszöntötte a tanárokat, egykori és mai diákokat Kozma József szegedi képviselő, a kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottság elnöke is. Ő azt mondta, sokak életét határozta meg a szegedi intézmény, ezért tisztelni kell annak múltját. Ugyanakkor szerinte az ünnepség a jövőről is szól. Az ünnepség végén filmet vetítettek le, mellyel mintegy fotóalbumban, áttekintették az intézmény múltját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.