Közélet

Évek óta nem kezeltek senkit veszettséggel Csongrád megyében

Évek óta nem kezeltek senkit veszettséggel Csongrád megyében

2017. február 24., péntek
Évek óta nem kezeltek senkit veszettséggel Csongrád megyében
roka

Hamarosan Csongrád megyében is megkezdődik a rókák vakcinázása veszettség ellen. Az erdőben elszórt oltóanyag ugyan nem jelent veszélyt a házi kedvencekre, a csalétkektől mégis érdemes távol tartani kutyáinkat, nehogy felszedjék a rókák elől. A harapással terjedő vírust rég nem mutatták már ki emberben, utoljára 1994-ben diagnosztizálták, akkor egy veszett macska terjesztette a betegséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricsén.

Évente kétszer, tavasz és ősz közeledtével szórják ki Magyarország erdőiben a rókáknak szánt oltóanyagot, amely tulajdonképpen veszettség elleni szérum csalétekbe csempészve. Az anyag nem veszélyes, viszont ügyelni kell arra, hogy kutyák, macskák ne szedjék össze, különben az oltási akció értelmét veszti. Az immunizálási kampányért a NÉBIH felel a megyei és járási kormányhivatalokkal együttműködésben, ők ragasztják ki a magyar és idegen nyelvű tájékoztató plakátokat is. A kampány eredményesnek mondható, tekintve, hogy Csongrád megyében utoljára 2012-ben állapítottak meg veszettséget, de azóta sem vadon élő, sem pedig háziállatban nem mutatták ki a betegséget. A vírus továbbterjedéséért

99 százalékban a kutyák felelősek

, leggyakrabban pedig a 15 év alatti gyerekeket kezelik veszettség gyanújával. Világszerte minden évben körülbelül 15 millió ember kap veszettség elleni oltást harapás után, megelőzés céljából. E tekintetben is nagyon kedvező képet mutatnak a magyar statisztikák: 1951 és 1994 között mindössze nyolc esetben diagnosztizálták a vírust emberekben, többségében macskák és rókák fertőztek.

"Teljes, aktív védőoltási sorozatban egyikük sem részesült, csupán egy esetben kezdték el az oltási sorozatot, de a páciens az oltási sorozat befejezése előtt meghalt. Az utolsó két eset Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Ricse településen fordult elő, ahol ugyanaz a macska harapása okozta a megbetegedéseket. Csongrád megyében az utolsó megbetegedésről nem rendelkezünk adatokkal"

- nyilatkozta

Lamperné Horváth Éva

megyei főállatorvos.

Minden állaton más és más módon jelentkezik a veszettség, a kutyák általában ingerlékennyé válnak, míg a szarvasmarhákon elsősorban emésztőszervi rendellenességek jelentkeznek, a sertéseknél pedig nyugtalanság tapasztalható. Ha a veszett állatot vagy a fertőzött embert nem kezelik időben, biztosan meghal.

Bár általában habzó szájjal, riadt tekintettel ábrázolják a veszett állatokat, a vadon élő beteg állatot szelíd természetéről lehet felismerni, ami semmi esetre sem normális. Az embertől köztudottan rettegő rókák például hagyják magukat megsimogatni, a kutyákkal pedig akár össze is verekszenek, holott ösztönösen rettegnek az ebektől. "A későbbiekben görcsrohamok majd bénulásos tünetek jelentkezhetnek. Jellemző tünet az állkapocs lógása, nyálzás is" - folytatta a főállatorvos. Az ilyen állatot nem szabad megérinteni, de ha felmerül a gyanú vagy rókatetemet találna, hívja a a NÉBIH zöldszámát, vagy a megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi hatósági készenléti elérhetőségét.

veszettseg_plakat_mako

Néhány nappal ezelőtt

Juhász Csaba állatorvos az M1 aktuális csatorna műsorában

arról beszélt, hazánkban sikeresen visszaszorították a betegséget, az ország mégis veszélyeztetett, mert a veszettség a környező keleti, déli és észak országokban is gyakran előfordul.

"Az Európai országokban működik egy jelentési és nyilvántartási rendszer, amely a bejelentési kötelezettség hatály alá tartozó fertőző állatbetegségekről tartalmaz információt. Ilyen betegség a veszettség is. Az EU-n kívüli országok, mint amilyen Szerbia is, önkéntesen részt vehet ebben a rendszerben. Szerbia az utóbbi években hivatalosan jelentett be veszettség eseteket, de az utóbbi tizenöt évben csökkenő mértékben. 2005-ben még több mint 250 esetet, 2014-ben 3-at, 2015-ben 3-at, és ebben az évben csak vad állatok voltak érintettek"

- magyarázta a Csongrád megyei főállatorvos Juhász szavait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.