Közélet

Szijjártó Péter: a magyar külkereskedelem 2016-ban rekordévet zár

Szijjártó Péter: a magyar külkereskedelem 2016-ban rekordévet zár

2017. január 9., hétfő
Szijjártó Péter: a magyar külkereskedelem 2016-ban rekordévet zár
TRUMP, Donald; Szijjártó Péter; Orbán Viktor

A magyar külkereskedelem 2016-ban minden szempontból rekordévet zár - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a Központi Statisztikai Hivatal által közölt, tavaly január-novemberi külkereskedelmi adatokra reagálva.

A miniszter kiemelte: Magyarország erősödésében a külgazdaság fontos szerepet játszik, a magyar gazdaság növekedését minden korábbinál nagyobb mértékben alátámasztja a külkereskedelmi teljesítmény.

Szijjártó Péter

felidézte, hogy 2016 első tizenegy hónapjában 2,7 százalékkal magasabb volt az export, mint 2015-ben, amikor minden idők legmagasabb exportját mérték. Kiemelte: rekordot dönt a külkereskedelmi többlet is 2016-ban, mivel november végéig a külkereskedelmi többlet 1,5 milliárd euróval magasabb volt, mint 2015-ben, amikor a magyar gazdaság legmagasabb külkereskedelmi többletét regisztrálták. Hozzáfűzte: 2016 első tizenegy hónapjában a külkereskedelem 9,5 milliárd euró aktívumot mutat, ennyivel több jött be az országba, mint amennyi kiment a külkereskedelem során - ismertette a miniszter. Szijjártó Péter szólt arról is, hogy a magyar külgazdaság gerincét nemzetközi nagyvállalatok adják, ahol magyar munkavállalók dolgoznak, és ahová magyar kis- és közepes vállalatok szállítanak. Mint fogalmazott: "Minél több exportot tudunk realizálni Magyarországon, annál több magyar embernek lesz munkahelye, és annál több magyar kis- és közepes vállalkozás tud bekapcsolódni ezen nagy nemzetközi vállalatok beszállítói láncaiba." Szijjártó Péter elmondta, hogy végleges adatok alapján 2016-ban a magyar beruházás-ösztönzési ügynökségen keresztül rekord mennyiségű, 71 beruházási projektet zártak le sikeresen, ez minden idők legmagasabb adata, és az is rekord, hogy ezek a befektetők 3,25 milliárd euró beruházást hoztak Magyarországra, amely révén 17 647 munkahely jött létre az országban. A miniszter rámutatott: a nemzetközi verseny egyre élesebb a beruházásokért és az export lehetőségekért, a megszerzett pozíció megtartásáért keményen meg kell küzdeni 2017-ben. Ezt segíti, hogy Magyarországon január elsején új adójogszabályok léptek életbe, például a munkaerő mobilitást jobban lehet segíteni, illetve a térségben a legalacsonyabb lett a társasági adó, továbbá új beruházás-ösztönzést vezettek be, amely a technológiafejlesztést is támogatja, valamint a kkv-k esetében tovább dinamizálják az exportfinanszírozást - ismertette Szijjártó Péter. Kérdésre válaszolva elmondta: a társasági adó csökkentésének bejelentését követően hosszú ideje húzódó három magyarországi beruházási tárgyalást sikerült eredményesen lezárni, amelyeket hamarosan bejelentenek. Ezek közül kettő egyenként ezer fölötti munkahelyet, egy pedig mintegy ezer munkahelyet hoz létre Magyarországon, a beruházások az autóipari, az elektronikai, és a szolgáltatói szektorból érkeznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.