Közélet

Czibere: 4,6 milliárd forintos fejlesztő-foglalkoztató program indul áprilisban

Czibere: 4,6 milliárd forintos fejlesztő-foglalkoztató program indul áprilisban

2017. január 25., szerda
Czibere: 4,6 milliárd forintos fejlesztő-foglalkoztató program indul áprilisban
Czibere Károly

Mintegy 4,6 milliárd forint keretösszegű fejlesztő-foglalkoztató program indul április 1-jén a fogyatékossággal élő emberek, a pszichiátriai és szenvedélybetegek, valamint a hajléktalan emberek képességeinek, készségeinek fejlesztése - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Czibere Károly

elmondta: a programban mintegy százharminc állami, civil, egyházi és önkormányzati intézmény vehet részt, és várhatóan hétezer embernek biztosítják az új szolgáltatást, amelynek célja az is, hogy javuljanak az érintettek foglalkoztatási esélyei. A program pályázatára keddig jelentkezhetnek az intézmények. Az államtitkár a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának egyik műhelyében tartott sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, a kormány elkötelezett abban, hogy a fogyatékossággal élők is megmutathassák, értékteremtő munkára képesek. Arról beszélt, nemcsak az intézményi világon kívül, hanem azon belül is biztosítani kell a munka lehetőségét a fogyatékossággal élő emberek számára. Ezért döntött a kormány még ősszel, majd az Országgyűlés decemberben arról, hogy megújítják az intézményekben élők számára a munkarehabilitáció rendszerét - fűzte hozzá. A pályázaton elnyert támogatást nem csak bérre, hanem tárgyi eszközök beszerzésére, új munkaállomások teremtésére is fordíthatják az intézmények, mert a cél az, hogy minél több munkahelyet hozzanak létre - mondta. Közölte, a fejlesztő foglalkoztatás áprilistól már nem kiegészítő, hanem teljesen önálló új szociális szolgáltatásnak számít a szociális törvényben foglaltak értelmében. Az államtitkár kitért arra, hogy a kormány nemrég elfogadta az úgynevezett kiváltási stratégiát, és abban már szerepel, hogy a nagy intézmények helyett kialakítandó új lakhatási formákban, például lakóotthonokban élő fogyatékos emberek számára "különös hangsúllyal" kell biztosítani a rehabilitáció, a foglalkoztatás lehetőségét. Czibere Károly emlékeztetett, az elmúlt öt-hat évben a fogyatékossággal élő, illetve munkaképességű emberek foglalkoztatási rátáját 17-18 százalékról mintegy 30 százalékra sikerült emelni; ebben nagy szerepe volt a szociális intézményekben történő foglalkoztatásnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.