Írjon nekünk

Közélet

Beiktatták Donald Trumpot, a 45. amerikai elnököt (FRISSÜL)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Donald_Trump_by_Gage_Skidmore_6

Beiktatták hivatalába pénteken Washingtonban Donald Trumpot, az Egyesült Államok 45. elnökét.

Az elnöki eskü 35 szavas szövegét John G. Roberts, a szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke mondta előre Trumpnak a Capitolium nyugati lépcsőjénél megrendezett ünnepségen. A presbiteriánus Trump az eskütételkor két Bibliára helyezte a kezét: a családira, amelyet még az édesanyjától kapott, és Abraham Lincolnéra, amelyre a rabszolgaság intézményének véget vető és az Uniót megmentő 16. elnök esküdött 1861-es beiktatásakor.

Utóbbi Bibliát Lincoln után egészen addig nem használták elnöki beiktatásra, hogy Barack Obama most távozó elnök első hivatalba lépésekor, 2009-ben erre esküdött. A Bibliákat a hivatalba lépő elnök felesége, Melania Trump tartotta. Az eskütétel után Trump elkezdte elmondani beiktatási beszédét.

Mostantól Amerika érdekei számítanak mindenekelőtt – ígérte a pénteki hivatalos beiktatást követőem elhangzott beszédében Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke. Trump korábban rövid beiktatási beszédet ígért, s az valóban kevesebb, mint húsz percig tartott. Ám szóvivője, Sean Spicer korábbi tájékoztatásával ellentétben az elnök egyfajta politikai programot vázolt.

Leszögezte: a mostani hatalomátadás nem szokványos, a hatalmat – mint fogalmazott – Washingtontól visszaadjuk a népnek. Majd miután megköszönte Barack Obamának és feleségének az átmeneti időszakban nyújtott segítőkész támogatást, meggyőződését fejezte ki, hogy az amerikaiak összefognak és együttes erővel újjáépítik Amerikát. Amerikában a politikusok jól éltek, de közben az emberekről megfeledkeztek – mondta, kifejtve, hogy az elit győzelmei nem az emberek győzelmei voltak, s amíg “az elit ünnepelt országunk fővárosában, addig szerte az országban a kínlódó családoknak nem volt okuk ünneplésre”.

Trump a beszéd elején nem azt a választási kampány idején többször elhangzott kijelentését ismételte meg, hogy “ismét naggyá tesszük Amerikát” – erre csak beszéde végén tért vissza -, hanem azt hangsúlyozta, hogy mostantól Amerika érdekei mindennél előbbre valók lesznek, döntéseinek alapja az lesz, mi az előnyös az országnak. Azon munkálkodik majd, hogy Amerika “újra győztes legyen”, s ehhez egyszerű módszert ajánl: mindenki termeljen amerikai terméket, vásároljon amerikai árut és alkalmazzon amerikai munkaerőt.

Felsorolta, hogy szerinte milyen területeken van szükség változtatásokra. Ennek kapcsán utalt arra, hogy az amerikai városokban bűnöző bandák garázdálkodnak, a bűnözés túl sok emberéletet követelt, a középosztály elszegényedett, az infrastruktúra leromlott, miközben az Egyesült Államok dollármilliárdokat költött külföldön. “Más országokat tettünk gazdaggá” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok más országok hadseregeit finanszírozta, miközben Amerikában munkahelyek szűntek meg, gyárakat zártak be. Hozzátette: ez már a múlté, új vízió szerint kormányozzák majd az országot. “Eljött a cselekvés ideje” – hangsúlyozta.

Az új elnök kitért arra is, hogy Amerika nem akarja ráerőltetni a saját értékrendjét másokra. Azt ígérte, hogy egyesíti, összefogásra sarkallja majd a világot a radikális iszlám ellen, és fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy az amerikai patriotizmusban nincs helye az előítéletességnek.

Beszéde végén ismét visszatért a teendőkre, s – a választási kampányában elhangzottakhoz hasonlóan – óriási infrastrukturális beruházásokat, új utakat, repülőtereket és vasútvonalakat ígért. Hangsúlyozta azt is, hogy készen áll figyelmet és erőforrásokat fordítani a világűr kutatására, az orvostudomány fejlesztésére, új technológiák és erőforrások alkalmazásának elősegítésére. “Minden lélegzetemmel értetek fogok harcolni és soha, de soha nem okozok nektek csalódást” ígérte honfitársainak az Egyesült Államok új elnöke.

Barack Obama és családja elhagyta az amerikai fővárost

Donald Trump új amerikai elnök pénteki beiktatása és beszéde után Barack Obama eddigi elnök és családja helikopteren elhagyta az amerikai fővárost. Obamáék a hagyományoknak megfelelően a Capitolium domb mellett landoló elnöki helikopterre szállva távoztak Washingtonból. Miután a demokrata párti volt elnök és felesége kezet fogott republikánus utódjával, a légi jármű a közeli Andrews légibázisra vitte őket.

A légitámaszponton tapsoló emberek csapata fogadta a távozó exelnököt, aki rögtönzött sajtótájékoztatón, pár szóban üdvözölte híveit. Megköszönte támogatásukat és leszögezte, hogy ők bizonyították számára “a reménység hatalmát”. Majd hozzátette, hogy elnöksége “soha nem rólunk, hanem rólatok szólt”. Barack Obamáék nem költöznek vissza Chicagóba, hanem rövid kaliforniai vakáció után visszatérnek Washingtonba. Elhagyta a szövetségi fővárost Joe Biden volt alelnök is. Ő – szokásához híven – vonattal utazott haza, Delaware államba.

Donald Trump aláírta az első elnöki rendeletet Obama egészségbiztosítási törvényének fellazításáról

Donald Trump pénteken este aláírta az első elnöki rendeletet arról, hogy kormánya a Barack Obama által előterjesztett, megfizethető ellátásról szóló, a republikánusok körében Obamacare-nek nevezett törvény visszavonásán dolgozik, s az új törvény megszületéséig könnyítéseket rendelt el.

A rendelet a szövetségi államok egészségügyi tárcavezetőihez és egészségügyi intézményeihez is szól. Felkéri őket, hogy mindaddig, amíg nem születik meg az új egészségbiztosítási törvény, könnyítsenek a biztosítottak, az egészségügyi szolgáltatók, és a biztosítók helyzetén, “szabadítsák meg őket attól a tehertől, amelyet a még jelenleg hatályos Obamacare jelent”.

Reince Priebus, a Fehér Ház kabinetfőnöke szintén memorandumot küldött a szövetségi államok illetékeseihez, s elrendelte, hogy fagyasszanak be minden új, vagy függőben lévő szabályozást. A feljegyzésben Priebus leszögezte: a befagyasztás azt a célt szolgálja, hogy Donald Trump kinevezettjeinek vagy jelöltjeinek “lehetőségük legyen áttekinteni bármilyen új, vagy éppen csak elindított szabályozást”.

Az elnöki rendelet mentesítést ad sürgős helyzetekben: amikor egészségügyi, biztonsági, pénzügyi vagy nemzetbiztonsági okokkal összefüggő különleges helyzet alakult ki. A jelenleg hatályos egészségbiztosítási törvényt, vagy annak egyes részleteit csakis a kongresszus vonhatja vissza, ám az egyes államok illetékes szervei könnyítéseket léptethetnek életbe a törvény egyes cikkelyeinek végrehajtásakor.

Fidesz: Donald Trump új korszakot jelez

A Fidesz szerint Donald Trump megválasztása új korszakot jelez, amelyben a “politikai korrektség véleménydiktatúráját felválthatja az egyenes beszéd, ideológiák helyett pedig a józan ész alapján születnek döntések”.

A Fidesz pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, az Egyesült Államok Magyarország szövetségese: szoros és fontos a két ország együttműködése gazdasági és biztonságpolitikai kérdésekben. Emellett olyan közös értékek is összekötnek bennünket, mint a szabadság, az emberi méltóság és a bátorság tisztelete – tették hozzá. “A következő négy év munkájához sok sikert és jó egészséget kíván a Fidesz az Egyesült Államok 45. elnökének” – fogalmazott közleményében a nagyobbik kormánypárt.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált pénteken Donald Trumpnak, az Egyesült Államok új elnökének. A levelet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője bocsátotta az MTI rendelkezésére.

A levélben Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Donald Trump “történelmi választási győzelme erős felhatalmazást ad az amerikai néptől a változtatásokhoz”. Szerinte a világnak hatalmas kihívásokkal kell szembenéznie, ami új és bátor megközelítést kíván.

“Egyre bővülő gazdasági kapcsolataink, régi keletű együttműködésünk olyan területeken, mint például a terrorizmus elleni harc, valamint hasonló vélekedésünk a gazdaság- és biztonságpolitikáról, állampolgáraink biztonságáért érzett felelősségünkről, az országhatár-ellenőrzésről és a migrációról, történelmi lehetőséget nyújt arra, hogy közösen alakítsuk a jövőt” – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor a levélben kiemelte, hogy örömmel várja Magyarország és az Egyesült Államok “régi keletű, erős és szívélyes kapcsolatainak további elmélyülését”. A miniszterelnök abban bízik, hogy a folytatódó partneri viszony révén képesek lesznek megküzdeni a kihívásokkal, és élni a lehetőségekkel. A magyar kormányfő gratuláló levele végén ismét támogatásáról biztosította a beiktatott amerikai elnököt.

Az új elnököt köszöntő rendezvény volt a Szabadság téren

Beiktatása alkalmából Donald Trumpot, az Egyesült Államok 45. elnökét köszöntő rendezvényt tartottak péntek este a budapesti Szabadság téren, az amerikai követséggel átellenben álló Ronald Reagan-szobornál.

Bayer Zsolt újságíró arról beszélt a Jobb világrend beiktatási party elnevezésű rendezvényen, hogy az eddigi elnöknek, Barack Obamának “gyakorlatilag semmit nem sikerült megvalósítania nagy terveiből”, majd az Index hírportál cikkét idézve hozzátette: az elmúlt években Amerika megosztottabb, erőszakosabb és liberálisabb lett. Ez utóbbi olyan ügyek elfogadottságának növekedésében nyilvánult meg, mint a droghasználat, az azonos neműek házassága vagy az abortusz – közölte.

Ez a szánalmas mérleg ki is jelöli az új elnök mozgásterét és feladatait – mondta, a mozgásterét nagynak, a feladatait óriásinak nevezve. Donald Trumpnak tudnia kell, hogy “a világ társadalmainak döntő többsége nem tud és nem is akar azonosulni ezekkel a beteg, ócska halálkultuszokkal”, amelyek a liberális társadalmi ügyeket jelentik – fogalmazott.

Hangsúlyozta: az Egyesült Államok most hivatalba lépő elnökének meghatározó szerepe lesz a leáldozóban lévő helyébe lépő új világrend kiépítésében. “Ez óriási feladat lesz, de tudnia kell, hogy a nyugati társadalmak többsége Ön mellett áll” – üzente Donald Trumpnak. Hozzátette, ezek az emberek ugyanazt akarják, mint Trump választói: békében, nyugalomban élni, saját mértékük, tradícióik, értékrendjük szerint, erős nemzeti közösségben és egymást kölcsönösen tiszteletben tartva, az észszerű, előnyös együttműködés keretei között.

Tóth Gy. László politológus a rendezvényen felolvasott üzenetében arról írt: napjainkban “a fehér, nyugati, keresztény gyökerű civilizáció igyekszik megszabadulni a baloldali és liberális értelmiségi csoportok szellemi diktatúrájától, életidegen és hazug beszéd- és gondolkodásmódjától”. Megfogalmazása szerint abban bízhatunk, hogy az új amerikai elnök “mentes lesz elődei küldetéstudatától és ideológiai megszállottságától”.

Szilágyi Ákos, a New York-i magyar televízió munkatársa, az esemény szervezője a néhány száz résztvevő előtt azt emelte ki: Hillary Clinton a keresztény fehér férfiak voksain bukott el, amivel “a kereszténység is győzelmet aratott ezen a választáson”.

Hírzóna

Meghalt Csukás István író, a nemzet művésze

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Életének 84. évében.

Tovább olvasom

Közélet

Szélfútta szemétben áll a Szentháromság utca

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

De vajon meddig?

Tovább olvasom

Hírzóna

A kormány tagjait interpellálják a képviselők

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Háromnapos ülés kezdődik.

Tovább olvasom

Aktuál