A délvidéki „hideg hónapokra” emlékezett a szegedi polgári oldal + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

BC5K6743

A veronai buszbaleset és a délvidéki népirtás áldozataira emlékezett a Fidesz szegedi alapszervezete. Nem szabad felejteni, de a gyűlölködés helyett a szomszédos nemzetek közötti összefogást kell választani.

A hagyományokhoz híven idén is megemlékezett a szegedi polgári oldal az 1944-45-ös délvidéki népirtás áldozataira. A kivégzettek többségének nevét még ma sem ismerjük, jeltelen sírban alusszák örök álmukat. Azonban ez alkalommal nem csak a 72 évvel ezelőtti rémtettek áldozataira emlékeztek. Ökumenikus énekkel és filmvetítéssel gondoltak az olaszországi buszbaleset és a II. világháború végén Bácskában és Bánátban meggyilkoltakra.

„A Szegedi Polgári Platform és a Fidesz szegedi alapszervezete egyszerre emlékezik a délvidéki népirtásra, s egyben a veronai buszbaleset 16 áldozatára” – nyilatkozta lapunknak Nógrádi Tibor, a Fidesz szegedi elnök-frakcióvezetője. Úgy fogalmazott, január 23. nem a magyar népirtás emléknapja, hanem inkább a gyásznapja. Ma sem tudni, hogy mennyi áldozattal jártak Tito partizánjainak rémtettei, egyes becslések szerint 70 ezer magyart és németet gyilkoltak meg a „hideg hónapok” alatt. Hangsúlyozta, el kell ítélni a Jugoszláv Kommunista Párt tetteit, amely etnikai alapon nyilvánított kollektív bűnössé nemzeteket, s így a bácskai vérbosszúnak szabad folyást engedett.

BC5K6737

Nógrádi Tibor idézte Tomiszláv Nikolity szerb elnököt, aki a mai napon a „hideg hónapok” előzményének tekinthető „hideg napokra” történő megemlékezésen a következőt mondta: „Megbocsátottunk egymásnak, de felejteni nem tudunk, és nem is szabad, hogy felejtsünk. A múltat nem tudjuk megváltoztatni, de a jelent és jövőt az értelemre akarjuk építeni, amely együttműködésre hív.”

„Ha az utókor tud tanulni a múltból, s a szomszédos nemzetek a széthúzás helyett az összefogás szükségességének módjait találják meg, akkor nem éltek és nem haltak hiába a mártírok. Egyszerre emlékezünk, egyszerre hiszünk, egyszerre bízunk a jövőben, s reméljük, hogy soha nem ismétlődhet meg a délvidéki magyar népirtás” – fogalmazott Nógrádi Tibor.

„Amikor elhatároztuk, hogy filmvetítést tartunk a délvidéki népirtás emléknapján, akkor még nem gondoltuk, hogy két okunk is lesz a gyászra és az emlékezésre. Nem csak az egész ország, az egész nemzet gyászolja a veronai buszbalesetben elhunyt 16 fiatalt” – mondta az összegyűlteknek Dobák Lászlóné. Emlékeztetett rá, mintegy 40 ezer magyar áldozata volt a délvidéki népirtásnak, s ebben az időszakban másokat is üldöztek a partizánok és a kommunisták a többi Trianon után elcsatolt területen.

Dobák Lászlóné azt szeretné, ha minden évben méltó módon emlékeznének az áldozatokra. Biztos abban, hogy ez a jövőben is így lesz, példaként Tóbiás Klára szobrászművész unokáját említette, aki 17 évesen írt megható novellát a Csúrogon lezajlott eseményekről. A Szőregi Csodaszarvas Polgári Kör volt vezetője felelevenítette a korábbi megemlékezések méltóságteljes hangulatát, majd az ezekről készült videófelvételekből összeállított filmet vetítették le.

no images were found

Előző sztori

A veronai buszbaleset áldozatainak emlékéért gyújtottak mécsest a Széchenyi téren + FOTÓK

Következő sztori

Extrém hidegre már nem, de továbbra is többfelé sűrű ködre kell számítani