Közgazdász: sok probléma volt a világgazdaságban, de Magyarországon stabil volt a helyzet

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

pénz_bér_fizetés

Csath Magdolna közgazdász szerint a világgazdaságban sok probléma volt, ehhez képest Magyarországon stabil volt a helyzet, a fő pénzügyi mutatószámok javuló tendenciát mutattak 2016-ban.

A szakember az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában elmondta, régóta várt lépés volt Magyarország adósságának felminősítése, amelynek segítségével könnyebb finanszírozni a bruttó hazai termék (GDP) 74 százalékát elérő adósságot. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ez az érték a visegrádi országokhoz képest magas, mivel a cseheknél 30, a szlovákoknál és a lengyeléknél 50 százalék körül van.

Csath Magdolna szerint ez versenyhátrányt jelent, mert azt a pénzt, amelyet adósságszolgálatra, kamatokra kell fordítania az országnak, költhetné a gazdaság modernizálására, a versenyképesség javítására is. Mint mondta, a jövő kulcskérdése, hogy milyen lesz a piaci környezet. Szerinte az unióban nagy növekedés nem várható, ezért a növekedő ázsiai piacok felé kell nyitni.

Default thumbnail
Előző sztori

Szakértő: Törökország külpolitikája jelentős fordulatot vett

Default thumbnail
Következő sztori

Leállások és éjszakai járatok – Szilveszteri szegedi menetrend

Legutóbbi hasonló cikkek