Egyház

Erdő Péter: Jézus békét teremt Isten és az emberiség között

Erdő Péter: Jézus békét teremt Isten és az emberiség között

2016. december 25., vasárnap
Erdő Péter: Jézus békét teremt Isten és az emberiség között

Jézus a közvetítő, ő teremt békét Isten és a tévútra sodródó emberiség között - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szenteste a budapesti Szent István-bazilikában.

A zsúfolásig telt székesegyházban

Erdő Péter

arról beszélt: ma, amikor a Közel-Keleten nem tudnak elhallgatni a fegyverek, és amikor karácsonyra készülő ártatlan emberek sokaságát gyilkolják Európában is, a "szívünkben" kell megtalálni a békét. A béke felbukkan a karácsonyfa alatt, a családok asztalánál, de még a kórházban, vagy a magányos és idős emberek otthonában is, ha gyertyát gyújtanak és ránéznek a betlehemi képre - mondta. "Ha ezt a békét meg tudjuk őrizni" az ünnep elmúltával is, "ha merünk kedvesek lenni azokkal is, akik ezt talán meg sem érdemlik", akkor "a bűn és a nyomorúság minden akadályával szemben" "rajtunk keresztül is Isten legyőzhetetlen szeretete és békéje árad szét a világban" - fogalmazott homíliájában a bíboros. Erdő Péter szólt arról is, hogy Jézus "nagyszerűségének felismerése rendet teremt" az ember életében. "Ha rádöbbenünk, hogy ő az a végtelen erő, akinek mindent köszönhetünk, akkor felemeljük a fejünket, és elindulunk sugárzó fényességének nyomában. Akkor elárad bennünk és körülöttünk az igazi béke, az Istentől származó, valódi rend nyugalma" - mutatott rá. A betlehemi gyermek jászolánál lehet igazán megismerni "Isten fönségét, amely a szegénységet vállalta, Isten örök Igéjét, amely csecsemőként született közénk, Isten bölcsességét, amely túláradó szeretetből egyszerű alakot öltött". "Mert Isten bölcsessége Jézus keresztjének látszólagos ostobasága által győzött a világon, és így nyitotta meg számunkra az utat az isteni élet gazdagsága felé. Ezért örülünk Jézus születésének" - tette hozzá Erdő Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.