/

Olasz Gasztronómiai Világhét Budapesten és Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

spagetti

Első alkalommal rendezik meg az Olasz Gasztronómiai Világhetet; a november 21. és 27. között 105 országban 1300 eseményt felvonultató kezdeményezés magyarországi programjainak Budapest és Szeged ad otthont.

A nagyszabású eseménysorozat célja az olasz borászati és gasztronómiai kiválóságok és minőségi élelmiszerek bemutatása a világszerte jelenlévő olasz intézmények, séfek, minőségi olasz éttermek, az Olasz Gasztronómiai Akadémia, táplálkozástudományi szakértők részvételével – mondta el a világhét pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Pierluigi Simonetti, Olaszország budapesti nagykövetségének tanácsosa.

Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet megbízott igazgatója hozzátette: Magyarországon is gazdag, főzőbemutatókat és kóstolókat, ágazati vállalkozói találkozókat, konferenciákat, gasztronómiával kapcsolatos filmek és dokumentumfilmek vetítését magában foglaló program kíséri a kezdeményezést.

Alberto Tibaldi, az Olasz Gasztronómiai Akadémia budapesti képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy az olasz konyha nem homogén egység, inkább a sokszor igen különböző jellegű regionális konyhák összessége.

Az olasz gasztronómia magyarországi helyzetéről szólva a szakember elmondta: az utóbbi években a magyarországi olasz éttermek rendkívül sokat fejlődtek. Eközben a magyar közönség is egyre jobban és mélyebben megismeri az olasz termékeket és gasztronómiát, ezzel összefüggésben csökkenőben van az “álolasz” vendélátóhelyek száma – számolt be.

Ferdinando Martignago, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke hozzátette: a kamara évente ellenőrzi a valódi olasz élelmiszereket felhasználó éttermeket, melyek számára kiadja az Ospitalita italiana minősítést.

Marco Bulf, az Olasz Külkereskedelmi Intézet budapesti ügynökségének igazgatója emlékeztetett arra, hogy Európában Olaszország rendelkezik a legtöbb eredetvédett élelmiszerrel.

Az olasz export 2014-ben 412 milliárd eurót tett ki, ebből az élelmiszeripar és a mezőgazdaság 37,2 milliárd euróval részesedett. Magyarországra 4,1 milliárd euro értékű olasz export érkezett, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság részesedése 288 millió euro volt – közölte.

Marco Bulf kiemelte az Olasz Kultúrintézet november 24-i programját, melynek során olasz gasztronómiai szakértők és budapesti olasz éttermek tulajdonosai tartanak előadást, majd olasz bor- és élelmiszeripari cégek vezetői találkoznak jelenlegi és jövőbeli magyar partnereikkel.

November 26-án a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara Az olasz földektől a magyar asztalokig címmel rendez egész napos programsorozatot az Olasz Kultúrintézetben. A világhét részletes magyarországi programja ITT érhető el.

Előző sztori

Magyarország utolsó koronázási szertartásáról tartanak konferenciát Szegeden

Következő sztori

Kondor Béla alkotásaiból nyílik gyűjteményes kiállítás Hódmezővásárhelyen