Közélet

Nemzetközi elismerést kapott Magyarország déli nyitás politikája

Nemzetközi elismerést kapott Magyarország déli nyitás politikája

2016. november 1., kedd
Nemzetközi elismerést kapott Magyarország déli nyitás politikája

Nemzetközi elismerést kapott Magyarország déli nyitás politikája azzal, hogy Magyarországot társmegfigyelő tagnak választották a Portugál Nyelvű Országok Közösségében (CPLP), a szervezet október 31. és november 1. között, Brazíliavárosban megrendezett csúcstalálkozóján - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden, az MTI-vel.

A tárca közleményében kifejtette, Magyarország új tagsága elősegíti a négy kontinenst átívelő szervezet tagjaival folytatott együttműködést, valamint a magyar politikai és gazdasági érdekek érvényesítését a nemzetközi színtéren. A CPLP-nek jelenleg 9 teljes jogú és 10 megfigyelői státuszú tagja van. Magyarország mellett Csehország, Szlovákia és Uruguay csatlakozott újonnan a portugált hivatalos nyelvként használó hét ország által 1996-ban alapított közösséghez, amelynek célja a politikai és gazdasági kapcsolatok erősítése, a részvevő országok nemzetközi jelenlétének hangsúlyosabbá tétele, valamint a portugál nyelv és kultúra terjesztése - közölte a magyar külügyminisztérium. A KKM hangsúlyozta továbbá, a CPLP az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt helyez a gazdasági-kereskedelmi együttműködésre. Az üléseken való részvétel pedig azért is értékes a magyar gazdasági szereplőknek, mert a többoldalú kezdeményezések pályázatainak elbírálásakor a társmegfigyelői országok intézményei előnyt élveznek a harmadik országokkal szemben. A minisztérium megjegyzi továbbá, hogy a CPLP tagállamainak döntéshozói között kialakított személyes kapcsolat fontos támogatást jelenthet a nemzetközi szervezetekben képviselt magyar érdekek érvényesítéséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.