Klebelsberg Kunó emléke előtt tisztelegtek + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

koszoruzas_klebelsberg01_gs

A legendás kultuszminiszter halálának 84. évfordulóján koszorúzással egybekötött emlékünnepséget tartottak az általa alapított Klebelsbergtelep lakói.

A közösséget erősítő és összefogó szép hagyomány Szeged-Klebelsbergtelepen, hogy a helyiek minden évben bensőséges ünnepség keretében emlékeznek meg gróf Klebelsberg Kuno (1875-1932) halálának évfordulóján, és megkoszorúzzák a legendás kultuszminiszter az óvoda falán található emléktábláját. Közismert: Klebelsberg vitathatatlan és elévülhetetlen szerepet töltött be Szeged fejlesztésében, egyetemi és egyház(megye)i központtá tette a Tisza-parti települést, neki köszönhető, hogy ide költözött a Kolozsvárról elűzött universitas, valamint itt folytatta működését a püspökség is. Mindezeken mellett aktívan részt vett a róla elnevezett telep megalapításában (a trianoni diktátummal elcsatolt magyar területekről települtek be ide vasutasok), de rendkívül meg is szerette, feleségével gyakran időzött itt családok vendégeként.

A telep nagy szerelmese, a szegedi és a magyar történelem egyik legnagyszerűbb alakja halálának 84. évfordulója alkalmából az egykori iskolaépületben kialakított Összefogás Házában gyűltek össze péntek délután a városrész lakói, hogy emlékezzenek és tisztelegjenek. Az eseményen Kókai Gyula, a Rókusi Általános Iskola igazgatója mondott beszédet, és közreműködött az iskola énekkara. A szemben található óvodaépület – mely intézményt ugyanúgy Klebelsberg alapította, akárcsak az iskolát – emléktábláján koszorút helyeztek el a jelenlegi növendékek és a nyolc évtizeddel ezelőtti első óvodások, akik ma már szépkorúként mesélnek a történelmi időkről. Ugyancsak koszorúval fejezte ki tiszteletét B. Nagy László országgyűlési képviselő, valamint Nacsa Jánosné Kovács Mária, a Szeged Klebelsberg-telepi Polgári Kör Egyesület elnöke és Nógrádi Tibor, Klebelsbergtelep önkormányzati képviselője.

A megható és bensőséges pénteki ünnepségen egyebek mellett elhangzott, hogy Klebelsbergtelep nevét az államszocializmus időszakában a kommunisták változtatták Hattyasra, az eredeti elnevezést a rendszerváltást követően kapta vissza a közösség. A helyiek szívéhez mindkét elnevezés közel áll, ezzel együtt rendkívül büszkék a kultuszminiszternek a telep érdekében kifejtett munkájára, arra, hogy Klebelsberg Kuno sok időt töltött el itt, hisz kedvelte a telepet és az itt élő embereket: azokat a vasutascsaládokat, akik a Trianonnal elszakított magyarlakta területekről költöztek az anyaországba, Szegedre.

Az emlékezést követően a helyi kultúrházban az Idősek Napja alkalmából köszöntötték a klebelsbergtelepi szépkorúakat.

no images were found

Előző sztori

Kézilabda: a címvédő ellen folytatja a MOL-Pick Szeged

Következő sztori

Lezárult a Jobbik konzultációjának első szakasza