Új időszámítás előtt a szegedi színház dráma tagozata + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szinhaz_evadnyito_tarsulati_ules11_gsMár zajlanak a próbák a Szegedi Nemzeti Színház falai között, véget ért a látszólagos nyugalom. A teátrum művészei a nyári hónapokban sem tétlenkedtek: opera és musicalbemutatót tartottak a fővárosban, valamint saját rendezéseiket vitték több között a városháza udvarára. Gyüdi Sándor a hagyományos szeptemberi évadnyitó társulati ülésen értékelte az elmúlt évet, ismertette a színház gazdasági helyzetét, és köszöntötte az új társulati tagokat is.

Több produkció próbál már a szegedi színházban, hiszen az új évadban 16 bemutatóval várják a művészek a színház szerelmeseit. Négy operájuk közül a Sly már bemutatkozott az Erkel Színházban, illetve musical előadásukat, az Evitát is láthatta már a közönség. A jelenleg Kanadában tartózkodó Szegedi Kortárs Balett két premierrel készül, továbbá egy ősbemutató, egy stúdiószínházi előadás és gyermekdarabok színesítik a műsorfüzetet. Utóbbiak egyébként az előző évadban is nagy sikert arattak: a Rózsa és Ibolya, valamint az Árgyélus királyfi című előadásokat több mint 12 ezer gyerkőc látta – mondta Gyüdi Sándor főigazgató.

Fesztiválfellépésekből sem lesz hiány: a Pinokkió a Thália színházba, az Alföldi Róbert rendezte Varázsfuvola Londonba, a Trubadúr pedig az Erkel Színházba utazik. A Szegedi Nemzeti Színház ezen felül az idei évadban is szeretné megrendezni a Finálé Fesztivált, továbbá hamarosan nyílt napot tartanak egyetemistáknak és középiskolásoknak. A teátrum az 1956-os forradalom 60. évfordulójára is készül, a megemlékezés napjára hangversenyt szerveznek.

A szeptemberben kezdődő évad előtt a művészeti vezetők is tolmácsolták elképzeléseiket, kívánságaikat. Pál Tamás első karmester az operaműsorokkal kapcsolatban elmondta: klasszikusokhoz nyúlnak ugyan, de az aktualitásokra törekednek. Keszég László és Spiró György pedig a dráma tagozat új időszámításáról beszélt.

Az évadban új rendezőként mutatkozik be Keszég László, Szőcs Artúr és Léner András, valamint új társulati tagként áll színpadra Tolnai Hella, az énekkarban Ferenczi Orsolya, a tánckarban pedig Szabados Tímea és Hőbe Barbara. A hagyományokhoz híven a nyitóülésen adták át az örökös tagoknak járó elismerést is. Idén két név került fel a listára: a színháznál 1976 óta dolgozó Suvada Aranka és az 1968 óta dolgozó Rácz Imre.

Gyüdi Sándor szót ejtett arról is, szerinte a hazai szakmai közeg általában nem művészeti kérdéseket tárgyal, a vita nem az értékekről, hanem a pénzről vagy munkajogi témákról folyik. Hangsúlyozta, a szegedi színház nem bővelkedik állami támogatásban, a vidéki nemzeti kategóriába sorolt teátrum számára előírt követelmények (határon túli vendégjátékok fogadása, ősbemutatók) mellett ugyanis csak a dolgozók bérrendezésére marad forrásuk. Beruházásokra már nem jut, ugyanakkor a direktor kiemelte, Szeged felelősséggel kezeli a színház sorsát, az önkormányzat pótolta azt a hiányt, amely az állami támogatás csökkenéséből, illetve bizonyos kiadások kötelező emeléséből adódott.

no images were found

Előző sztori

Szegedi Jobbik: Pont a legrászorulóbbaknak és a fiataloknak nem jut önkormányzati bérlakás

Default thumbnail
Következő sztori

Ásotthalmon, Pusztamérgesen és Balástyán lesz véradás a jövő héten

Legutóbbi hasonló cikkek