Kultúra

Új időszámítás előtt a szegedi színház dráma tagozata + FOTÓK

Új időszámítás előtt a szegedi színház dráma tagozata + FOTÓK

2016. szeptember 9., péntek
Új időszámítás előtt a szegedi színház dráma tagozata + FOTÓK
szinhaz_evadnyito_tarsulati_ules11_gs

Már zajlanak a próbák a Szegedi Nemzeti Színház falai között, véget ért a látszólagos nyugalom. A teátrum művészei a nyári hónapokban sem tétlenkedtek: opera és musicalbemutatót tartottak a fővárosban, valamint saját rendezéseiket vitték több között a városháza udvarára. Gyüdi Sándor a hagyományos szeptemberi évadnyitó társulati ülésen értékelte az elmúlt évet, ismertette a színház gazdasági helyzetét, és köszöntötte az új társulati tagokat is.

Több produkció próbál már a szegedi színházban, hiszen az új évadban 16 bemutatóval várják a művészek a színház szerelmeseit. Négy operájuk közül a Sly már bemutatkozott az Erkel Színházban, illetve musical előadásukat, az Evitát is láthatta már a közönség. A jelenleg Kanadában tartózkodó Szegedi Kortárs Balett két premierrel készül, továbbá egy ősbemutató, egy stúdiószínházi előadás és gyermekdarabok színesítik a műsorfüzetet. Utóbbiak egyébként az előző évadban is nagy sikert arattak: a Rózsa és Ibolya, valamint az Árgyélus királyfi című előadásokat több mint 12 ezer gyerkőc látta - mondta

Gyüdi Sándor

főigazgató. Fesztiválfellépésekből sem lesz hiány: a Pinokkió a Thália színházba, az

Alföldi Róbert

rendezte Varázsfuvola Londonba, a Trubadúr pedig az Erkel Színházba utazik. A Szegedi Nemzeti Színház ezen felül az idei évadban is szeretné megrendezni a Finálé Fesztivált, továbbá hamarosan nyílt napot tartanak egyetemistáknak és középiskolásoknak. A teátrum az 1956-os forradalom 60. évfordulójára is készül, a megemlékezés napjára hangversenyt szerveznek. A szeptemberben kezdődő évad előtt a művészeti vezetők is tolmácsolták elképzeléseiket, kívánságaikat.

Pál Tamás

első karmester az operaműsorokkal kapcsolatban elmondta: klasszikusokhoz nyúlnak ugyan, de az aktualitásokra törekednek.

Keszég László

és

Spiró György

pedig a dráma tagozat új időszámításáról beszélt. Az évadban új rendezőként mutatkozik be Keszég László,

Szőcs Artúr

és

Léner András

, valamint új társulati tagként áll színpadra

Tolnai Hella

, az énekkarban

Ferenczi Orsolya

, a tánckarban pedig

Szabados Tímea

és

Hőbe Barbara

. A hagyományokhoz híven a nyitóülésen adták át az örökös tagoknak járó elismerést is. Idén két név került fel a listára: a színháznál 1976 óta dolgozó

Suvada Aranka

és az 1968 óta dolgozó

Rácz Imre

. Gyüdi Sándor szót ejtett arról is, szerinte a hazai szakmai közeg általában nem művészeti kérdéseket tárgyal, a vita nem az értékekről, hanem a pénzről vagy munkajogi témákról folyik. Hangsúlyozta, a szegedi színház nem bővelkedik állami támogatásban, a vidéki nemzeti kategóriába sorolt teátrum számára előírt követelmények (határon túli vendégjátékok fogadása, ősbemutatók) mellett ugyanis csak a dolgozók bérrendezésére marad forrásuk. Beruházásokra már nem jut, ugyanakkor a direktor kiemelte, Szeged felelősséggel kezeli a színház sorsát, az önkormányzat pótolta azt a hiányt, amely az állami támogatás csökkenéséből, illetve bizonyos kiadások kötelező emeléséből adódott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.