Médiatanács: nem változott a jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatók köre

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A médiatanács szerint továbbra is a TV2 Média Csoport Kft., a Magyar RTL Televízió Zrt., valamint a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. minősül jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatónak. A testület az utóbbi ellen a médiapiaci koncentráció megelőzésére irányuló eljárást indít.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatóságának MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében emlékeztettek: a médiatanács minden év szeptember 30-ig lefolytatja a jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatókat meghatározó eljárását. Ilyen szolgáltatónak az minősül, amely legalább 15 százalékos éves átlagos közönségaránnyal rendelkezik, és legalább egy médiaszolgáltatásának éves átlagos közönségaránya eléri a három százalékot. A testület eheti ülésén a TV2 Média Csoport Kft.-ről, a Magyar RTL Televízió Zrt.-ről, valamint a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-ről állapította meg, hogy jelentős befolyásoló erővel rendelkezik.

Hozzátették: a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. esetében a testület a médiapiaci koncentráció megelőzésére irányuló eljárást indít, mert rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatásainak éves átlagos közönségaránya együttesen meghaladja a 40 százalékot (46,5 százalék).

A médiatanács emellett felfüggesztette azt a pályázati eljárást, amelyet áprilisban írt ki a Derecske 94,7 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítására. A lehetőségre két pályázat érkezett, mindkét esetben hiánypótlásra hívta fel a testület a pályázókat, amelynek hiányosan tettek eleget, ezért pályázatukat alakilag érvénytelennek nyilvánította a tanács, és a pályázati ajánlatokat nem vette nyilvántartásba. A Debrecen Városi Televízió Kft. a döntés bírósági felülvizsgálatát kérte, ezért a médiatanács a bírósági döntésig felfüggesztette az eljárást.

A közleményben arról is írtak, hogy lezárult a Klubrádió és az NMHH közötti per első szakasza. Felidézték: a hatóság júniusban – amikor a Fővárosi Ítélőtábla jogerős részítéletet hirdetett – eleget téve kötelességének visszafizette a Klubrádiónak a 103 millió forintos médiahasználati és frekvenciahasználati kártérítési díjat, valamint a rádió jó hírnevének megsértése miatt nem vagyoni kártérítésből eredő ötmillió forintot.

A Kúria csütörtöki szóbeli ítélethirdetése szerint az utóbbi követelés kétmillió forint értékben jogos, ezért az NMHH visszakér három millió forintot a rádiótól.

Ugyanígy a döntés értelmében – azzal, hogy a Klubrádió részére a bíróság ítéletében a médiaszolgáltatási díj visszafizetését rendelte el -, a Klubrádió, a magyar médiapiacon példátlan módon, más rádiókkal ellentétben nem 7, hanem összességében 10 évig működhet közösségi rádióként és használja ingyenesen az erre kijelölt frekvenciát.

Megjegyezték: a hatóság több mint két és fél éve lezártnak tekinti a Klubrádióval kapcsolatos jogvitát. Az NMHH a Klubrádióval folytatott jogviták ellenére gondoskodott arról, hogy a rádió az elmúlt több mint másfél évtizedben jogszerűen működhessen, és hogy zökkenőmentes legyen a frekvenciaváltása. A Klubrádió csak 2014-ben és 2015-ben a médiatanács három, médiaszolgáltatókat támogató szakmai pályázatán – a független bírálóbizottsági javaslatokra megítélt – több mint 5,2 millió forintot nyert el hírműsor-készítésre, illetve műszaki fejlesztésre – jegyezték meg.

Előző sztori

A zenét ünneplik a hét végén Sándorfalván

Default thumbnail
Következő sztori

Illegális bevándorlás - TEK: 14 terrorista utazott át Magyarországon

Legutóbbi hasonló cikkek