Közélet

Közös projekteket készítenek elő – Új lendületet vett Csongrád és Temes megye együttműködése

Közös projekteket készítenek elő – Új lendületet vett Csongrád és Temes megye együttműködése

2016. szeptember 5., hétfő
Közös projekteket készítenek elő – Új lendületet vett Csongrád és Temes megye együttműködése
magyar_roman_talalkozo06_gs

Határon átnyúló pályázatok előkészítésén dolgozik Csongrád és román testvérmegyéje, Temes, az ősszel induló uniós fejlesztési projektek adta lehetőségeket szeretné közösen kihasználni mindkét fél, ezért ült ismét tárgyalóasztalhoz Sorin Grindeanu Kakas Bélával, ezúttal Algyőn.

Temes megye új elnöke,

Sorin Grindeanu

, aki korábban távközlési miniszter volt, Temesvár alpolgármestereként is tevékenykedett 2008-tól, előtte pedig a temesvári helyi tanács tagjaként is dolgozott Algyőn folytatott megbeszéléseket Csongrád megyei kollégájával,

Kakas Bélával

, elsősorban a 2020-ig tartó európai uniós ciklusban megvalósítható közös projektekről tárgyaltak. Nem először ültek egy asztalhoz a felek,

augusztus végén Temesváron találkoztak

, akkor is azokat a stratégiai projekteket vették számba, amelyekre közösen pályáznának meg európai forrásokat. Az algyői megbeszélést Kakas Béla közgyűlési elnök portálunknak konstruktívnak értékelte, vagyis elmondható, hogy új lendületet vett a két megye közötti együttműködés. „Mivel a stratégiai vezérprojektek előkészítési szakasza hamarosan zárul, és utána megjelennek a kiírások, ezt az időszakot felkészülten szeretné várni Csongrád és Temes megye egyaránt, nem protokoll látogatásokról van szó tehát, például a háttérben a szakemberek mindkét országban a pályázati anyagokat készítik elő gőzerővel. Elmondható, hogy új alapokra helyezzük a két megye jövőjét, a mostani megbeszélésünkön például a munkaerőképzéssel kapcsolatos elképzeléseket is igyekeztünk összehangolni” – mondta el Kakas Béla. Az elnök emlékeztetett, hogy a határon átnyúló fejlesztési projekteket szakmailag koordináló Duna-Körös-Maros-Tisza (DKMT) Eurorégiónak mind Csongrád, mind Temes megye tulajdonosa, céljuk az eddig együttműködés tovább erősítése. A két megyei elnök a testvértelepülései kapcsolatok erősítését is szem előtt tartja, például a határon átnyúló pályázatoknál segítik majd egymás munkáját. Az is felmerült a megbeszélésen, hogy az együttműködés javítása érdekében egy DKMT-s találkozót tartanának még az ősz folyamán. Abban is megállapodtak, hogy a közös projektterveket 15 napon belül elkészítik, így két héten belül ismét tárgyalóasztalhoz ül Csongrád és Temes megye elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.