Közélet

Elindultak az üzemlátogatások, pályát választanak a fiatalok

Elindultak az üzemlátogatások, pályát választanak a fiatalok

2016. szeptember 27., kedd
Elindultak az üzemlátogatások, pályát választanak a fiatalok
epam_szeged08_gs

Hamarosan pályaválasztás elé állítják a fiatalokat, februárban a végzős általános és középiskolásoknak is nyilatkozniuk kell továbbtanulási terveikről. A megyei kormányhivatal, valamint az iparkamara pályaválasztási rendezvénysorozatával Csongrád megyei fiataloknak segít személyes tapasztalatot szerezni az általuk választott szakmákról. Kedden megtörtént az első üzemlátogatást, a végzősök az EPAM kulisszái mögé leshettek be.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Csongrád Megyei Kormányhivatal együttműködésében 67 cég és több tanműhely vállalta a diákok fogadását egy bemutató erejéig, Szeged mellett Hódmezővásárhelyen, Mórahalmon, Kisteleken, Csongrádon, Szentesen, Makón, Mindszenten és Ópusztaszeren. Kedden Közép-Európa legnagyobb, komplex szoftverfejlesztési megoldásokat nyújtó cégével ismerkedhetnek meg a Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Szakközépiskola 12. osztályos diákjai, a 26 fős csoportot az EPAM Római körúti irodájában vezették körbe. Ezzel kezdetét vette a pályaválasztási vásár rendezvénysorozat első köre, a mintegy egy hónapon át tartó üzemlátogatás - ismertette

Juhász Tünde

kormánymegbízott. Mint mondta, közel 1000 Csongrád megyei diák tekinthet be a megye szinte összes településén cégek és vállalkozások mindennapjaiba, így testközelből ismerhetik meg a választott szakma kihívásait. Felhívta a figyelmet, következő rendezvényük a diákoknak és családoknak szóló családi nap lesz, ezt követi majd az iskolák és képzőhelyek kiállítása, vagyis a pályaválasztási vásár csúcspontja. Juhász Tünde úgy fogalmazott, az EPAM Systems Kft.-re érdemes odafigyelni, hiszen a cég hiányszakmában nyújt lehetőséget az informatikai végzettséggel rendelkezőknek. Hozzátette, 2010 és 2016 között felére csökkent az álláskeresők száma a megyében, a legutóbbi pályaválasztási vásár alkalmával készült felmérés szerint pedig a középiskolások 20 százaléka konkrét állásajánlattal rendelkezik, több mint 60 százaléka pedig tovább szeretne tanulni. A bizonytalanok egyre kevesebb arányt tesznek ki, Juhász Tünde szerint a pályaválasztási vásár programjaival éppen az ő kételyeiket szeretnék eloszlatni.

epam_szeged21_gs

Nemesi Pál

, a megyei iparkamara elnöke úgy folytatta, a kamara az általános iskolásoktól kezdve a középiskolásokig bezárólag segít eligazodni a fiataloknak a pályaválasztás útvesztőjében, többek között a választott szakmához szükséges képzési követelményekben, illetve a gazdasági környezet aktualitásairól tudnak felvilágosítást adni. A kamara részt vesz osztályfőnöki órákon, eljár a szülői értekezletekre, így kerülve közelebb azokhoz a diákokhoz, akik még bizonytalanok jövőbeni terveiket illetően. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara híd szeretne lenni a vállalatok és a fiatalok között, Nemesi szerint az üzemlátogatás az egyik legjobb színtere ennek a szándéknak. Mint mondta, október végéig 138 üzemlátogatást szerveznek meg. Kitért arra is, egyre népszerűbbek a duális képzések, a Szegedi Tudományegyetemen egyre több kurzust hirdetnek ilyen lehetőséggel. Az EPAM mint vállalkozás 23 éve alakult, csak Szegeden 400 munkatárssal dolgozik - tudatta

Bánszki Gábor

projektmenedzser. Megtudtuk, az EPAM többször rendez nyílt napokat, amikor is nemcsak a felsőoktatásban tanuló, hanem általános és középiskolás diákokat is várnak falaik közé. Szerinte az, hogy a fiatalok betekinthetnek egy vállalat mindennapjaiba, inspirációt adhat nekik a pályaválasztás derekán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.