Közélet

A legrosszabb forgatókönyvről kérdeztek az algyői vegyi üzemmel kapcsolatban + FOTÓK

A legrosszabb forgatókönyvről kérdeztek az algyői vegyi üzemmel kapcsolatban + FOTÓK

2016. szeptember 22., csütörtök
A legrosszabb forgatókönyvről kérdeztek az algyői vegyi üzemmel kapcsolatban + FOTÓK
algyo_kozmeghallgatas05_gs

Továbbra sem teljesen nyugodtak az algyői lakosok a tervezett görög vegyi üzemmel kapcsolatban - legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a szerdai közmeghallgatáson csak olyan kérdések hangzottak el, melyek mind a legrosszabb forgatókönyvvel számolnak. Az üzem közelsége miatt egyesek terrortámadásról félnek, mások Kolontárról suttognak; még a hatlépcsős védelmi rendszer sem nyugtatta meg a kedélyeket. Aki válaszolt: a katasztrófavédelem.

Hírportálunkon már többször foglalkoztunk vele, hogy több mint 4 milliárd forintból létesítene Algyőn vegyi üzemet egy görög befektető, amely például tusfürdők alapanyagát gyártaná. A kormány által is preferált, első körben 55 munkahelyet teremtő beruházásról hosszasan vitatkoztak

képviselő-testületi üléseken

(májusban például három órát), az önkormányzat pedig több ízben szervezett már

lakossági fórumot

a helyiek felvilágosítására. Úgy tűnik, az eddigi információkkal sem sikerült teljes mértékben eloszlatni mindenki félelmeit, szerdán - a katasztrófavédelmi engedély kiadása tárgykörében tartott közmeghallgatáson - ismét ugyanazok a kérdések merültek fel, mint eddig minden alkalommal.

1. Túl közel az üzem Algyőhöz

Gonda János

önkormányzati képviselő azt vetette fel, a legközelebbi épületeket nem vették figyelembe a biztonsági határozat elkészítése során, kihagyták például az ökoiskolát, a Borbála fürdőt, a horgásztavakat és még számos egyéb olyan intézményt, illetve építés alatt álló területet, melyekre azt elmúlt 10 évben kiemelt figyelmet fordított a község. Szerinte az élelmiszerbolttól kezdve a lakott tanyákon át minden területet számításba kell venni egy vegyi üzem engedélyeztetése előtt. Majd hozzátette, a görög cég üzemeltetőjének neve továbbra sem ismert az algyőiek előtt. (Képviselőtársaival a

napokban tartott sajtótájékoztatót

, ahol bejelentették: népszavazási kezdeményezés lehet a vegyi üzemről.)

Gondáné Pál Ildikó

felszólalásában azt nehezményezte, a belső védelmi terv leírása nagyon általános, az üzem pedig egyébként is túl közel van a településhez. Ő úgy tudja, a Görögországban található hasonlóan felső küszöbértékű veszélyes kategóriába sorolt üzem 1000 méter távolságra épült meg a legközelebbi lakott területtől.

algyo_kozmeghallgatas09_gs

Az észrevételekre

Gáti Ádám

, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó alezredese válaszolt. Elmondta, a tervezett üzem egyéni és társadalmi kockázatát vizsgálták, vagyis hogy milyen egészségügyi, környezeti és fizikai kockázattal járna egy esetleges baleset; figyelembe véve a szomszédos MOL-telephelyet is. A katasztrófavédelem hatástanulmánya alapján lehet egyáltalán elindítani az építési engedélyeztetést, addig az üzem nem nyithat meg, míg a jogszabálynak megfelelően be nem sorolják. Ez lehet megfelelt minősítés, valamilyen feltétellel megfelelt vagy mivel nem felelt meg, nem kapja meg az építési engedélyt. Gáti hangsúlyozta, még az üzemeltetési engedély kiadása előtt újabb, még részletesebb eljárást folytatnak le, így górcső alá veszik a belső és külső, passzív és aktív védelmi rendszereket is (összesen hat van), de jelenlegi ismereteik szerint, ha baleset is következne be, az semmi esetre sem érintené a lakott területeket. Ráadásul az, hogy az üzem felső küszöbértékű veszélyességi kategóriába sorolandó, nem másnak köszönhető, minthogy változott az európai uniós besorolás. Hozzátette, július óta a

MOL Főgyűjtő is ilyen

. Az üzemeltető egyébként ismert, a közmeghallgatás meghívóján is szerepel a fővárosi székhelyű cég neve: K&P Chem Kft.

2. A gyerekek egészsége

Milyen légszennyezettségi adatokkal számolhatnak az orvosok? – kérdezte

Kassné Bakó Ildikó

gyermekorvos, önkormányzati képviselő, mely felvetéssel a képviselő-testületi üléseken is többször előhozakodott. Szerinte ugyanis nem mindegy, hogyan kezel egy fuldokló gyereket, akiről első ránézésre nem lehet megállapítani: a vegyi üzem károsanyag-kibocsátásától vagy valami mástól lett-e rosszul. Felmerült benne az is, egy esetleges baleset során milyen szerepet kell vállalniuk a község orvosainak. A tűzoltó alezredes elmondta, a külső védelmi tervben az egészségügyi ellátás teljes vertikuma részletezve van, a háziorvosokat és a mentőszolgálatot szükség esetén pedig az ÁNTSZ koordinálja. Hozzátette, a katasztrófavédelem rendelkezik mobil laborral, mely képes vegyi anyagok mérésére és a gáz detektálására is, vagyis minden olyan levegőbe kerülő anyagot képesek bemérni, mellyel az üzemben dolgoznak, de ez nem alapfeladatuk a tanulmány elkészítése során.

algyo_kozmeghallgatas12_gs

3. Terrorizmus, tram train, Kolontár

Hová tudnak menekülni az emberek, ha például terrortámadás éri az üzemet? -

Szabó Terézia

véleménye szerint máshol kellene építkezni, eközben többen a kolontári katasztrófáról suttogtak. Egy újabb kérdésben felhozta a kiemelt beruházásként kezelt tram traint is, mely vonal Szeged és Hódmezővásárhely között futna, éppen az algyői vasút pályáján, ahol a MOL szállít, és a görög cég is szeretne. Úgy véli, ez veszélyes. Gáti Ádám elmondta, terrorizmusra nem készítenek forgatókönyvet, azt pedig egyébként sem szabhatják meg, hol máshol építkezhetne a beruházó. A vegyi üzem belső védelmi rendszerét egyébként úgy kell kiépíteni, hogy akár technikai, akár emberi hiba esetén azonnal leálljon. A legnagyobb kockázatot a melegítés jelentené, de hiba esetén az is azonnal leáll. Megnyugtatásképpen elmondta, minden hazai üzemre érvényes egy menekítési terv, mely átfogóan leírja az evakuálást.

4. Közel a MOL

A tervezett üzem és a MOL-telephely közelségére hívta fel a figyelmet hozzászólásában

Karasz Béla

, aki úgy véli, a gáztöltő az üzemet és a lakosokat is veszélyezteti.

Gyöngyösi Péter

, a CK Trikolor Kft. biztonsági elemző mérnöke azt válaszolta, a telephelyet mint külső létesítményt vették figyelembe, ezért az elemzésben szerepel: ha bármilyen veszélyes folyékony anyag kerülne ki tartályokból, annak feltakarítását a cég el tudja látni. Megismételte: a többlépcsős védelmi rendszer olyan érzékelőkkel van ellátva, melyek azonnal leállítják az üzemet, hogy káros anyag ne kerülhessen annak falain kívülre. A közmeghallgatást követően helyiek egy csoportja felkereste

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető minisztert, a nagyközség országgyűlési képviselőjét, aki éppen a Faluház előtt tartott a kvótanépszavazáshoz kötődő lakossági fórumot. Átadták neki a görög vegyi üzem ügyében megfogalmazott petíciót, a miniszter pedig egyrészt gyors választ ígért, másrészt arra kérte az algyőieket, ne támadják az önkormányzatot azért, mert munkahelyteremtő beruházásokat akar a településre csábítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.