Kultúra

A Néró szereplőivel találkozhat a közönség a Somogyi-könyvtárban

A Néró szereplőivel találkozhat a közönség a Somogyi-könyvtárban

2016. szeptember 19., hétfő
A Néró szereplőivel találkozhat a közönség a Somogyi-könyvtárban
somogyi_konyvtar01kf

A Szegedi Nemzeti Színházban szeptember 30-án mutatják be Hubay Miklós Néró című színművét. A premier alkalmából rendezett közönségtalálkozó szeptember 20-án, kedden délután 16.30-kor kezdődik a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében.

Hubay Miklós

első darabja már a Magyar Nemzeti Színház repertoárjában szerepelt. A genfi Magyar Tájékoztató Könyvtár igazgatójaként sok magyar író, képzőművész és muzsikus genfi ösztöndíját segítette. Később a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított, valamint a Nemzeti Színház dramaturgjaként dolgozott. Mindkét állásából egy napon bocsátották el. 1974-1988 között a firenzei egyetemen népszerűsítette a magyar irodalmat. A Néró mind a hét darabja „jól megcsinált” egyfelvonásos (mi hármat játszunk el belőlük). A filozofikus kabaréjelenetek alapfeltevése, miszerint csak cinikus, erkölcstelen alakok élhetnek a Római Birodalom csúcsán, nagyon is hihető. A szokványos fordulatok nincsenek túlbeszélve, a szerző nem tartja szükségesnek, hogy az alakok álláspontját különösebben megindokolja: cselekszenek – vagyis átverik a partnereiket –, és ezt élvezik. Ősbemutatóját 1968-ban tartották a Madách Színházban, az eltelt fél évszázad nemigen fogott rajta. A közönségtalálkozón jelen lesz

Léner András

rendező, valamint

Fekete Gizi

és

Kárász Zénó

színművészek. A moderátor ezúttal is

Gortva Tamás

, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára.

Nézze, amit olvasott, olvassa, amit látott!

A Szegedi Nemzeti Színház szeptember 12. és október 22. között várja 2016/2017-es évadának új bérlőit. A Somogyi-könyvtár és a teátrum Szeged város kulturális életének meghatározó intézményei. Több évre visszatekintő, sokrétű és eredményes partneri viszonyt ápolnak. Ennek a kapcsolatnak részeként mindazok, akik a jelzett időszakban vásárolják meg színházi bérletüket, a Somogyi-könyvtárba szóló, térítésmentes beiratkozási lehetőséget biztosító kupont kapnak ajándékba a készlet erejéig. Az olvasójegy 2017. május 30-ig, a színházi évad végéig érvényes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.