A Néró szereplőivel találkozhat a közönség a Somogyi-könyvtárban

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

somogyi_konyvtar01kf

A Szegedi Nemzeti Színházban szeptember 30-án mutatják be Hubay Miklós Néró című színművét. A premier alkalmából rendezett közönségtalálkozó szeptember 20-án, kedden délután 16.30-kor kezdődik a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében.

Hubay Miklós első darabja már a Magyar Nemzeti Színház repertoárjában szerepelt. A genfi Magyar Tájékoztató Könyvtár igazgatójaként sok magyar író, képzőművész és muzsikus genfi ösztöndíját segítette. Később a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított, valamint a Nemzeti Színház dramaturgjaként dolgozott. Mindkét állásából egy napon bocsátották el. 1974-1988 között a firenzei egyetemen népszerűsítette a magyar irodalmat.

A Néró mind a hét darabja „jól megcsinált” egyfelvonásos (mi hármat játszunk el belőlük). A filozofikus kabaréjelenetek alapfeltevése, miszerint csak cinikus, erkölcstelen alakok élhetnek a Római Birodalom csúcsán, nagyon is hihető. A szokványos fordulatok nincsenek túlbeszélve, a szerző nem tartja szükségesnek, hogy az alakok álláspontját különösebben megindokolja: cselekszenek – vagyis átverik a partnereiket –, és ezt élvezik. Ősbemutatóját 1968-ban tartották a Madách Színházban, az eltelt fél évszázad nemigen fogott rajta.

A közönségtalálkozón jelen lesz Léner András rendező, valamint Fekete Gizi és Kárász Zénó színművészek. A moderátor ezúttal is Gortva Tamás, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára.

Nézze, amit olvasott, olvassa, amit látott!

A Szegedi Nemzeti Színház szeptember 12. és október 22. között várja 2016/2017-es évadának új bérlőit. A Somogyi-könyvtár és a teátrum Szeged város kulturális életének meghatározó intézményei. Több évre visszatekintő, sokrétű és eredményes partneri viszonyt ápolnak. Ennek a kapcsolatnak részeként mindazok, akik a jelzett időszakban vásárolják meg színházi bérletüket, a Somogyi-könyvtárba szóló, térítésmentes beiratkozási lehetőséget biztosító kupont kapnak ajándékba a készlet erejéig. Az olvasójegy 2017. május 30-ig, a színházi évad végéig érvényes.

Előző sztori

Lomtalanítás lesz Bakson és Csengelén

Következő sztori

Lázár János: hosszú évtizedekre szóló döntést hozhatnak a választók