Közélet

Szijjártó: a magyaroknak lehetőségük lesz Brüsszel megállítására

Szijjártó: a magyaroknak lehetőségük lesz Brüsszel megállítására

2016. július 6., szerda
Szijjártó: a magyaroknak lehetőségük lesz Brüsszel megállítására
Trócsányi László; Áder János; Szijjártó Péter

Áder János köztársasági elnök döntése alapján most már biztos, hogy a magyar embereknek lehetőségük lesz arra, hogy megállítsák Brüsszelt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón a kvótareferendum kiírására reagálva. Trócsányi László igazságügyi miniszter a tájékoztatón kijelentette: Magyarország nem adott át olyan hatáskört Brüsszelnek, amely alapján lehetséges lenne a kötelező betelepítés.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: Brüsszel bevándorlási politikája "befelé rohanás a zsákutcába", ellentétes az EU, Európa és Magyarország érdekeivel. Az ilyen és ehhez foghatóan fontos kérdésekben az embereknek joguk van elmondani véleményüket - jelentette ki.

Szijjártó Péter

azt mondta: a magyaroknak kizárólagos joguk, hogy eldöntsék, kikkel akarnak együtt élni, ez szuverenitási kérdés is, Brüsszel és a brüsszeli intézmények nem dönthetnek helyettük erről. Sok múlik a referendumon. Magyarország "ebben a feje tetejére állt Európában biztonságos hely", és van jelentősége annak, hogy ezt kimondhatjuk, mert ma már ez nem természetes, hiszen egyre több helyen van "rendetlenség és szervezetlenség" - magyarázta. Véleménye szerint Magyarországnak sikerült biztonságos helynek maradnia, itt nincsenek no-go zónák, az emberek és a befektetések is biztonságban vannak, ami a versenyképesség elsődleges kérdése. Szijjártó Péter úgy látja, Magyarország biztonságát azonban veszélyezteti Brüsszel "felelőtlen bevándorlási politikája", amely visszahozná azt "az esztelen állapotot", amikor naponta tízezrek lépték át az európai határokat ellenőrzés és szabályozás nélkül, ott és akkor, ahol és amikor akarták. A miniszter arra is kitért, hogy a külképviseleteken is szavazhatnak majd azok, akiknek van Magyarországon bejelentett lakcímük, de a referendum idején külföldön tartózkodnak. Ehhez a voksolást megelőző nyolcadik napig, azaz szeptember 24-én 16 óráig kell regisztrálniuk - tette hozzá.

Trócsányi László

a sajtótájékoztatón kiemelte: az alaptörvény értelmében Magyarország az EU tagja, de a hatásköröket csak a szükséges mértékig adja át az uniónak, márpedig a migráció a biztonság és a szabadság kérdéskörébe tartozik, amely megosztott hatáskör. Egy ország lakosságáról szóló döntés a tagállam hatáskörébe tartozik - jelentette ki. Közölte: a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítéséről szóló októberi népszavazás mindenben megfelel az alkotmánynak. Trócsányi László elmondta: alkotmányos alapelv, hogy a hatalom birtokosa a nép, és az országot érintő legfontosabb kérdésekben a polgárok közvetlenül, népszavazás útján dönthetnek, a migráció pedig a legfontosabb ügyek közé tartozik. Emlékeztetett: Magyarország érintett egy kvótaperben is, de az külön kérdés, egy korábbi tanácsi határozat megtámadása, amely szintén a kötelező betelepítéssel kapcsolatos. Az igazságügyi miniszter jelezte: más országokban is voltak és lesznek is népszavazások az EU-val kapcsolatos kérdésekben.

Áder János

köztársasági elnök kedden október 2-ára írta ki a népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítéséről. Orbán Viktor miniszterelnök február 24-én jelentette be, hogy a kormány országos népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvótáról. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.