Közélet

Önbizalom és tudás kell a boldoguláshoz - ez a 20. ÁGOTA-tábor üzenete + FOTÓK

Önbizalom és tudás kell a boldoguláshoz - ez a 20. ÁGOTA-tábor üzenete + FOTÓK

2016. július 26., kedd
Önbizalom és tudás kell a boldoguláshoz - ez a 20. ÁGOTA-tábor üzenete + FOTÓK
agota_tabor_megnyito77_gs

A szélrózsa minden irányából érkeztek állami gondoskodásban élő gyerekek az ÁGOTA-tábor tíznapos, jubileumi rendezvényére, melynek a tavalyihoz hasonlóan ismét a Békés megyei Doboz-Szanazug adott otthont. A kerek évfordulón minden eddiginél többen, összesen ezer fővel ünnepelte az alapítvány.

Az ÁGOTA Alapítvány közel 700 állami gondoskodásban élő gyerek és veszélyeztetett fiatal tíznapos, hamisítatlan és önfeledt nyári táboroztatásáról gondoskodik idén, így ünnepelve fennállásának 20. évfordulóját. A tábor évről évre hagyományos programsorozataival tér vissza, mint például a roma fesztivál, a Ki mit tud, a sportversenyek, vagy a szépségverseny, hogy az élménypedagógiai programokon keresztül hozza közelebb a gyerekeket egymáshoz, a társadalomhoz és persze önmagukhoz azáltal, hogy lehetőségük van megmutatni, miben jeleskednek. A Csongrád megyei székhelyű alapítvány táborát idén is a Békés megyei Doboz-Szanazugba szervezték, Kothencz János alapító már tavaly megfogalmazta, hogy jubileumi táborukat a Körös-menti kempingben szeretnék megtartani. Mivel az alapítvány az ország szinte összes megyéjében támogatja a gyermekotthonokat, árva és családból kiemelt, veszélyeztetett fiatalokat, ezért az elmúlt két évtizedben Bács-Kiskun megye és Szabolcs-Szatmár Bereg megye is otthont adott már a gyerekeknek.

agota_tabor_megnyito45_gs

A 20. évforduló alkalmából sokan jöttek ünnepelni, s bár

Herczegh Anita

, a köztársasági elnök felesége csak levélben tudta köszönteni a fiatalokat és a zökkenőmentes tábori élt mindennapjaiért felelős önkéntes segítőket, boldog és végtelen nyarat kívánt a gyerekeknek.

Trócsányi László

igazságügyi miniszter a megélhető álmokra buzdította a fiatalokat, akik számára fontos, hogy példaképként nézhessenek fel valakire. Szerinte lehet ez színész, énekes, sportoló, egy a lényeg: el kell hinniük magukról, hogy nincs számukra lehetetlen. Példaként éppen Kothencz Jánost hozta fel, aki immár 20 éve igyekszik jobbá tenni a családból kiemelt gyerekek életét, s teremt értéket olykor több százak számára. A politikus úgy fogalmazott, az álmok eléréséhez főleg két dologra van szükség: önbizalomra és szorgalomra. Ha e kettő működik, büszkén tekinthetnek eredményeikre.

Lengyel Györgyi

közigazgatási államtitkár úgy fogalmazott, a szolgáló és önzetlen szeretet az, amit a fiatalok az ÁGOTA-táborban tanulhatnak, ráadásul megtudnak csapatban gondolkodni, cselekedni. Az alapítvány alapítójáról, mint a bizalom motorjáról beszélt, aki segítőire támaszkodva alkot jól működő és szervezett egészet. Az államtitkár elárulta, a SZEGEDma.hu hírportálon minden nap követi a táborról készült színes-fotós beszámolóinkat.

Czibere Károly

, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár visszautalva Trócsányi szavaira,

Gera Zoltán

és

Dzsuzsák Balázs

karrierívelését, mint követendő példát említette a fiatalok számára. Mint mondta, az ÁGOTA gyerekei nem a focipályán, hanem az életben vívnak meccseket, ellenfeleik pedig nem mások, mint a velük kapcsolatban megfogalmazott sztereotípiák.

agota_tabor_megnyito61_gs

Fülöp Attila

nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár azt mondta, már hazajár a tábor megnyitóünnepségére, s csakúgy mint otthon, itt is mindig szívesen fogadják. Azt üzente a táborozóknak, hogy erős akarattal és hittel sok mindent el lehet érni, ennek bizonyítéka az ÁGOTA-tábor is.

Gajda Róbert

Békés megyei kormánymegbízott örömtelinek nevezte, hogy ismét Doboz-Szanazug ad otthont a tíznapos rendezvénysorozatnak, s úgy látja, a hely stabil bázisa lehet akár a 21. tábornak is. Jövőre önkéntesként szeretne részt venni az eseményen, akár több napot is szívesen eltöltene itt - mondta.

Kovács József

Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője helyben ajánlotta fel a jövő évi tábor helyszínét, majd említést tett

Tolnai Péterről

, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnökéről, aki hat örökbefogadott gyermeket nevelője. Az embereket szeretve lehet jobbá tenni - hiszi

Juhász Tünde

Csongrád megyei kormánymegbízott, aki szerint,

Böjte Csaba

szavait idézve ,cseppet sem baj, ha a gyerekek ilyen korban "simlisségeket" követnek el. Mint mondta, jó érzés a gyerekek örömét látni, akikből árad a szeretet, a törődés és a gondoskodás.

Tarnai Richárd

Pest megyei kormánymegbízott az ÁGOTA jelentében a jóság felfedezéséről beszélt megnyitójában, míg

Köves Mihály

, Doboz város polgármestere röviden ismertette az egyedülálló fürdőzési lehetőségeiről ismert Szanazugot és környékét.

Kiss-Rigó László

megyés püspök azt kívánta a fiataloknak, hogy minél több élménnyel gazdagodjanak a táborban.

agota_tabor_megnyito71_gs

Kothencz János visszatekintett az elmúlt 20 esztendőre, s felidézte, annak idején az önkéntesek segítségével járták a megyei gyermekotthonokat programjaikkal. Ebből nőtte ki magát később az ÁGOTA-tábor. "Az igazi csodák emberi szívből születnek" - idézte Pascal szavait, amit azzal fűzött tovább, hogy "a családból kiemelt gyerekektől tanultak legtöbbet" az elmúlt évtizedek alatt. Ismertette: az alapítvány által kidolgozott saját szakmai módszertanukat, élménypedagógiai programjaikat külföldön is alkalmazzák a gyakorlatban. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Központról, mint 10 éves partnerintézményükről szólt, mely révén Kiss-Rigó László az ő főpásztorukká is vált. Az alapítvány alapítója beszéde végén köszönetet mondott a tábor önkénteseinek, közvetlen munkatársainak és minden vendégének, valamint partnerének, akik az elmúlt években figyelemmel kísérték tevékenységüket.

A jubileumi ÁGOTA-tábor a MOL Új Európa Alapítvány támogatásával valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.