Közélet

Nizzai terror: több mint 80 embert ölt meg egy teherautós ámokfutó

Nizzai terror: több mint 80 embert ölt meg egy teherautós ámokfutó

2016. július 15., péntek
Nizzai terror: több mint 80 embert ölt meg egy teherautós ámokfutó
nizzai_terrortamadas_afp

A franciaországi Nizzában csütörtök este - a július 14-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijáték helyszínén - hajtott a járókelők közé egy teherautó.

A támadót lelőtték, a teherautón pedig fegyvereket és kézigránátokat találtak. A francia belügyminisztérium péntek reggeli adati szerint legalább 84 áldozata van a támadásnak. Az AFP helyszíni tudósítója szerint a fehér teherautó teljes sebességgel hajtott a tömegbe, és közel két kilométeren át cikkcakkban ment az emberek között - írja az

Index

. A Nice-Matin úgy tudja, hogy a támadó egy 31 éves, tunéziai származású nizzai férfi volt, legalábbis ez derül ki a helyszínen talált személyiből. Rendőrségi források azonban jelezték, hogy a támadó azonosítása még folyamatban van. Az iTélé szerint a személyiben szereplő férfi ismert volt a hatóságok előtt, de csak kisebb bűncselekményekért, a titkosszolgálatok látókörébe nem került korábban.

Online:

20.05: Göndöcs Zsigmond: több lehet a sérült, mint amiről a sajtóban hallani

Az Országos Mentőszolgálat közép-magyarországi igazgatója szerint több lehet a nizzai terrortámadás sérültjeinek a száma, mint amennyiről a sajtóban hallani lehet. Úgy véli, hogy számos könnyebb sérültet nem a helyszínen láthattak el, mert ők látva a halottakat és súlyos sérülteket inkább maguk kereshették fel a kórházakat - erről Göndöcs Zsigmond az M1 aktuális csatornának beszélt péntek kora este. A hasonló tömegbaleseteknél alkalmazandó egészségügyi protokollról általánosságban elmondta: a helyszínen egy úgynevezett kárhelyparancsnok, vagy egy kijelölt osztályozó orvos kezdi meg a sebesültek besorolását. Hozzátette: külön szakmai protokollja van annak, hogy milyen szempontok alapján kell valakiről lemondani, kinek kritikus az állapota. Hangsúlyozta: a helyszíni diagnózis az alapvető funkciókat vizsgálja, nem kell mindenre kiterjedően teljesen pontosnak lennie. A nizzai terrorcselekmény helyszínéről azt mondta: első feladat biztosan a helyszín felderítése volt, mivel mintegy két kilométeres területről van szó. Ismertette: egy közeli szálloda földszintjét alakították át sebesült-gyűjtőhellyé, osztályozó ponttá, ugyanezt alkalmazták a mentésben résztvevők a brüsszeli terrorcselekményeket követően is.

18.46: Virágcsokrokat, koszorúkat visznek a helyszínhez

Virágcsokrokat, koszorúkat visznek az emberek a nizzai gázolásos merénylet áldozatainak emlékére a helyszínhez közeli pálmafához - számolt be az M1 aktuális csatornának péntek este a helyszínről egy magyar férfi. Mint elmondta: az egész sétányt lezárták, a terrortámadás helyszínét a rendfenntartók dupla kordonnal vették körbe, amelyre rózsaszálakat tűztek az emberek. Nagyon magas a készültség, mindenhol rendőrök és katonák cirkálnak - tette hozzá. A kint lévő magyarok arról számoltak be az M1 riportereinek, hogy a merénylet idején pániknak, sikoltozásnak voltak szem- és fültanúi. Egyikük elmondta: amikor meghallották, hogy támadás történt, egy kávézó mosdójába zárkóztak be. Salat Kriszta annak is szemtanúja volt, ahogy a kamion a lezárt területre behajtott, s egyszerre több embert is elgázolt. Csütörtök este, a francia nemzeti ünnepen egy 31 éves tunéziai születésű férfi teherautójával a tűzijátékot néző tömegbe hajtott a dél-franciaországi Nizzában. A támadás során legalább 84 ember - köztük tíz gyermek és kamaszkorú - meghalt. A halálos áldozatok mellett 202 ember sebesült meg, közülük 52-en vannak élet és halál között. A külügyminisztérium egy magyar sérültről tud. A hatóságok még vizsgálják a tunéziai származású, tartózkodási engedéllyel Franciaországban élő merénylő, Mohamed Lahouaiej Bouhlel indítékát, és azt, hogy kapcsolat állt-e valamely terrorista szervezettel.

16.23: Németországban megerősítik a biztonsági intézkedéseket

Németországban a szövetségi rendőrség a nizzai gázolásos merénylet miatt megerősíti a Franciaországgal közös határ térsége és a franciaországi járatokat üzemeltető pályaudvarok, repülőterek és kikötők ellenőrzését és megfigyelését - jelentette be pénteken Berlinben a német belügyminiszter. Thomas de Maiziere tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a nizzai támadásnak egyelőre nincsenek németországi vonatkozásai az "elkövetői oldalon". A német hatóságok szorosan együttműködnek a francia partnerekkel és minden segítséget megadnak, hogy feltárják a merényletet, amely ismét megmutatta, mennyire valós az iszlamista terrortámadás veszélye Európában. A hatóságok azért is mindent megtesznek, hogy Németországban ne történjék terrorcselekmény, de "sajnos nincs garancia arra, hogy ez mindig sikerül" - mondta a miniszter. Hozzátette, hogy ugyan még senki sem jelentkezett a nizzai merénylet elkövetőjeként, de az Iszlám Állam terrorszervezet már "cinikus módon ünnepli a támadást a közösségi oldalakon". Arra a kérdésre, honnan lehet tudni, hogy terrorcselekmény volt a nizzai támadás, Thomas de Maiziere azt mondta, hogy a francia hatóságok teljesen biztosak ebben. A terroristák "gyűlölnek és gyilkolnak, hogy félelmet és rémületet keltsenek, azt akarják, hogy változtassunk szokásainkon és a szabadságra épülő életmódunkon", de ez "nem fog sikerülni nekik". Figyelemre és óvatosságra van szükség, és nem szabad engedni a megfélemlítésnek - húzta alá a német belügyminiszter. Előzőleg a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság jelentette, hogy a halálos áldozatok között van egy berlini gimnazista csoport három tagja, két diáklány és egy tanárnő. Thomas de Maiziere nem erősítette meg az RBB értesülését, szavai szerint a hatóságok "erősen aggódnak" amiatt, hogy német állampolgárok is meghaltak a támadásban, de ennél többet még nem lehet mondani.

14.59: Bakondi: idehaza nem emelkedett a biztonsági készültség

Magyarországon nem emelkedett a biztonsági készültségi szint a nizzai terrortámadás miatt, ugyanakkor megerősítik a magyarországi francia érdekeltségek őrzését - mondta a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója az M1 aktuális csatornán péntek délután. Bakondi György közölte, a nizzai merénylet után összeült a terrorellenes koordinációs bizottság, amely értékelte az információkat, és úgy döntött, nem szükséges emelni a márciusban elrendelt közepes szintű terrorfokozatot. "Nincs olyan konkrét információ, amely Magyarország fenyegetettségi szintjét emelné" - közölte Bakondi György. Ugyanakkor döntés született arról, hogy a magyarországi francia érdekeltségek őrzését, biztosítását megerősíti a rendőrség, valamint a hazai tömegrendezvények védelmét fokozzák. A Belügyminisztérium pénteken azt közölte az MTI-vel, tekintettel az újabb franciaországi terrorcselekmény elkövetési körülményeire, "ezeknek a rendezvényeknek a biztosítását kiterjesztett formában, azaz nem csak azok közvetlen helyszínén, a megnövelt rendőri létszám mellett technikai, műszaki eszközökkel, fokozott tűzszerész ügyelet biztosításával fogja végrehajtani a rendőrség". Hozzátették: a tömegrendezvények megközelítési útvonalán a rendőrség fokozottan járőrözik, egyes járművek mozgását pedig korlátozhatja. A Terrorelhárítási Központ folyamatosan kapcsolatban áll a francia társszolgálatokkal, a kialakult helyzet elemzése, értékelése érdekében a terrorellenes koordinációs bizottság teljes ülést tart. A bevezetett intézkedések Magyarország, állampolgáraink és a hazánkban tartózkodók biztonságát szolgálják - zárul a tárca tájékoztatója.

14.57: Spanyolország nem fokozza terrorvédelmi készültségét, de megerősíti a rendőri jelenlétet

Spanyolország a nizzai terrortámadás miatt nem fokozza terrorvédelmi készültségét, de megerősíti a rendőri jelenlétet a repülőtereken és a turistaövezetekben, valamint továbbra is fenntartja a francia határ kiemelt ellenőrzését, amit a futball Európa-bajnokság miatt rendelt el még májusban - jelentette be Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter a nemzetbiztonsági és rendőrségi szakértőkből álló bizottság ülését követően pénteken Madridban. Spanyolországban a terrorvédelmi készültség jelenleg a legmagasabb előtti fokozaton van. Egy évvel ezelőtt emelték meg, amikor Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban ugyanazon a napon követtek el támadásokat terroristák. A biztonsági szakemberek mind egyetértettek abban, hogy nem indokolt tovább növelni a készültségi szintet, amely egyebek mellett a hadsereg mozgósításával és a légtér korlátozásával járna, mivel az arra az esetre szolgál, ha az országot közvetlen fenyegetés vagy támadás éri - indokolta a döntést a politikus. A jelenlegi biztonsági fokozat a stratégiailag fontos intézmények - például erőművek -, és a nagy forgalmú közlekedési csomópontok megerősített védelmét jelenti, amelyet most még tovább fokoznak. A miniszter elmondta: továbbra sem tudnak arról, hogy a 84 ember életét kioltó nizzai támadásnak lennének spanyol áldozatai. Spanyolországban félárbócra engedték a zászlókat, és délben egy perces néma főhajtással emlékeztek az áldozatokra az összes állami intézménynél: a parlament előtt a képviselők, a miniszterelnök hivatalának lépcsőjén a kormány tagjai, a Zarzuela-palota kertjében a királyi pár, Barcelonában a helyi elöljárók. A támadást minden politikai párt elítélte, és nyilatkozataikban a terrorizmus egységes elutasítását és a közös küzdelem fontosságát hangsúlyozták.

14.47: Kövér László együttérzését fejezte ki a francia Nemzetgyűlés és a Szenátus elnökének

Együttérzését és szolidaritását fejezte ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a francia Nemzetgyűlés és a francia Szenátus elnökének a nizzai terrortámadás miatt. A házelnök levelének fordítását az Országgyűlés sajtószolgálata pénteken juttatta el az MTI-nek. Kövér László Claude Bartolone-nak, a Nemzetgyűlés elnökének és Gérard Larcher-nak, a Szenátus elnökének azt írta, hogy mély megrendüléssel értesült a csütörtök esti nizzai vérengzésről. Hozzátette: Franciaország továbbra is a célpontja ezen értelmetlen cselekményeknek, de az az egész európai közösség is érintette. "Ezért is szeretném kifejezni, a saját és a Magyar Országgyűlés minden tagja és az azt képviselő teljes nemzet nevében a legnagyobb határtalan undorunkat e barbár támadással szemben, valamint mély őszinte együttérzésünket a családok és az áldozatok hozzátartozóinak, és a legteljesebb szolidaritásunkat Franciaországgal a nemzetközi terrorizmus felbujtói, finanszírozói vagy végrehajtóival szemben folytatott küzdelemben" - fogalmazott Kövér László. Csütörtök este, a francia nemzeti ünnepen egy 31 éves tunéziai születésű férfi teherautójával a tűzijátékot néző tömegbe hajtott a dél-franciaországi Nizzában. A támadás során legalább 84 ember meghalt, sokan megsebesültek, több ember állapota válságos.

14.06: Jóváír legfeljebb tízezer forintot ügyfeleinek a Vodafone és a Telenor a nizzai merénylet kapcsán

Legfeljebb bruttó 10 ezer forintot jóváír a Vodafone és a Telenor a nizzai gázolásos merényletet követő órákban Franciaországban roamingoló ügyfeleinek - közölte a távközlési vállalat pénteken az MTI-vel. A Vodafone jóváírása a 2016. július 14-én 19 órától július 15-én 10 óráig terjedő időszakban bonyolított SMS- és hívásforgalomra, a Magyarországra és Franciaországon belülre indított hívásokra, valamint a Franciaországban fogadott hívásokra vonatkozik. A Telenor szintén legfeljebb 10 ezer forintig írja jóvá utólagosan azon kártyás és számlás ügyfeleinek a forgalmát, akik 2016. július 14-én 20 óra és 2016. július 15-én 20 óra között francia hálózatot használva hívást fogadtak vagy kezdeményeztek. Csütörtök este egy 31 éves, tunéziai származású férfi teherautójával belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe Nizzában, közben a pisztolyából lövéseket adott le. Legkevesebb 84-en vesztették életüket, többtucatnyian megsebesültek, közülük 18-an életveszélyes állapotban vannak. A rendőrök megölték az ámokfutót.

14.00: Botka László is részvétet nyilvánított

Szegedet és Nizzát több évtizede fennálló szoros testvérvárosi kapcsolat köti össze. Szeged polgármestere,

Botka László

részvétnyilvánító levelet küldött Nizza polgármesterének,

M. Christian Estrosinak

a sokkoló és embertelen nizzai terrortámadás miatt. "Szeged polgárai nevében mély szomorúsággal fejezzük ki együttérzésünket és részvétünket testvérvárosunk, Nizza polgárai és a Francia Nemzet felé a 2016. július 14. napi sokkoló nizzai terrortámadás miatt. Ez az aljas és gyáva tömeggyilkosság minden humánus és békeszerető ember ellen irányult. Barátként és szövetségesként Önök mellett állunk a gyászban" - áll a levélben. A szegedi városházára fekete zászlót helyeztek ki az áldozatok emlékére.

12.57: Németországban megerősítették a mélységi határellenőrzést a francia határ térségében

Németországban a nizzai terrortámadás miatt megerősítették a mélységi ellenőrzést a Franciaországgal közös határ térségében - jelentették be pénteken Berlinben. A belügyminisztérium szóvivője, Tobias Plate a határellenőrzés visszaállításáról szóló hírügynökségi jelentéseket cáfolva elmondta, hogy nem a határon, hanem a határ térségében végzett ellenőrzés megerősítését rendelték el a támadás miatt. A francia hatóságokkal egyeztetve hozott intézkedés egyik célja annak megakadályozása, hogy a támadó vagy támadók esetleges társai Németországba menekülhessenek - mondta a szóvivő. Hangsúlyozta, hogy terrorcselekmény esetén mindig így járnak el, a nizzai támadással kapcsolatban pedig a német hatóságoknak nincsenek közelebbi információik, így arra utaló adataik sem, hogy a merényletnek lehetnének németországi vonatkozásai. A terrorfenyegetettség a nizzai támadás után Németországban "alapvetően változatlan", azaz továbbra is magas. Az ország változatlanul az iszlamista terror "célkeresztjében" van - húzta alá a szóvivő. Elmondta, hogy ugyancsak az ilyen esetekben szokásos módon áttekintik és szükség esetén a változó körülményekhez igazítják a terrorcselekmény elkövetésére hajlamosnak tartott közveszélyes személyek ellenőrzése, megfigyelése ügyében hozott intézkedéseket. Ezen személyek aktuális számáról későbbre ígért tájékoztatást. A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) legutóbbi, júniusi adatai szerint a németországi radikális iszlamista körök 501 tagját tartják nyilván terrorveszélyes személyként, közülük 253 ember tartózkodik az országban, 79-en őrizetben vannak. A párizsi, brüsszeli, isztambuli merényletek és most a nizzai támadás is rámutat azokra a lehetséges "forgatókönyvekre", amelyek németországi megvalósulására régóta figyelmeztetnek a hatóságok. Ilyen a néhány főből álló csoportok által több helyszínen és sorozatban, rövid időközönként elkövetett támadások forgatókönyve és a "jelképes értékkel rendelkező, puha célpontok elleni, sok áldozattal járó brutális támadás" formája - fejtette ki Tobias Plate a kormányszóvivői tájékoztatón. Elmondta, hogy Thomas de Maiziere belügyminiszter utasítására a gyász jeleként félárbocra engedik a zászlókat az állami intézményeknél. Nizzában legalább 84 ember halt meg a péntekre virradóra elkövetett gázolásos merényletben. A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság értesülése szerint köztük van egy berlini gimnazista csoport három tagja, két diáklány és egy tanárnő.

12.38: Mohamed Lahouaiej Bouhlel tunéziai származású férfi a merénylő

Mohamed Lahouaiej Bouhlelnek hívják azt a 31 éves, tunéziai származású férfit, aki elkövette a nizzai gázolásos merényletet - jelentette honlapján pénteken a Nice-Matin című helyi napilap hivatalos forrásokra hivatkozva. A lap tudomása szerint a francia hatóságok házkutatást tartottak a rendőrök által lelőtt merénylő észak-nizzai lakásán. Az ő személyazonosító okmányait találták meg a legalább 84 ember életét kioltó nizzai tömeggyilkossághoz használt fehér teherautóban. Legfrissebb információk szerint találtak még egy személyi igazolványt is a teherautóban, de a hatóságok egyelőre nem közölték, hogy kié a másik okmány. A hivatásos sofőrként dolgozó Bouhlel erőszakos cselekmények miatt ismert volt a hatóságok előtt, de radikalizálódására nem figyeltek fel. A férfi szerdán bérelte ki a támadáshoz használt tehergépkocsit egy Nizzához közeli településen, ami a Nice-Matin szerint arra utalhat, hogy előre megfontolt szándékkal követte el a merényletet. A nyomozók az elkövetkezőkben megpróbálják azonosítani Bouhlel esetleges bűntársait, a férfi hozzátartozóinak rendőrségi kihallgatása jelenleg is zajlik.

12.26: Szijjártó: a történtek megerősítik a terrorellenes küzdelem szükségességét

A csütörtök éjjeli nizzai terrortámadás megerősíti annak szükségességét, hogy megsokszorozzuk erőinket a terrorizmus elleni küzdelemben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-nek. A tárcavezető - aki Ulánbátorban részt vesz az Ázsia-Európa csúcstalálkozón (ASEM) - a csütörtöki nizzai eseményekkel kapcsolatban kifejtette: a Külgazdasági és Külügyminisztérium a lehető leghatározottabban elítéli a terrorcselekményt, amely egyúttal megerősíti a terrorizmus elleni küzdelem szükségességét. Magyarország a terrorellenes nemzetközi küzdelemből erején felül kiveszi a részét - tette hozzá. Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország szolidáris Franciaországgal, és ezt a mai tanácskozáson a francia külügyminiszter delegációjának el is mondta. Közölte: a konzuli szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket, és esetleges magyar érintettségről egy könnyű sérülten kívül nincs tudomásuk. A külügyminiszter arra kérte a külföldre utazó magyar állampolgárokat, hogy regisztráljanak a konzuli szolgálatnál. Ez a lépés néhány hónapja még feleslegesnek tűnhetett, ma már azonban világosan látszik, hogy óriási segítséget jelent a bajban, ha pontosan tudják, kit és hol kell keresni, így ha valaki esetleg bajba kerül, hamarabb tudnak segíteni - mutatott rá. Csütörtök este egy 31 éves, tunéziai származású férfi teherautójával belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe Nizzában, közben a pisztolyából lövéseket adott le. Legkevesebb 84-en vesztették életüket, többtucatnyian megsebesültek, közülük 18-an életveszélyes állapotban vannak. A rendőrök megölték az ámokfutót.

12.01: Khan: "áttekintik" a londoni biztonsági intézkedéseket

A nizzai terrortámadás nyomán a hatóságok "áttekintik" a Londonban érvényes biztonsági intézkedéseket - mondta pénteken a londoni polgármester. Sadiq Khan, aki a Londontól délre fekvő Gatwick repülőtéren tett látogatást, újságíróknak elmondta: szeretné biztosítani a londoniakat arról, hogy ő és a Scotland Yard főparancsnoka, Bernard Hogan-Howe mindent megtesznek a főváros lakóinak biztonsága érdekében. Sadiq Khan részletek nélkül hozzátette, hogy a csütörtök esti nizzai terrortámadás nyomán elrendelte a londoni biztonsági intézkedések áttekintését. A londoni polgármester "beteg, elvetemült egyéneknek" nevezte azokat, akik a nizzaihoz hasonló terrorcselekményekre képesek, és kijelentette, hogy általuk vallott "mérgező, kifacsart ideológia nem fog győzni sem Franciaországban, sem Londonban, sem másutt". Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen. Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe, azzal az indokkal, hogy közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tevékenysége. Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket. Ezt a készültségi szintet azonban a legutóbbi franciaországi és belgiumi terrortámadások után sem léptették életbe. David Cameron előző brit miniszterelnök, aki a héten távozott tisztségéből, utolsó alsóházi felszólalásában részletek nélkül elmondta, hogy az elmúlt 18 hónapban a rendőrség és a biztonsági szolgálatok hét nagy-britanniai terrortámadási kísérletet hiúsítottak meg. Boris Johnson brit külügyminiszter pénteken közölte, hogy a brit konzuli hatóságok eddigi értesülései szerint egy brit állampolgár is megsérült a nizzai terrortámadásban. Hozzátette: Nagy-Britannia párizsi nagykövetségén válságközpont alakult, amelytől a Nizzában tartózkodó brit állampolgárok szükség esetén segítséget kérhetnek. Péntekre összehívták a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó testületét (COBRA). E testület értekezleteiről rendszerint nem hoznak nyilvánosságra részleteket. Pénteken felvonták és félárbócra eresztették a francia nemzeti lobogót a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal épületén.

11.49: Netanjahu: Izrael határozottan elítéli a borzalmas nizzai terrortámadást

Izrael határozottan elítéli a borzalmas nizzai terrortámadást - áll Benjámin Netanjahu miniszterelnök pénteken kiadott közleményében. Az izraeli kormányfő szerint a csütörtök esti nizzai merénylet "ismét arra emlékeztet minket, hogy a terror bárhol lecsaphat, és mindenütt harcolni kell ellene". "Az izraeliek egységesen a francia nép mellett állnak. Osztozunk gyászukban, és mielőbbi gyógyulást kívánunk a sebesülteknek" - áll a hivatalos közleményben. Netanjahu azt is hangsúlyozta, hogy Izrael kész segíteni a francia kormánynak a gonosz elleni harcában a győzelem kivívásában.

11.38: Jagland: Elszántak maradunk a terroristákkal szemben

Elszántak maradunk a terroristákkal szemben, hiába akarják elpusztítani értékeinket - jelentette ki az Európa Tanács főtitkára a csütörtök esti nizzai terrortámadást követően Strasbourgban kiadott nyilatkozatában pénteken. Thorbjorn Jagland elítélte a "borzalmas terrortámadást", amely éppen akkor követelt ártatlan áldozatokat, amikor az Európa Tanácsnak is otthont adó Franciaország és az egész világ a francia köztársaság születését ünnepelte, és a szabadság, egyenlőség, testvériség "alapvető értékei csengtek minden demokrata szívében". Kijelentette: az európai demokrácia alapját képező emberi jogok és a jogállamiság elvei érvényesek, és minden körülmények között győzedelmeskedni fognak. Az Európa Tanács a francia nép és vezetői mellett áll - tette hozzá a főtitkár, aki együttérzéséről biztosította az elhunytak hozzátartozóit.

11.18: Orbán Viktor: megdöbbentő és elfogadhatatlan, ami Nizzában történt

A magyar miniszterelnök szerint megdöbbentő és elfogadhatatlan, ami az előző éjjel Nizzában történt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, aki elmondta: Orbán Viktor a terrorcselekmény miatt táviratban fejezte ki részvétét Francois Hollande francia köztársasági elnöknek. "A magyar emberek és a magam nevében ezúton szeretném kifejezni részvétemet és együttérzésemet Önnek, a francia népnek és az elhunytak hozzátartozóinak. Gondolatban Önökkel vagyunk ezekben a nehéz órákban" - írta Orbán Viktor a francia államfőnek.

11.13: NATO-főtikár: a terrorizmus soha nem győzheti le a demokráciát

A terrorizmus soha nem győzheti le a demokráciát, a szabadságot és a nyitott társadalmakat - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár brüsszeli a nizzai terrortámadással kapcsolatban Brüsszelben kiadott nyilatkozatában pénteken. A nizzai támadás ártatlan embereket és A NATO alapvető értékeit célozta - fogalmazott a főtitkár, aki szomorúnak és felháborítónak nevezte a 84 halálos áldozatot követelő terrortámadást. Jens Stoltenberg együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóival és szolidaritásáról biztosította a francia népet.

11.02: Kósa: az európai kultúra elleni merénylet történt

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint a csütörtök esti nizzai terrortámadás nem egyszerűen az emberi élet kioltására irányult, hanem az európai kultúra, szokások és norma elleni merénylet volt. A kormánypárti politikus pénteken Budapesten, más témában tartott sajtótájékoztatóján részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és az egész francia népnek, hangsúlyozva, hogy mindenkit megdöbbentett az embertelen, esztelen, brutális terrorakció. Sajnos vélhetően nem ez volt az utolsó hasonló merénylet - fogalmazott, majd azt kérdezte, "minek kell még történnie ahhoz, hogy Brüsszelben a politikus urak észrevegyék, a bevándorlással, migrációval és terrorizmussal kapcsolatos álláspontjuk tarthatatlan, most már európai életek százaiba került, és ki tudja, hol van még a vége?". Kósa Lajos megjegyezte, információk szerint magyar érintettje is van a támadásnak, de részleteket még nem tudnak. A Fidesz frakcióvezetője kérdésre válaszolva elmondta, a magyar kormány mindent megtesz a magyar emberek biztonsága érdekében, egyebek mellett ezt a célt szolgálja a déli határzár is. Kósa Lajos emlékeztetett továbbá, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendvédelmi bizottsága hétfőn kihelyezett ülést tart a röszkei határátkelőnél.

11.00: Schulz: továbbra is elkötelezettek vagyunk a terrorizmus elleni harcban

Továbbra is elkötelezettek vagyunk a terrorizmus elleni harcban. Az ilyen cselekmények sem riasztanak el bennünket ezen elhatározásunktól sem Franciaországban, sem Európa vagy a világ más részein - hangsúlyozta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke brüsszeli közleményében pénteken. A testi és a lelki sebek lassan gyógyulnak - mondta az elnök, aki arra kérte a francia népet, hogy maradjon erős és egységes a gyűlölet vezette cselekedet ellenére. Bátorságot kívánt és szolidaritásáról biztosította a nizzai polgárokat. Együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóival és gyors felépülést kívánt a sebesülteknek. "Franciaországnak nem szabad feladnia a szabadság, egyenlőség és a testvériség értékeit" - tette hozzá.

10.57: Szigorúan ellenőrzik a francia-olasz határátkelőket

A Franciaország és Olaszország közötti határon még a legkisebb átkelőnél is egyenként ellenőrzik az áthaladó járműveket a nizzai terrorakció esetleges résztvevői menekülésének megakadályozására. Olaszországban éppen péntektől szigorították a biztonsági készültséget. Angelino Alfano olasz belügyminiszter vezetésével péntek délelőtt az úgynevezett olasz terrorizmus elleni stratégiai csoport egyeztetett. A Franciaországgal határos olaszországi polgármesterek bejelentései szerint a Nizzában történt terrorista támadást követően a francia-olasz határon azonnal a legmagasabb ellenőrzési fokozat lépett életbe: a francia hatóságok minden Olaszországba átlépő gépkocsit átvizsgálnak még a legkisebb átkelőknél is, valamint a vasúti szerelvényeket is. Az olaszországi oldalon levő Ventimigliából Franciaországba átlépő gépkocsik ellenőrzése szúrópróbaszerű, de itt is kiemelt a készültség a határnál napok óta ismét felgyülemlett, többségében afrikai migránsok miatt, akik a Franciaországba való átjutásra várnak. Giovanni Toti, a Franciaországgal határos olasz Liguria tartomány elnöke segítséget ajánlott fel a nizzai sebesülteknek a liguriai kórházakba való befogadására. Olaszországban félárbócra eresztették a zászlókat a franciákkal vállalt szolidaritás jeleként, a francia diplomáciai képviseletek előtt virágokat helyeznek el. Olaszország nizzai konzulja egyelőre nem tudott végleges adatot közölni a terrortámadásban meghalt vagy megsebesült olaszokról. Matteo Renzi olasz miniszterelnök Twitter-fiókján Francois Hollande francia elnök közösségi gyászüzenetét közölte. Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter Nizza és Európa elleni támadásnak nevezte a terrorakciót. Matteo Salvini az olasz ellenzéki Északi Liga vezetője internetes bejegyzésben úgy fogalmazott, az áldozatokért mondott imák már nem elegendőek, erős fellépésre van szükség a terrorizmussal szemben. Az olasz nemzetbiztonsági tanács csütörtökön ült össze a belügyi szervek, az olasz titkosszolgálat és védelmi vezérkar képviselőinek részvételével. Az Olaszországban már eddig is a (belföldi terrortámadás esetén életbe lépő) legmagasabb alatti fokozatú biztonsági intézkedések további erősítéséről határoztak a július közepétől kezdődő idegenforgalmi főszezon miatt. Másrészt olasz titkosszolgálati források szerint egyre több idegen harcos érkezik Európába a szíriai térségből. Olaszországot nem érte közvetlen terrorfenyegetés, de egyetlen egy országban sincsen zéró veszély - fogalmazott Angelino Alfano. Hozzátette, hogy az olasz titkosszolgálatok napi huszonnégy órában dolgoznak. Év eleje óta belügyminiszteri rendelettel 99 személyt utasítottak ki Olaszországból a nemzetközi terrorizmus pártolásának gyanújával, közöttük hét imám is volt. A biztonság erősítése elsősorban a már eddig is kiemelten védett helyszínek ellenőrzésének erősítését jelenti közöttük az olaszországi repülőterekét, vasútállomásokat, kikötőket, tömegközlekedési hálózatot. Szigorították a biztonsági intézkedéseket az úgynevezett gyenge célpontoknál is (például a nyári kulturális fesztiválok, sport- és szórakoztatási események, turistalátványosságok), vagyis mindenhol, ahol nagyobb tömeg gyűlhet össze. Csütörtök éppen a Termini római központi pályaudvaron tartottak terrorizmusellenes gyakorlatot a hatósági szervek. A július 14-i francia nemzeti ünnep hagyományos helyszíne Olaszországban a római francia nagykövetség előtti Farnese tér volt, de itt már évek óta megszüntették az ünneplést biztonsági okokból.

10.42: A KKM a Franciaországba indulókat figyelmezteti

A csütörtök éjjeli nizzai terrortámadás miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata a Franciaországba induló magyar állampolgárokat figyelmeztette péntek délelőtt közzétett tájékoztatásában. Közölték, a sok halálos áldozatot és sérültet követelő terrorcselekmény miatt a francia köztársasági elnök bejelentette, hogy meghosszabbítják a szükségállapotot. A francia hatóságok jelenleg az áldozatok segítésére összpontosítanak, és két-három kilométer hosszan lezárták Nizzában a katasztrófa által érintett Promenade des Anglais környékét. Az Alpes-Maritimes megyei prefektúra reggel azonnali intézkedéseket hozott, így a következő napokban minden tömegrendezvényt - koncertet, fesztivált, vásárt - töröltek, a Promenade des Anglais-t meghatározatlan időre lezárták, a környező városrészekben a közlekedést leállították, megtiltották a fürdőzést és a part menti közlekedést Carras és Beau Rivag között. A konzuli szolgálat a Franciaországba készülő magyar utazóknak azt tanácsolja, hogy az utazás megszervezésekor és lebonyolításakor fokozott körültekintéssel járjanak el, előzetesen tájékozódjanak, kerüljék a tömegrendezvényeket és a kiemelten forgalmas helyeket, tartsák be a hatóságok útmutatásait, továbbá regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján. Az illetékes külképviselet a kérdésekkel és bejelentésekkel kapcsolatban a 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámon érhető el. A konzuli szolgálat azt kéri, hogy a terrortámadás idején Nizzában tartózkodók a párizsi magyar nagykövetség konzuli osztályán történő bejelentkezés mellett hozzátartozóikkal is tudassák a helyzetüket. Csütörtök este egy 31 éves, tunéziai származású férfi teherautójával belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe Nizzában, közben a pisztolyából lövéseket adott le. Legkevesebb 84-en vesztették életüket, többtucatnyian megsebesültek, közülük 18-an életveszélyes állapotban vannak. A rendőrök megölték az ámokfutót.

10.36: Szakértők: nincsenek megfelelő válaszlépések

Miként a korábbi merényletek után, úgy most sem várható, hogy Európa stratégiai választ adjon a nizzai terrortámadásra - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában. A szakértő szerint a korábbi, párizsi és brüsszeli merényletek után Európa nem adott stratégiai választ, és valószínűleg most sem fog. Nógrádi György felidézte: a német belügyminiszter elmondta, hogy Németország háborúban áll, majd nem történt semmi. A német titkosszolgálat bejelentette, hogy ezer nyilvántartott terrorista és tízezer szélsőséges szalafista van az országban, aztán nem következett semmi - mondta. Éppen most ítéltek 20 év börtönre Ausztriában egy szélsőséges muzulmán papot, ez kiváló, csak éppen a börtönben is radikalizálni fog mindenki maga körül - jelentette ki a szakértő. Mindez azt mutatja, hogy Európa olyan utólépéseket tesz, amellyel nem éri el a stratégiai céljait. Az európai vezetők várhatóan most is szép beszédeket mondanak majd, fantasztikus virágcsokrokat visznek, de ezen nem változtatnak - fogalmazott. Nógrádi György a merényletről szólva azt mondta: hozzájárulhatott, hogy a cannes-i filmfesztivál és főként a labdarúgó Európa-bajnokság végére elfáradtak a francia biztonsági erők. Ugyanakkor az elkövető nizzai volt, tehát tökéletesen ismerte a helyszínt - fűzte hozzá. Horváth József, a katonai elhárítás korábbi főigazgató-helyettese az M1-en szintén arra hívta fel a figyelmet: amíg európai szinten nem szűrik le, hogy mi zajlik Európában másfél éve, és nem hajlandóak a "kemény szembenézésre önmagukkal", addig az Iszlám Állammal elleni valódi fellépés váratni fog magára. Azzal kapcsolatban, hogy a nizzai merényletet még semelyik terrorszervezet sem vállalta magára, a biztonságpolitikai szakértő azt mondta: egyéni akcióról van ugyan szó, de az egyes emberek mögött egy szervezett csoport áll, erős ideológiával, meghatározott célpontokkal. Ráadásul az európai merényletek "olcsó akcióknak" számítanak abban az értelemben, hogy milyen pusztítást, káoszt és félelmet tudnak okozni az európai társadalmakban - tette hozzá.

10.34: Osztrák kancellár: az alapértékeink és a demokrácia elleni támadás történt

A merénylet az alapértékeink, a tolerancia, az emberiesség és a demokrácia elleni támadás - jelentette ki közleményben Christian Kern osztrák kancellár pénteken az előző este Nizzában elkövetett terrortámadást követően. A kormányfő szerint a történtek mindazok ellen irányulnak, akik a barátságos és közös együttélés mellett állnak ki. Úgy vélte: ez a barbár cselekedet, amelynek olyan sok ember áldozatául esett, mélyen lesújtó és felfoghatatlan. "Az üzenetünk világos: soha nem fogjuk hagyni, hogy a gyűlölet és az erőszak szétrombolja az alapértékeinket!" - olvasható a kancellár közleményében. Reinhold Mitterlehner alkancellár elítélte a terrortámadást, amelyet a francia nemzeti ünnepen a szabadságot, az egyenlőséget és a testvériséget ünneplők elleni elkövetett "alattomos tettnek" nevezett. Mitterlehner kifejezte a teljes osztrák kormány együttérzését Franciaországnak. "Egész Európának együttes erővel fel kell lépnie a világszerte felbukkanó terrorizmus ellen" - jelentette ki, és a demokratikus alapértékek védelméről beszélt. Globális terrorellenes küzdelemre van szükség - mondta az eseményekre reagálva Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter. Európában rendőri erőkkel kell eljárni a terrorizmussal szemben, hogy több fiatalt ne vezethessenek meg - jelentette ki. Továbbá úgy vélte, hogy Szíriában és Irakban kell a terrorizmus ellen fellépni. Ahogy fogalmazott: támogatni kell a kurdokat, akik az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet ellen harcolnak, és humanitárius segítséget kell biztosítani az áldozatok szenvedésének enyhítésére. "Franciaország mellett állunk ezekben a nehéz órákban" - hangsúlyozta a miniszter, és hozzátette: "Az életstílusunkon nem fogunk változtatni, és nem hagyjuk, hogy korlátozzanak". Hans Peter Doskozil védelmi miniszter hangsúlyozta: a terrorveszély mindig a legnagyobb fenyegetettség Európa számára. Meglátása szerint a lakosság jogos elvárása, hogy a hadsereg hozzájáruljon a terrorizmus elleni küzdelemhez. Hozzátette: jelentős beruházásokat hajtottak végre az osztrák hadsereg felszereltségét illetően. Doris Bures, az osztrák parlament elnöke "hitvány, gyáva és nyilvánvalóan a vak gyűlölet által vezérelt" merényletről beszélt. Egyúttal bizakodásának adott hangot, miszerint a demokratikus alapjogok és a szabadság erősebb a gyűlöletnél. Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője a Facebook közösségi oldalon közzétett bejegyzésében arra utalt, hogy az Iszlám Állam (IÁ) követte el a támadást. "Miután az IÁ a közösségi média oldalain ünnepli ezt a szörnyű terrorcselekményt, megkérdezném: Mikor ébred fel végre Európa?" - olvasható a pártvezető a Facebook-oldalán. Eva Glawischnig, a Zöldek pártjának vezetője közleményében hangsúlyozta, hogy most a közös demokratikus értékek melletti kiállásra van szükség.

10.25: Fokozott biztonsági készültség Belgiumban

Belgium fokozza biztonsági készültségét a közelgő nemzeti ünnep alkalmából - írta internetes oldalán a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap pénteken a Nizzában előző este történt gázolásos terrortámadással kapcsolatban. A 84 halálos áldozatot követelő támadást után a belga belügyminisztérium szóvivőjének információi szerint Brüsszel értékelte a helyzetet, és megerősített biztonsági intézkedésekkel készül a július 21-i nemzeti ünnepre. Jan Jambon belga belügyminiszter az RTBF belga közszolgálati televíziónak nyilatkozva kijelentette, a nemzeti ünnep programjait nem mondják le, minden aznapi esemény a biztonsági erők teljes felügyelete alatt zajlik majd. "Nem fogjuk az életmódunkat a terroristák naptárához igazítani" - jelentette ki. Charles Michel belga miniszterelnök Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak. Az RTBF belga közszolgálati csatornával azt közölte, hogy összehívta a Nemzeti Tanácsot, és szükség esetén további intézkedéseket hoznak a biztonság fokozása és a hasonló támadások elkerülése érdekében. Didier Reynders belga külügyminiszter, aki az Ázsia-Európa Találkozón (ASEM) tartózkodik a mongóliai Ulánbátorban, a közszolgálati csatornának azt mondta, hogy a nyári vakáció miatt nagyon sok belga állampolgár nyaral a dél-franciaországi régióban, és megerősítette, hogy az eddig információk szerint nincs belga az áldozatok között. Belgium marseille-i és nizzai konzulátusa úgy tudja, mintegy harminc belga állampolgár tartózkodott az érintett terület közelében. Közülük tízről kiderült, hogy biztonságban vannak, de további húsz emberről egyelőre nincs információja a hatóságoknak - közölte a külügyminiszter. A terrorfenyegetettségi szintet értékelő belga kormányközi koordinációs központ (OCAM) pénteken kiadott állásfoglalása szerint nincs közvetlen "fenyegető veszély", ezért az ország területén a hármas fenyegetettségi szint fenntartását javasolta. A testület által meghatározott négyes skálán a hármas, "súlyos" szint azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős, és a terrortámadás veszélye "lehetséges és valószínű" - hangsúlyozta közleményében az OCAM. Belgiumban december 28-án döntöttek a hármas terrorfenyegetettségi szint elrendeléséről.

09.53: Spanyolországban félárbócra eresztik a zászlókat és megerősítik a francia határ ellenőrzését

Spanyolországban félárbócra eresztik a zászlókat, délben egyperces néma főhajtással emlékeznek az áldozatokra és megerősítik a francia határ ellenőrzését - jelentette be az ügyvezető spanyol kormányfő péntek reggeli rendkívüli sajtótájékoztatóján, amelyen barbárságnak, őrült bűncselekménynek nevezte az előző esti nizzai támadást, és a spanyolok együttérzését tolmácsolta Franciaország felé. "Sajátunknak érezzük a fájdalmat, amely sújtja szomszédainkat; ez minden jóravaló ember fájdalma" - fogalmazott Mariano Rajoy, aki egyúttal felajánlott mindenfajta segítséget és támogatást francia "szövetségeseiknek, barátainkat", a terroristák és pártfogóik "felderítéséhez, üldözéséhez és megbüntetéséhez". Mint mondta, a világon senki sem lehet teljesen védett a támadásokkal szemben, ez egy globális fenyegetés, amely átfogó és teljes választ követel a demokratákról, és ebben Spanyolország aktívan jelen van. "Ez a mélységes fájdalom napja azok számára, akik szeretik az életet és a szabadságot" - mondta Mariano Rajoy. A spanyol ügyvezető miniszterelnök hozzátette: egyelőre nincs tudomásuk spanyol áldozatokról. Jorge Fernández Díaz, tárcavezető rendkívüli ülésre összehívta a nemzetbiztonsági és rendőrségi szakértőiből álló bizottságot, amely értékeli, hogy Spanyolország növelje-e terrorvédelmi készültségét, amely jelenleg a legmagasabb előtti fokozaton van. A spanyol kormány tavaly júniusban emelt utoljára a védelmi fokozaton, amikor Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban ugyanazon a napon követtek el támadásokat terroristák.

09.36: Fico: hónapokon át nyugtalanságban fogja tartani a világot a terrortámadás

Nem csak Európát, hanem az egész világot hónapokon át nyugtalanságban fogja tartani a nizzai terrortámadás - jelentette ki pénteken Robert Fico szlovák miniszterelnök, és felhívta a figyelmet arra, hogy terrortámadások manapság már a világ minden sarkában előfordulnak. Az ulánbátori Ázsia-Európa csúcstalálkozón (ASEM) tartózkodó kormányfő kijelentését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte pénteken. A szlovák kormányfő nyilatkozatában sajnálatát és együttérzését fejezte ki a nizzai terrortámadás áldozatainak és sérültjeinek, valamint szolidaritását Franciaországnak. Hozzátette: a történtekről az éjszaka folyamán már egyeztetett a szlovák biztonsági szolgálatokkal, és ezek alapján életbe léptetik az ilyen esetekben szokványos biztonsági intézkedéseket. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését az általa megdöbbentőnek és embertelen tettnek minősített terrortámadás áldozatainak. A szlovák külügyminisztérium közlése szerint a nizzai terrortámadásnak nincs szlovák állampolgársággal rendelkező áldozata és sebesültje sem.

08.24: Áder János részvétét fejezte ki

Áder János köztársasági elnök őszinte részvétét fejezte ki a csütörtöki nizzai terrortámadásban elhunyt áldozatok rokonainak és hozzátartozóinak Francois Hollande francia államfőnek küldött táviratában. Az MTI-hez pénteken eljuttatott dokumentumban az áll: Áder János mély megrendüléssel fogadta a tragikus hírt a csütörtök esti, nizzai "kegyetlen terrorista támadásról", amely csaknem száz ártatlan áldozatot követelt. Az államfő táviratában őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok rokonainak és hozzátartozóinak Magyarország népe és a maga nevében. "A megpróbáltatásnak ezekben a nehéz óráiban őszintén együtt érzünk mindnyájukkal, és szívből osztozunk nagy fájdalmukban" - írta. A köztársasági elnök a "brutális merénylet" sebesültjeinek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánt. A Francia Köztársaságot ez alkalommal éppen a nemzeti ünnepén érte a terror gyilkos csapása - áll a levélben. "Az alattomos merénylet azonban megerősíti közös meggyőződésünket: úrrá kell lennünk az öldöklés megszállottjain, és mindent meg kell tennünk, hogy a békés emberek életét sehol se fenyegethessék a terror és a pusztítás erői" - hangsúlyozta Áder János. Ebben a küzdelemben Franciaország a továbbiakban is számíthat barátai, köztük Magyarország támogatására és a közös erőfeszítésekhez való hozzájárulására - fűzte hozzá. Nyolcvannégy halottja, tizennyolc, válságos állapotban lévő és ötven könnyebb sebesültje van a csütörtök esti nizzai terrortámadásnak. Egy 31 éves, tunéziai származású nizzai férfi teherautójával belehajtott a francia nemzeti ünnepre összegyűlt tömegbe - közölte pénteken a francia belügyminisztérium. A támadó menet közben pisztolyából lövéseket adott le. A rendőrök megölték az ámokfutót.

08.22: Iohannis: csak összefogva győzhetjük le a terrorizmust

Klaus Iohannis romániai államfő szerint a terrorizmust vissza kell verni, és ezt csak összefogással lehet megtenni. A román elnök az elnöki hivatal honlapján közölt üzenetében határozottan elítélte a Franciaország nemzeti ünnepén történt nizzai merényletet, és Románia szolidaritását fejezte ki. "A terrorizmust vissza kell verni, a kegyetlen megnyilvánulásokat le kell állítani, és ezt csakis összefogva tehetjük meg azok ellen, akiknek semmilyen magyarázatuk nincsen tetteikre" - fogalmazott az elnök. Az egyik közösségi hálón közölt román és francia nyelvű bejegyzésében fejezte ki Románia együttérzését Dacian Ciolos miniszterelnök is, aki azt hangsúlyozta, hogy csütörtök esti embertelen megnyilvánulásnak olyan emberek estek áldozatául, akik a szabadság, egyenlőség és testvériség jelszavával ünnepeltek Nizzában. A román külügyminisztérium péntek reggeli közleményében tudatta: a nizzai merénylet kórházba szállított sebesültjei között két román állampolgár is van. Lazar Comanescu külügyminiszter a Digi 24 hírcsatornán elmondta: huzamosabb ideje Franciaországban élő román állampolgárok sebesültek meg.

08.07: A kormányszóvivő részvétét fejezte ki

A magyar kormány legmélyebb részvétét és együttérzését fejezte ki Franciaország népének és kormányának a nizzai terrortámadás miatt a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában. Kovács Zoltán hozzáfűzte: követik az eseményeket, és minden fórumon tájékoztatást adnak "erről a borzalmas, barbár cselekedetről és következményeiről". Nyolcvannégy halottja, tizennyolc, válságos állapotban lévő és ötven könnyebb sebesültje van a csütörtök esti nizzai terrortámadásnak. Egy 31 éves, tunéziai származású nizzai férfi teherautójával belehajtott a francia nemzeti ünnepre összegyűlt tömegbe - közölte pénteken a francia belügyminisztérium. A támadó menet közben pisztolyából lövéseket adott le. A rendőrök megölték az ámokfutót.

07.49: Német államfő: támadás érte a szabad világot

A szabad világ elleni támadásnak minősítette a nizzai tömeges gázolást a német államfő. A hivatalos látogatáson Chilében tartózkodó Joachim Gauck hivatala útján tudatta, hogy Francois Hollande francia elnöknek részvétnyilvánító táviratot küldött, amelyben kiemelte, hogy július 14., a francia nemzeti ünnep napja a francia forradalom eszméinek ünnepe, és ezek az eszmék "a mi értékeink is". "Ezért egy támadás Franciaország ellen az egész szabad világ elleni támadás" - hangsúlyozta a német szövetségi elnök. Kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak Angela Merkel kancellár is, aki a mongóliai Ulánbátorban, az Ázsia-Európa csúcstalálkozó (ASEM) helyszínén német hírportálok beszámolói szerint újságíróknak nyilatkozva kiemelte, hogy "Németország kiáll Franciaország mellett a terrorizmus ellen folytatott harcban". Előzőleg Steffen Seibert kormányszóvivő egy Twitter-üzenetben azt írta, hogy "alig lehet szavakba foglalni a nizzai támadás miatt érzett megdöbbenést", és a németek együttéreznek "francia barátainkkal". A német külügyminisztérium közölte, hogy egyelőre nem tudni német áldozatokról vagy sérültekről.

06.47: A kínai kormányfő elítélte a terrorizmus minden formáját

A terrorizmus minden formáját elítélte Li Ko-csiang kínai kormányfő és együttérzését fejezte ki a nizzai teherautós tömeggyilkosság áldozatai hozzátartozóinak pénteken Ulánbátorban, az Ázsia-Európa csúcstalálkozó (ASEM) színhelyén. A csütörtök éjszakai franciaországi támadásban, amelynek legkevesebb 80 halottja és több tucat sérültje van, az eddigi hírek szerint két kínai állampolgár sérült meg. Sajtójelentések szerint az ASEM-csúcstalálkozó megnyitóját a tömeges gázolással kapcsolatos részvétet és felháborodást kifejező megnyilatkozások uralták. Az eurázsiai együttműködés fórumán egyperces csenddel emlékeztek a nizzai áldozatokra.

03.00: Obama terrorcselekménynek minősítette az ámokfutást

Barack Obama amerikai elnök terrorcselekménynek minősítette a több mint 70 emberéletet követelő nizzai tömeges gázolást csütörtök esti közleményében. Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje a merénylet hírére reagálva bejelentette, hogy elhalasztja az alelnökjelölt megnevezését. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács közleményben hozta nyilvánosságra, hogy Obama elnököt azonnal tájékoztatták a Nizzában történtekről, este pedig maga a Fehér Ház adott ki közleményt. Ebben Obama elnök terrorcselekménynek nevezte és "a leghatározottabban elítélte" a nizzai tömeges gázolást, az amerikai nép nevében is együttérzéséről biztosította a francia elnököt, valamint a francia nemzetet. A sebesült túlélőknek gyors felépülést kívánt. A közleményben leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok minden szükséges segítséget megad a nyomozáshoz. "Szolidaritásunkkal és partnerségünkkel legrégebbi szövetségesünk, Franciaország mellett állunk" - olvasható a kommünikében. A Fehér Ház közleménye utal arra is, hogy csütörtökön este a Nemzetbiztonsági Tanács áttekinti a terrorcselekménynek tekintett történéseket és az ennek következtében Franciaországban várhatóan kialakuló helyzetet. Közleményt adott ki Donald Trump is. A republikánusok várható elnökjelöltje döbbenetének adott hangot, és szintén együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóival. Bejelentette, hogy a terrorakció miatt elhalasztja péntek délelőttre ígért bejelentését arról, hogy kit választ alelnökjelöltjének.

01.36: A külügyminisztérium egy magyar sérültről tud

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egy sérült magyar nőről tud a nizzai tömeges gázolással összefüggésben - közölte Menczer Tamás, a tárca szóvivője péntekre virradó éjszaka az M1 aktuális csatornán. A szóvivő elmondta, hogy a francia hatóságoktól egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást magyar érintettekről. A könnyebben sérült nő telefonon hívta fel a Székesfehérváron tartózkodó édesanyját, akinek azt mondta, megsérült, a szállásán várja a segítséget. Egy másik Nizzában tartózkodó nőt pedig biztonságos helyre tereltek a támadás után - tette hozzá. Menczer Tamás tájékoztatása szerint a külképviselet mindenkit próbál elérni, akiről tudja, hogy Franciaországban van, hogy megkérdezze, miben tud segíteni, illetve az érintettek hol és hogy vannak. Emellett a 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámon várják a kérdéseket, bejelentéseket. Több mint 12 ezer magyar regisztrált konzuli védelemért az országban, a szolgálat ebből a számból szűkíti le, kik azok, akik a régióban tartózkodhatnak - számolt be a szóvivő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.