Közélet

Németh Zsolt: a terrorizmus szorosan összefügg a migrációval

Németh Zsolt: a terrorizmus szorosan összefügg a migrációval

2016. július 26., kedd
Németh Zsolt: a terrorizmus szorosan összefügg a migrációval

A terrorizmus közvetlenül és áttételesen is szorosan összefügg a migrációval, és azok, akik ezt az összefüggést tagadják, tudatosan dugják homokba a fejüket - jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a Kárpát-medencei magyar irodalomtanárok találkozóján, kedden Egerben.

Németh Zsolt

úgy fogalmazott, hogy a terrorcselekmények elkövetői nagy valószínűséggel összefüggésbe hozhatók a migrációval, cselekedeteik pedig a migráció által kiváltott közegben értelmezhetőek. Az európai politikai helyzet sok-sok válság összeadódásaként értelmezhető; nem feltétlenül új jelenségekről van szó, a terrorizmus már évtizedek óta jelen van Európában is, most azonban sokkal bonyolultabb képletre lehet visszavezetni, nem lehet egy-két okkal megmagyarázni - hívta fel a figyelmet a bizottsági elnök. Azt mondta: a migráció hátterében az Európa keleti, illetve déli szomszédságában zajló nagyon súlyos válságok és háborúk húzódnak meg. Kifejtette: keleten számolni kell "az orosz birodalmi ösztönnel", az orosz nemzeti identitáskereséssel, a posztszovjet tudatállapottal. Ezek pedig mind hatással vannak a posztszovjet nemzetek tudatállapotára, illetve kihatnak az Európai Unió és Oroszország kapcsolataira is. A délen zajló konfliktusok közül kiemelkedik a szíriai, illetve az iraki háború, ezektől pedig nem leválasztható az Iszlám Állam jelentette problémahalmaz. A menekültek legnagyobb része is ebből a térségből származik. Ugyanitt kell szólni a térségben megkerülhetetlen Törökország szerepéről is, ahol nemrég katonai puccskísérlet történt. Ide kapcsolódik az Afrika jelentette problémakör, ahol Líbia - egy tragikusan végződött "demokráciaexport" után - átjáróházzá változott Fekete-Afrika számára. Németh Zsolt szavai szerint ugyanakkor az Európai Unió válaszadási képességét a közösségen belüli rendetlenség is befolyásolja, ráadásul az új problémaként megjelent brit kilépés eltereli a figyelmet a kihívásokról. Az új helyzet bizonytalanságot és félelmet teremt az unión belül, a kihívásokra pedig az Európai Bizottság sokszor agresszív, intoleráns és türelmetlen, jogsértő válaszokat adott - tette hozzá. "A kérdés az, hogy mi tudunk-e jó válaszokat adni, és hogyan tudjuk a nemzeti, regionális érdekeinket ebben a helyzetben érvényesíteni. Az egyik célkitűzésünk, hogy a rossz migrációs válaszra egyértelmű nemet mondjunk október 2-án" - mondta a kvótareferendumra utalva. A politikus arról is beszélt, hogy a Brexit után új lendületet kapott az a föderalista európai jövőkép, amely a végkifejletet egyfajta európai egyesült államokban képzeli el. Ez azonban a jelenlegi helyzetben csak olaj a tűzre, ha a Brexitre is rossz választ ad Európai Bizottság, az szétvetheti az európai integrációt - fűzte hozzá. A kormánypárti politikus kijelentette: Magyarország számára regionális, nemzetpolitikai és gazdasági érdekek miatt sincs alternatívája az európai integrációnak; az EU biztosíthatja azt a fajta szuverenitás-átruházási eszközrendszert, amely révén nem lehet a kisebbségi magyarságot asszimilálni. A Rákóczi Szövetség szervezte, hétfőtől péntekig tartó egri találkozó résztvevőinek mások mellett

Takaró Mihály

és

Liktor Katalin

irodalomtörténész,

Tari István

, a délvidéki írószövetség elnöke és

Dörner György

színházigazgató is tart előadást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.