Hétfői programajánló: Slam Poetry, Fake Off

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mikrofon_zene_koncert

A Slam Poetry-é lesz a főszerep a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában hétfőn, valamint a Várkertben a francia Fake Off tolja majd a hardcore muzsikát.

16:30-l a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában a Slam Poetry Szeged társaság várja az érdeklődőket. A Slam Poetry a múlt század nyolcvanas éveinek közepén jelent meg, mint önálló előadói műfaj, a Spoken Word versengő formájaként, Marc Kelly Smith („Slampapi”) kezdeményezésére. Ez egy modern költészeti stílus, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. “A Könyvhét után most ismét egy egészen új helyszínen, a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában találkozhattok velünk, július 18-án 16:30-tól. Várunk mindenkit, aki nem tud várni az új évadig, vagy csak szeretné jobban megismerni a slam poetry műfaját és a Slam Poetry Szeged munkásságát. A belépés ingyenes.”

Durva estére készül a Várkert 20 órától: a francia hardcore punk Fake Off lép majd színpadra, a felvezetésről pedig három szegedi banda, a Corepus, a Tomusz és a Mirrir Twin gondoskodik majd.

Folyamatos kiállítások, programok:

pompei_sajttaj012kf

Pompeji – élet és halál a Vezúv árnyékában: a szegedi Móra Ferenc Múzeum kiállításán bemutatják Pompeji katasztrófáját, az ott élt emberek életét, mindennapjait, hitvilágát, kikapcsolódási szokásait, harcászatát. A tárlat törzsanyaga, közel 120 tárgy a Pompeji feltárás anyagát őrző Nápolyi Régészeti Múzeumból érkezett. A kiállítás egyediségét, különlegességét az adja, hogy a Pompeji ásatás tárgyaiból kiállítás eddig nemhogy Magyarországon, de még Közép-Kelet Európában sem került bemutatásra, így Szeged ad először otthont ennek a páratlan értékű kollekciónak. A tárlat fél éven keresztül, 2016 júniusától decemberéig tart nyitva és három kiállítóhelyen is a Pompeji-kiállítással találkozhatnak az érdeklődők: a Móra Ferenc Múzeum főépületében, a Dóm tér szomszédságában található Fekete házban, valamint a Kass Galériában. A Móra Ferenc Múzeumban magával a katasztrófával, a Vezúv kitörésével, a közélettel, a fürdőkkel, a színházzal, az építészettel, a mindennapokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. A Fekete házban a gladiátorok világa, a temetkezés, és étkezés, valamint Pannónia provincia világa is helyet kap, valamint kialakításra kerül egy erotikával foglalkozó, kizárólag felnőttek számára látogatható tér is. A Kass Galériában pedig a Pompeji katasztrófa témáját feldolgozó hazai képzőművészeti alkotásokat nézhetnek meg az érdeklődők Szegeden.

Két filmes évforduló alkalmából rendeznek kiállítást a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. Kilencven éve született Marilyn Monroe, eredeti nevén Norma Jeane Mortenson amerikai színésznő és énekesnő (1926 – 1962), s hetven éve rendezték Cannes-ban az első filmfesztivált. A már életében legendává vált, tragikus sorsú színésznő életét, valamint a filmvilág legrangosabb találkozói közé tartozó fesztivál magyar vonatkozású eseményeit a Főszerepben a filmvilág – Marilyn Monroe és a cannes-i filmfesztivál című kamaratárlat mutatja be. A kiállítás június 20-tól július 23-ig tekinthető meg, „Marilyn Monroe idén lenne 90 éves. Kultusza reneszánszát éli: szőke haja, titokzatos, érzéki mosolya, csábító pillantása – a róla őrzött kép mozaikdarabjai. Csillogó karrierjére sötét árnyak vetültek: civil élete szöges ellentétben állt a moziistennő-képzettel. Minden megnyilvánulását kettősség jellemezte: magabiztosság és bizonytalanság, sztárallűrök és egyszerűség, ragyogás és depresszió. Élete és halála tele van máig sem tisztázott rejtélyekkel. A kiállítás felidézi halhatatlan, mitikus személyiségét a könyvtár dokumentumainak segítségével. Párhuzamosan arról is megemlékezünk, hogy 70 éve, 1946-ban rendeztek először filmfesztivált Cannes-ban. Az évforduló alkalmából kamaratárlatunk a fesztivál történetében elért magyar sikerekre fókuszál könyvek, folyóiratok, vizuális dokumentumok felhasználásával” – olvashatjuk a kiállítások ismertetőjében.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Kajak-kenu: Plovdivban és Szolnokon is hullott a szegedi éremeső

Következő sztori

Szegeden gyorsultak a gépmonstrumok + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek