Közélet

Hencz Péter: olimpiai sikereink megalapozója gr. Klebelsberg Kunó

Hencz Péter: olimpiai sikereink megalapozója gr. Klebelsberg Kunó

2016. július 9., szombat
Hencz Péter: olimpiai sikereink megalapozója gr. Klebelsberg Kunó
Hencz_Peter

Klebelsberg Kunó és a sport kapcsolatát elemzi Hencz Péter portálunkhoz eljuttatott írásában, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

Klebelsberg Kunó

(1875 – 1932), a Horthy – korszak kiemelkedő vallás – és közoktatásügyi minisztere (1922 – 1931) nagy ívű kultúrpolitikájának külön területe volt a tudatos sportpolitika. Korát itt is messze megelőzve ismerte fel a sport test – és jellemformáló ereje mellett a sportteljesítmények propagandisztikus értékét, melyre Trianon után különösen nagy szükségünk volt. Sport révén szimpátiát és barátokat szerezhetünk az egész világon. Ő alkotta meg az első sporttörvényt, mely kiemelt állami feladattá tette a sport támogatását. Jelentős anyagi forrás lett a lóversenyek megadóztatása. Ő szervezi meg a Testnevelési Főiskolát (1925) Budapesten, mely akkor a kontinens egyik legjobbika volt. A testnevelés körébe vonta a cserkészetet, mely „nemcsak a testnevelésnek, hanem az erkölcsi nevelésnek is világszerte egyik legjobb intézménye.” Az akkori arisztokratikus sportot általános nemzeti mozgalommá kívánta tenni, amikor majd minden iskola sportcentrum lesz. Klebelsberg kezdeményezésére alakult meg a Középiskolások Sportköreinek Országos Szövetsége, mely a nagyhírű középiskolai versenyek szervezője lett. Bevezette a harmadik testnevelési órát, játékdélutánokat. A Balatont a magyar sport és turizmus hatalmas terepévé kívánta alakítani, ahol az üdülőtelepek, mint sportcentrumok fejlődnek. A balatoni fürdőzést is demokratizálni akarta, hogy ne csak a gazdagok privilégiuma legyen. Minden ezer főnél nagyobb vállalatnak sporttelepet kellett építeni, fellendül az üzem, vállalati sport. Ekkor épülnek a háború előtti sportpályák, uszodák (így a SZUE, hódmezővásárhelyi, szentesi), tornatermek (pl. a rókusi sportcsarnok, az ország első fedett intézménye) túlnyomó része. Klebelsberg építteti meg a még ma is impozáns Margitszigeti Nemzeti Sportuszodát, mely maga nemében Európa egyik legszebbike lett. Ezekben az években adták át a felújított Műjégpályát, az FTC Üllői úti stadionját és a tihanyi vízitelepet. A szegedi egyetem részére épültek a Szukováti téri és Szőregi úti sportpályák, a Dóm téri és Szukováti téri tornatermek, melyek rendezvényeit többször is megtekintette. Városunkban szervezte meg az első testnevelési kongresszust (1930), melyen

Szent-Györgyi

is elnökölt. Különösen meleg barátság fűzte az olimpiai bajnok vízipóló csapathoz, „kedvenc fiaihoz”, akiktől a „Klébi” név is származott, és akik koporsóját utolsó útjára vitték. Hasonló rokonszenv fűzte a vívókhoz. Kardcsapatunk sorozatban egymásután tizenegyszer nyert olimpiai bajnokságot, számos kiválósága közül is kiemelkedik az újkori olimpiák talán legnagyobb alakja, a hétszeres olimpiai bajnok

Gerevich Aladár

. Minisztersége idején több világversenyt rendeztek Budapesten: úszó- és vízilabda, vívó, birkózó, ökölvívó Európa – bajnokságot, műkorcsolya és asztalitenisz világbajnokságot. Klebelsberg sportpolitikájának eredménye hamarosan megmutatkozott, melynek világra szóló sikerét ő már nem érhette meg. A kitűzött célt, azaz a kis antant országainak legyőzését, messze túlhaladva, a berlini olimpián a megcsonkított kis ország 3. helyen végzett. Ettől kezdve indul el a magyar sport világraszóló sikersorozata, melynek megalapozásában Klebelsberg Kunónak meghatározó szerepe volt.

Hencz Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.