Brüsszeli vagy Berlini körút? – Nemcsak a logika, hanem a korábbi gyakorlat alapján kapják nevüket a megállók

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

troli_brusszeli_krt001kf

A 10-es troli egyik megállója a Brüsszeli körúton van, ám a jármű hangosbemondója szerint a Berlini körúton áll meg – jelezte értetlenkedve egy olvasónk. Utánajártunk, s kiderült, hogy a korábban meglévő megállópárokra figyelemmel nem változtatták meg a megállóhely elnevezését.

„A 10-es troli vonalán, amikor elhagyja a jármű a Szent István teret, bemondják, hogy a Berlini körút következik. Ezt követően a Csongrádi sugárúton haladva, befordul a Brüsszeli körútra, és a hangosbemondó be is mondja a megállót: Berlini körút, majd a jármű megáll a Brüsszeli körút 28 számú ház előtt. Útvonala nem is érinti a Berlini körutat” – írta portálunknak a 86 esztendős Váradi Jenő. Olvasónk azt feltételezte, hogy a megállóhelyeket nem szegediek nevezték el egykor, és úgy értékelte, ezzel félrevezetik az utazóközönséget. Jelezte azt is, nemcsak a 10-es trolinál tapasztalható az, hogy elavult a megállóhely elnevezése, s szerinte érdemes lenne felülvizsgálni azokat.

xmap

„Általánosságban kialakult gyakorlat, hogy lehetőség szerint a megálló párokat közös néven rögzítik a menetrendben. Ebben az esetben is ez történt. Ennek a megállóhelynek a párja a Csongrádi sugárúti csomópont után Mars tér irányába lévő megálló, melynek helyesen Berlini körút a megnevezése. Az utas által felvetett csomópont a nagykörúton már akkor is létezett, amikor ott még nem közlekedett trolibuszjárat, és a tömegközlekedés tengelye elsősorban nagykörút volt” – reagált megkeresésünkre Majó-Petri Zoltán, az SZKT ügyvezetője. Hozzátette, a 10-es járat elindítása után elméletileg átnevezhették volna a megállót, de a korábban meglévő megállópárokat és az átszállási lehetőséget kifejező csomóponti elnevezéseket vették figyelembe, ezért nem változtattak azon.

troli_brusszeli_krt002kf

Majó-Petri kitért arra is, hogy az útvonaltervező (www.xmap.szkt.hu) adatai alapján az említett csomóponton nagyon sok jármű halad át, és ezek mindegyik a Berlini körút megálló elnevezést használja hiába a Brüsszelin áll meg. Az is megszokott, hogy a tömegközlekedési eszközök nyomvonalát keresztező legközelebbi utcáról nevezik el a megállóhelyet, ám jelen esetben az viszonylag messze van a megállótól, illetve a csomóponttól, ezért nem azt szerepeltetik a menetrendben. Az SZKT ügyvezetője megjegyezte, személyes véleménye szerint igaza van olvasónknak, ám amennyiben átneveznék a megállópárt, akkor a menetirány másik oldalán merülhet fel ugyanez az utasészrevétel.

Előző sztori

Euro 2016: a világbajnok németeket legyőzve jutott döntőbe a házigazda Franciaország

Default thumbnail
Következő sztori

Szegedi politológus: fekete lyukba ugorhat az MSZP egy újabb baloldali összefogással

Legutóbbi hasonló cikkek