Közélet

Az amerikai Vöröskereszt a Haitinak gyűjtött adományok egynegyedét magára költötte

Az amerikai Vöröskereszt a Haitinak gyűjtött adományok egynegyedét magára költötte

2016. június 16., csütörtök
Az amerikai Vöröskereszt a Haitinak gyűjtött adományok egynegyedét magára költötte

Szenátusi jelentés készült arról, hogy az amerikai Vörökereszt hanyagul kezelte a haiti földrengés után felajánlott adományokat és megpróbálta félrevezetni az ellenőrzést sürgető politikusokat is.

Chuck Grassley

, iowai republikánus szenátor, a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke csütörtökön hozta nyilvánosságra annak a vizsgálatnak a megállapításait, illetve a megállapításokat összegző jelentést, amely a Vöröskereszt belső viszonyairól, pénzügyeinek helyzetéről készült. A vizsgálat azon gyanú nyomán indult meg, miszerint a szervezet visszaéléseket követett el a felajánlott adományokkal. Konkrétan a 2010-es haiti földrengés adományainak sorsát vizsgálta a szenátusi bizottság. A jelentésből az derül ki, hogy a haiti tragédia után összegyűlt adományok egynegyedét, mintegy 125 millió dollárt, a szervezet nem a károsultak megsegítésére, hanem önmagára költötte. A Vöröskereszt vezető tisztségviselői pedig szándékosan hamis információkkal vezették félre a közvéleményt, valamint mind az ellenőrzésre hivatott szerveket, mind a kongresszusi politikusokat. "Alapvető és lényegi aggodalmak merülnek fel a Vöröskereszt, mint szervezet működése miatt" - fogalmaz a jelentés. A Grassley szenátor kezdeményezte vizsgálatot egy esztendővel ezelőtt indították, miután oknyomozó riportjában az amerikai közszolgálati rádió (NPR) kiderítette, hogy a Vöröskereszt nagyszabásúnak ígért haiti lakásépítési programja nyomán mindösszesen hat új ház épült fel. A kongresszusi vizsgálódás során a jótékonysági szervezet azzal próbált érvelni, hogy a pénz egy része - mintegy hetvenmillió dollár - felmérésekre, szakértői véleményekre, előzetes terepmunkra ment el. A kongresszusi jelentés azonban leszögezi: "a szervezet egyetlen konkrét ténnyel sem tudta igazolni, hogy az említett tevékenységek megtörténtek". A Vöröskereszt elnök-vezérigazgatója,

Gail McGovern

azt nyilatkozta a kongresszusi vizsgálóbizottságnak, hogy minden tevékenységüket számlával tudják igazolni, s ezeket benyújtották az illetékes kormányzati ellenőrzési hivatalnak. A jelentés ugyanakkor leszögezi, hogy ez az állítás nem felel meg a valóságnak, a Vöröskereszt nem tudott mindennel elszámolni. A jelentés közzététele után, még csütörtökön a kora délutáni órákban, a Vöröskereszt azonnal közleményben reagált. A szervezet leszögezi: minden kiadásuk igazolható, a haiti program méretei és összetettsége okán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.