Bulvár

Amit mindig is tudni akart az adatközpontokról, de nem merte megkérdezni

Amit mindig is tudni akart az adatközpontokról, de nem merte megkérdezni

2016. június 7., kedd
Amit mindig is tudni akart az adatközpontokról, de nem merte megkérdezni

Ha azt hitte, hogy az adatközpontok világa egy, az átlagos internet-felhasználótól távoli univerzum, téved. Ez, az első ránézésre titokzatos létesítmény ott van mind a lakossági, mind pedig a vállalati felhasználók mindennapjaiban, akkor is ha videót nézünk, közösségi oldalakon kommunikálunk, vagy egy receptet keresünk a neten. Emellett a munkahelyünkön felhalmozott óriási adatmennyiség tárolásáról és biztonságáról is egyre inkább ilyen központokban gondoskodnak.

Magyarország egyik legkorszerűbb adatközpontján, az Invitel budapesti, Kozma utcában található Datacenterén keresztül bemutatjuk, milyen léptékben kell gondolkodnunk, ha el akarjuk képzelni egy ilyen összetett, hatalmas értéket koncentráló létesítmény berendezéseinek és eszközparkjának főbb számait. Tudta-e Ön például, hogy a Datacenterben a klímaberendezések ventilátorai annyi hideglevegőt szállítanak, hogy mindössze 40 perc elég lenne az Országház teljes légtartalmának klimatizálásához? Kitalálnák-e, hogy az épületben található akkumulátorok, amelyek a szünetmentes működést is biztosítják, akkora kapacitással rendelkeznek, hogy segítségükkel egy középkategóriás, ötszemélyes elektromos autó oda-vissza akár négyszer is megtenné a Budapest-London távolságot? Habár ezen adatközpontok bonyolult működése kevésbé érthető a laikusok számára, a mellékelt infografika ábráinak segítségével hamar nyilvánvalóvá válhat mindenkinek, hogy a pár éve még csak a sci-fikben látott technológiák ma már itt vannak köztünk. Jól őrzött, jól hűtött épületekben gondoskodnak arról, hogy akár otthon, akár a munkahelyünkön, de még a közintézményekben is élvezni tudjuk a XXI. század nyújtotta technikai vívmányokat. Az Invitel négy létesítményből álló, összesen mintegy 3000 négyzetméter hasznos alapterületű adatközponti flottájának zászlóshajója a Kozma utcai, több mint 1500 négyzetméteres Datacenter. A létesítmény által nyújtott szolgáltatások iránt az utóbbi időben nagymértékben megnőtt a kereslet, ezért az Invitel előrehozta az adatközpont jelentős mértékű bővítését, melynek munkálatai már meg is kezdődtek.

Invitel_adatkozpont_infografika

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.