Pitiáner bosszúval vádolják Botkát

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

sajttaj01_gs

Antidemokratikusnak, szimplán pitiáner politikai bosszúnak titulálták a szegedi ellenzéki képviselők, hogy Botka László elmozdítaná helyéről Tanács Eszter külsős bizottsági tagot. Mint közös sajtótájékoztatójukon kijelentették, a hatalmi arrogancia iskolapéldája, amit a szocialista városvezető álindokok mögé bújtatva megpróbál keresztülvinni a közgyűlésen.

Ahogy a SZEGEDma.hu kedden felhívta rá a figyelmet, a szabadság és sokszínűség tiszteletét hirdető szocialista választmányi elnök-polgármester, Botka László újabb hatalmas pofont készül adni a demokráciának, ugyanis Tanács Eszter külső szakértői tag leváltását kezdeményezi a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottságból. Erről tartottak rendhagyó közös sajtótájékoztatót a közgyűlés ellenzék képviselői, egyöntetűen kiállva az LMP-ből önként kivált Tanács Eszter konstruktív bizottsági munkája mellett.

„A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara delegáltjának megválasztása a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság nem képviselő bizottsági tagjává” – e cím alatt találjuk a közgyűlési előterjesztések között a Tanács Eszter visszahívására vonatkozó polgármesteri előterjesztést, amellyel kapcsolatban Szentistványi István volt LMP-s, jelenleg független önkormányzati képviselő megjegyezte, hogy már a címadás is beszédes, hiszen nem egy tag visszahívását tartalmazza, hanem akár azt a benyomást is keltheti, mintha jelenleg üres hely betöltéséről lenne szó. Elmondta, hogy a napirendi ponthoz csatolta Botka az LMP társelnökeinek levelét, amelyben tájékoztatják a városvezetést, hogy Szentistványi immár nem tagja a pártnak, s ezen levélre hivatkozva javasolja a külsős szakértői tag leváltását. Szentistványi kizárása köztudott, hiszen az előző közgyűlésen maga jelentette be, másrészt emlékeztetett arra is a független politikus, hogy egyáltalán nem lezárt ügyről van szó, ugyanis a bíróságon megtámadták az LMP-ből történő kizárásukat.

A képviselő emlékeztetett, hogy a 2014-es országgyűlési választáson Tanács Eszter Szeged 1-es számú választókerületének jelöltje volt, 7,5-8%-os eredményt ért el a választáson, ami messze túlmutat a Lehet Más a Politika országos átlagán, a vidéki jelöltek közül is csak két jelölt tudhatott magáénak ennél magasabb szavazati arányt. Szentistványi István hangsúlyozta, az LMP vidéki jelöltjeinek – így Tanács Eszternek is – az elért eredményei nagyban járultak hozzá ahhoz, hogy a párt egyáltalán bejusson a Parlamentbe.

Példátlannak és demokratikusnak semmiképp sem nevezhető eljárásnak nevezte Botka László indítványát a KDNP szegedi elnök-frakcióvezetője, Haág Zalán. Elmondta, a pénzügyi bizottságban egy ellenzéknek fenntartott hely Tanács Eszteré, ráadásul eleve a választásokon elért szavazati arányokhoz képest jelentős kisebbségben képviseltetheti magát az ellenzék a szakbizottságokban, ezért is tartja elfogadhatatlannak a javaslatot. Kifejtette, hogy szükség van az ellenzék munkájára a bizottságok szintjén is, hiszen egyrészt kontrollálják a városvezetést, másrészt pedig alternatívát kínálnak. Úgy értékelte, hogy Botka László húzása egy pitiáner bosszú, amit Tanács Eszter édesapjának a Népszabadságban megjelent cikke generált. Haág Zalán felszólította a városvezetést, hogy vonja vissza a külsős bizottsági tag elmozdításáról szóló előterjesztést, a baloldali önkormányzati képviselőket pedig arra kérte, hogy amennyiben mégis napirenden marad a kérdés, akkor ne szavazzák meg azt, vagyis ne csak szóban, hanem szavazataik szintjén is legyenek demokraták. Felszólította továbbá a bizottsági hellyel megkínált Varga Antalt, hogy ne fogadja el a felkérést, ne asszisztáljon a polgármester politikai bosszúhadjáratához.

„A nyilvánosságért és az átláthatóságért folytatott küzdelem mindig Szentistványi István képviselő munkájához és az általa delegált személyekhez tartozott, akár LMP-s képviselőként, akár most függetlenként politizál” – erről már a jobbikos Tóth Péter beszélt. A párt helyi és megyei elnöke szerint, aki ezt a munkát akadályoztatni akarja, annak takargatnivalója van és nyíltan antidemokratikus lépésre szánta el magát Tanács Eszter visszahívására vonatkozó előterjesztésével. Egyetértett a KDNP-s Haággal abban, hogy nem csupán a bizottsági tag munkájával függ össze a visszahívás, hanem Tanács István cikkei is kiváltó okként húzódhatnak a háttérben. Emlékeztetett, hogy tavaly a migránsválság idején pont a Népszabadság számolt be elsőként Botka azon kijelentéséről, amely szerint nincsenek migránsok Szegeden. Tóth szerint aggályos az, hogy a polgármester az ilyen jellegű személyes problémáit is ráhárítja a szegedi közgyűlésre. Az sem véletlen a Jobbik önkormányzati képviselője szerint, hogy megpróbálja ellehetetleníteni a pénzügyi bizottság munkáját a szocialista városvezető, hiszen tulajdonosi jogokat is gyakorló testületről van szó.

„Fordulópontjához érkezik a 2019-ig tartó ciklus, a pénteki közgyűlés döntései nyomán paradigmaváltás várható – jelentette ki Nógrádi Tibor. A Fidesz helyi elnöke elmondta, a Fidesz-L.É.T. frakció azzal az illúzióval kezdte meg a munkáját, hogy egy konstruktív ellenzéki szerepben lehet Szegedért együtt dolgozni, ám mára kiderült, hogy a polgármester ebben nem partner, Nógrádi megítélése szerint ugyanis Botka László nem Szegedért, hanem pártjáért, az MSZP-ért és saját karrierje építéséért dolgozik. Hozzátette, a pénzügyi bizottságban 6:3-as arányban dolgozik az ellenzék, ám ezt is túl erősnek tartja a városvezető, ezért kívánja a testületnek egy aktív tagját visszahívni, nem tudja ugyanis elviselni, hogy a baloldali érdekeken kívül más is megjelenjen a bizottsági munkában. Nógrádi szerint, ha Tanács Esztert visszahívja a pénteki közgyűlésen a baloldali többség, az bizonyítani fogja azt is, hogy Botka László nem kíváncsi senkinek a véleményére, csak a sajátjára.

A sajtótájékoztatón Szentistványi István azt mondta, abban a tekintetben egységes a közgyűlési ellenzék, hogy azokat képviselik, akik nem a baloldali városvezetésre szavaztak, és tőlük azt is megpróbálja elvitatni a városvezetés, hogy megfogalmazzák véleményüket. Megjegyezte, hogy a pénzügyi bizottság ülésén Tanács Esztert számtalanszor leszólta a három alpolgármester csak azért, mert kérdései, hozzászólásai voltak egy-egy napirendi pont kapcsán, vagyis a városvezetés szerint már az is skandalum, ha valaki észrevételez és ennek hangot is ad.

Előző sztori

Kábítószert termesztettek Csongrádon + VIDEÓ

Default thumbnail
Következő sztori

Fogyasztóvédelem: kevesebb panasz érkezett a telekommunikációs szolgáltatásokat kínáló vállalkozásokra tavaly

Legutóbbi hasonló cikkek