Mégis Szalai Balázsnak adott igazat a Kúria? – Ha visszautalják a pénzt, oknyomozó újságíróknak adja az összeget

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

torok_mark04kf

Egyes sajtóhírek szerint a Kúria mégis az Átlátszó Oktatás újságírójának adott igazat az SZTE-vel folytatott perben.

Korábban megírtuk, egy 2013-as cikk miatt 2015 őszén Szegedi Ítélőtábla elítélte Szalai Balázst, az Átlátszó Oktatás újságíróját. A a bírósági végrehajtói felhívás szerint Szalainak május 25-ig kellett 340 970 forintot kifizetnie a Szegedi Tudományegyetemnek, ami 200 ezer forint nem vagyoni kártérítésből és 115 ezer forint perköltségből tevődött össze. A zsurnaliszta felhívást intézett az összeg összegyűjtéséért, ami sikeres lett, keddre az utolsó fillérig átutalhatta a pénzt. Az ügyben sajtótájékoztatót tartott Patai Ádám, a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának (EHÖK) sajtófőnöke szerdán, aki szerint nem véletlenül támadta Devecz Miklóst, a volt kancellárt és a Török Márk által vezetett hallgatói képviseletet Szalai Balázs. Úgy gondolja, közérdekű adatigényléssel bizonyítható lesz, hogy az újságíró “bértollnokként” dolgozott, valójában csupán egyetemi érdekkörök szekerét tolja.

A Daily Szegedben – amelyben tisztséget nem tölt be, de a munkatársak munkáját koordinálja mint sajtófőnök Patai Ádám – jelent meg az a cikk, amely nem ismertetett forrásokra támaszkodva azt állította már tegnap, hogy a Kúria végül Szalai Balázsnak adtak igazat, az újságíró anyagának címe nem sértett személyiségi jogokat​. A hír érdekessége, hogy sem Szalai, sem ügyvédje még a következő nap délelőtt sem tudott arról sem hivatalosan, sem informálisan arról, hogy milyen ítéletet hoztak.

Az Átlátszó Oktatás munkatársa furcsának találja, hogy egy elvileg nyert per előtt hirtelen összehívnak egy sajtótájékoztatót. Azt gondolja, az egyetlen cél az ő személyének hiteltelenítése. Újból hangsúlyozta, hogy a volt munkahelyének az újságírói tevékenységének semmi köze, s úgy emlékszik rá, hogy az EHÖK sajtótájékoztatón osztott ábra nem, vagy csak részben fedi azt az időszakot, amikor ott dolgozott, az Inca Kft. lapon említett tulajdonosa már nem birtokolta a céget.

S mi lesz, ha visszautalják a pénzt? “Mindenkivel beszélni fogok, aki küldött támogatást, de a cél az, hogy az Átlátszó tevékenységét támogassam” – mondta a SZEGEDma Hírportálnak Szalai Balázs.

Előző sztori

Lejárt Botka ideje – bíróságon támadják meg a felmondásokat a Cserepes sori kereskedők

Következő sztori

„Zöld árammal” növelnék a megújuló energiatermelést az SZTE kutatói